Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Ανακάλυψαν ναυάγιο στην έρημο με θησαυρό αξίας 14,5 εκατ. ευρώ!

Ανακάλυψαν ναυάγιο στην έρημο με θησαυρό αξίας 14,5 εκατ. ευρώ!Το... ναυάγιο ενός πλοίου που είχε εξαφανιστεί το 1533 εντοπίστηκε στην έρημο Ναμίμπ από αδαμαντωρύχους.

Το πλοίο Bom Jesus, μετέφερε χρυσά και ασημένια νομίσματα, με τους αδαμαντωρύχους να μην πιστεύουν ότι βρέθηκαν μπροστά σε θησαυρό αξίας 14,5 εκατ. ευρώ!Το «Bom Jesus», δηλαδή «Καλός Ιησούς», ξεκίνησε το ταξίδι του για την Ινδία από την Λισαβόνα με καπετάνιο τον Sir Francisco de Noronha. Έκτοτε εξαφανίστηκε… Τον Απρίλιο του 2008, γεωλόγοι της De Beers εντόπισαν το κουφάρι του πλοίου στις ακτές κοντά στην Οραντζεμούντ όταν αποξήραναν μια λίμνη με θαλασσινό νερό.

Δεν εντόπισαν, όμως, αμέσως τον θησαυρό που περιείχε. Το σεντούκι με τα χρυσά νομίσματα ήρθε στο φως αργότερα και πλέον η UNESCO ανακήρυξε το ναυάγιο μνημείο υποβρύχιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο αρχαιολόγος δρ. Dieter Noli δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο FoxNews ότι η κυβέρνηση της Ναμίμπια θα κρατήσει τον θησαυρό που εντοπίστηκε. «Αυτή είναι η συνήθης διαδικασία όταν εντοπίζεται ναυάγιο σε ακτή. Η μοναδική εξαίρεση είναι όταν πρόκειται για πλοίο κάποιας χώρας. Σε αυτή την περίπτωση τα ευρήματα πηγαίνουν στην χώρα αυτή. Στη δική μας περίπτωση όντως επρόκειτο για πλοίο της Πορτογαλίας, καθώς ανήκε στον τότε βασιλιά της χώρας. Η Πορτογαλική κυβέρνηση, όμως, γενναιόδωρα αποφάσισε να επιτρέψει στην κυβέρνηση της Ναμίμπια να κρατήσει τον θησαυρό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Νoli.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου