Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

Το ξέρετε ότι τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου έχουν ημερομηνία λήξης;

Το ξέρετε ότι τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου έχουν ημερομηνία λήξης;Tα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου παρέχουν στο παιδί μας ασφάλεια, σωστά;
Δεν είναι πάντα έτσι και ξέρετε γιατί;

Μερικές φορές τα καθίσματα του αυτοκινήτου μπορεί να μην παρέχουν ασφάλεια, γιατί δεν έχουν τοποθετηθεί σωστά, έχουν υποστεί φθορά, έχουν λήξει, ή έχουν εμπλακεί σε ατύχημα.
Όλοι αυτοί οι παράγοντες, έχουν ως αποτέλεσμα το παιδικό κάθισμα να μην παρέχει την απαιτούμενη ασφάλεια στο παιδί μας.
Η Μαρίνα Καγιούλη, product manager της εταιρείας ΠΕΡΑΜΑΞ Α.Ε. (έχει επίσημα αναγνωριστεί με certificate από την Britax για γνώση παιδικών καθισμάτων σκανδιναβικού τύπου (4/2013) και παιδική ασφάλεια (5/2014)), μας βοήθησε δίνοντας μας απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα.
Μας ξεκαθάρισε τι θα πρέπει να γνωρίζουμε για να έχουμε το παιδί μας ασφαλές στο παιδικό κάθισμα του αυτοκινήτου μας.

Ερ.: Πόσο καιρό μπορώ να χρησιμοποιήσω το κάθισμα αυτοκινήτου του παιδιού μου

Ο χρόνος διάρκειας χρήσης ενός παιδικού καθίσματος εξαρτάται από την κατηγορία του καθίσματος, παράδειγμα η κατηγορία 0+ καλύπτει την μεταφορά παιδιού από την γέννηση έως και 13 κιλά.

Ερ.: Έχουν ημερομηνία λήξης τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου;

Ναι. Τα παιδικά καθίσματα φτιάχνονται από υλικά (πλαστικά μέρη, φελιζόλ) που με το πέρασμα του χρόνου και με τις καιρικές συνθήκες(ζέστη,υγρασία) αλλοιώνονται με συνέπεια να μην μπορούν να καλύψουν την ασφάλεια του μωρού σε κάποια ενδεχόμενη πρόσκρουση.

Ερ.: Τι είναι αυτό που κάνει ένα κάθισμα αυτοκινήτου να διαρκεί περισσότερο από κάποιο άλλο;

Εξαρτάται αποκλειστικά από τον κατασκευαστή. Παράδειγμα, το εργοστάσιο Britax-Romer (Γερμανίας) για τα περισσότερα είδη παιδικών καθισμάτων δίνει 10ετίας, το εργοστάσιο Peg Perego (Ιταλίας) δίνει σε κάποια 7έτη, και σε άλλα 12 έτη.

Ερ.: Είναι ασφαλές να δανειστώ ένα κάθισμα αυτοκινήτου ή να αγοράσω ένα χρησιμοποιημένο;

Όχι, σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει ασφάλεια για ένα χρησιμοποιημένο παιδικό κάθισμα για τον λόγω ότι δεν γνωρίζουμε το πραγματικό ιστορικό του καθίσματος δηλαδή πως έχει χρησιμοποιηθεί από τους προηγούμενους κατόχους αλλά εάν είχε εμπλακεί και σε τρακάρισμα έστω με λίγα χιλιόμετρα.

Ερ.: Πόσο σημαντικό είναι το εγχειρίδιο οδηγιών;

Είναι απαραίτητο πάντα να έχουμε διαβάσει τις οδηγίες χρήσεως οποιουδήποτε προϊόντος αγοράζουμε.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση, θα μπορούμε να ενημερωθούμε για το πώς τοποθετείται το παιδικό κάθισμα στο όχημα, χαρακτηριστικά του καθίσματος (πλευρική προστασία, ζώνη 5 σημείων, ρύθμιση καθίσματος για άνεση σε ταξίδια, οδηγίες καθαρίσματος των υφασμάτων του καθίσματος, λίστα συμβατότητας αυτοκινήτων με το συγκεκριμένο τύπο παιδικού καθίσματος, επίσης πληροφορίες με την εγγύησης του παιδικού καθίσματος.

Ερ.: Αν το κάθισμα του αυτοκινήτου μου εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα, μπορώ ακόμα να το χρησιμοποιήσω;

Όχι θα πρέπει να μην χρησιμοποιηθεί ποτέ ξανά γιατί δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την πραγματική φθορά που μπορεί να έχει υποστεί ο σκελετός του παιδικού καθίσματος εσωτερικά.


Πηγή: tribune,gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου