Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Politico: Κάποιοι θέλουν να διώξουν τον Κοτζιά από τις συζητήσεις για το Κυπριακό

Politico: Κάποιοι θέλουν να διώξουν τον Κοτζιά από τις συζητήσεις για το ΚυπριακόΣύμφωνα με όσα αναφέρει το άρθρο, ο Αλέξης Τσίπρας θα πάρει τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, εκπροσωπώντας την Ελλάδα στον δεύτερο γύρο των συνομιλιών


Στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, επιχειρεί να «χρεώσει» την ευθύνη για τον «εκτροχιασμό», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, των συνομιλιών στο Κυπριακό, το «Politico», την ίδια στιγμή που οι προκλητικές δηλώσεις τόσο του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσο και του ηγέτη των τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί, αποδεικνύουν την αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς. Ο δε Ερντογάν δήλωσε ότι «θα είμαστε για πάντα στην Κύπρο», ο δε Ακιντζί τόνισε με έμφαση ότι «η Τουρκία είναι για μας η ασφάλειά μας».

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το άρθρο, ο Έλληνας πρωθυπουργός,Αλέξης Τσίπρας και όχι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, είναι πιθανό να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον δεύτερο γύρο των συνομιλών για την επίλυση του Κυπριακού. Όπως αναφέρεται στο κείμενο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κατηγορείται για τον «εκτροχιασμό» των συνομιλιών στη Γενεύη. Οι πηγές που επικαλείται το Politico είναι δύο αξιωματούχοι που «παρακολούθησαν από κοντά» τις συζητήσεις στην πόλη της Ελβετίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι εκείνος που θα καθίσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, αφήνοντας εκτός τον Νίκο Κοτζιά, μετά τα παράπονα και τη δυσαρέσκεια που εκφράστηκε από τους εκπροσώπους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και άλλων παραγόντων, υπονοώντας προφανώς την τουρκική πλευρά.

Ο Κοτζιάς κατηγορείται διότι έθεσε επιτακτικά το θέμα της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί, θέση, ωστόσο, που έχει εκφραστεί με σαφήνεια και από τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και την ελληνική κυβέρνηση. Το Politico αναφέρει την τοποθέτηση της ελληνικής κυβέρνησης την Παρασκευή, σύμφωνα με την οποία πρέπει να διαφυλαχτεί η πρόοδος στις συνομιλίες και να βρεθεί μία δίκαιη και βιώσιμη λύση, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και των διεθνών οργανισμών.

Την Πέμπτη, ο Νίκος Κοτζιάς ζήτησε την ταχύτατη αποχώρηση των περίπου 30.000 Τούρκων στρατιωτών από την Κύπρο και δήλωσε ότι οι επαφές θα επαναληφθούν στις 23 Ιανουαρίου, χωρίς ωστόσο να έχει συμφωνηθεί απ' όλες τις πλευρές κάτι τέτοιο, ενώ ζήτησε και να αρθεί το σύστημα των εγγυήσεων.

Το Politico αναφέρεται και στο φημολογούμενο φραστικό επεισόδιο μεταξύ του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών και του Κύπριου προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, το οποίο ο Νίκος Κοτζιάς διέψευσε μετά βδελυγμίας. Όπως αναφέρεται στο άρθρο, οι δηλώσεις του κ. Κοτζιά προκάλεσαν την οργή του Νίκου Αναστασιάδη.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης η αντίδραση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε ότι «θέλουμε να πούμε ξεκάθαρα τόσο στους Έλληνες όσο και στους Κύπριους, ότι δεν θαν πρέπει να περιμένουν μία λύση δίχως την Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη. Θα είμαστε για πάντα στην Κύπρο».



Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου