Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016

Κυναίγειρος: Ο πολεμιστής που έγινε θρύλος.. κάνοντας κάτι απίστευτο!

O αδερφός του τραγικού ποιητή Αισχύλου, Κυναίγειρος, πολέμησε στο Μαραθώνα. Κατά την καταδίωξη των εισβολέων επέδειξε ιδιαίτερη γενναιότητα. Έπιασε με τα χέρια του πλοίο των Περσών που εγκατέλειπε τον όρμο του Μαραθώνα. Οι Πέρσες, του έκοψαν τα χέρια. Ο Κυναίγειρος έπιασε το πλοίο με τα δόντια του. Οι Πέρσες, του έκοψαν το κεφάλι!


ΠΟΛΛΕΣ φορές ετέθη το ερώτημα στον γράφοντα ποιον άνθρωπο από την αρχαιότητα θα μπορούσε να θεωρήσει πρότυπο ηρωϊσμού. Και αδιαμφισβήτητα ένας εξ αυτών ήταν ο αδελφός του Αισχύλου, Κυναίγειρος!
ΕΙΝΑΙ γνωστό ότι ο Κυναίγειρος (και Κυνέγειρος) (6ος-5ος αι. π.Χ.) ήταν Αθηναίος ήρωας, ένας από τους επιφανείς μαραθωνομάχους! Ήταν γιος του Ευφορίονα και αδερφός του μεγάλου ποιητή Αισχύλου. Όταν μετά τη μάχη του Μαραθώνα και την ένδοξη ελληνική νίκη οι Πέρσες έτρεχαν πανικόβλητοι να μπουν στα καράβια τους και να φύγουν, ο Κυναίγειρος προσπάθησε να αιχμαλωτίσει ένα περσικό πλοίο κρατώντας το από την πρύμη.
Ένας Πέρσης στρατιώτης όμως του έκοψε το χέρι με τσεκούρι και ο Κυναίγειρος έπεσε στη θάλασσα. Οι Αθηναίοι τίμησαν εξαιρετικά τον Κυναίγειρο, οι ρήτορες έκαναν θρυλικό τον ηρωισμό του και ο ζωγράφος Πολύγνωτος σε συνεργασία με τους Μίκωνα και Πάναινο απαθανάτισε την ηρωική πράξη του σε πίνακα της «Ποικίλης Στοάς» γύρω στο 460 π.Χ.
Τι γράφει ο Ηρόδοτος
«113. Η μάχη στον Μαραθώνα βάσταξε πολύ. Στο κέντρο όπου πολεμούσανε οι Περσες και οι Σακες49, νικούσανε οι βάρβαροι, κι αφού σπάσανε τη γραμμή των αντιπάλων, τους πήρανε κυνηγώντας κατά τις ανηφοριές του κάμπου.
Στα δυό πλευρά νικούσανε οι Αθηναίοι και οι Πλαταιείς˙ αφού όμως τσακίσανε τους βαρβάρους, τους παραιτήσανε στη φευγάλα τους, σμίξανε τα δυό δικά τους άκρα του στρατού, κι αρχίσανε να χτυπάνε τους άλλους που είχανε σπάσει το δικό τους κέντρο. Οι Αθηναίοι τέλος νικήσανε πέρα και πέρα• κυνηγώντας τους Πέρσες από κοντά σκοτώνανε απ’ αυτούς, ώσπου τους φτάσανε στη θάλασσα, και τότε γυρεύανε φωτιά να βάλουνε στα πλοία τους.
114. Σ’ αυτή τη μάχη σκοτώθηκε ο πολέμαρχος Καλλίμαχος, αφού δείχτηκε άντρας, γενναίος, και από τους στρατηγούς ο Στησίλαος του Θρασύβουλου˙ έπεσε και ο Κυναίγειρος του Ευφορίωνα˙ αυτός άρπαξε ένα πλοίο από τ’ άφλαστα και σκοτώθηκε, αφού του κόψανε το χέρι με το τσεκούρι. Πέσανε και άλλοι πολλοί και ονομαστοί

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου