Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

Δέκα μύθοι και παρανοήσεις σχετικά με το 5G και το WiFi

mobile-4565661_960_720.jpgΟ φόβος των ανθρώπων για το καινούργιο, το εξελιγμένο, αυτό που δεν μπορούν να εξηγήσουν, δεν είναι κάτι καινούργιο. Ούτε και η ανάγκη τους να το δαιμονοποιούν για να το αποδομήσουν, να το απομυθοποιήσουν και εν τέλει να το αποτρέψουν από το να εφαρμοστεί, είναι κάτι καινούργιο.















Το τεχνολογία 5ης γενιάς, το επόμενο στάδιο δηλαδή της τεχνολογίας 4ης γενιάς που χρησιμοποιούμε ήδη εδώ και χρόνια, εδώ και λίγο καιρό άρχισε να εφαρμόζεται σε διάφορες χώρες του κόσμου και φυσικά στην Κύπρο, ωστόσο διάφορες θεωρίες συνομωσίας που ξεκίνησαν από το εξωτερικό και άλλες που δημιουργήθηκαν στο εσωτερικό, βάσει εισαγόμενων θεωριών, έχουν δημιουργήσει μια θολή εικόνα γύρω από το 5G με αρνητική χροιά, αφήνοντας τους χρήστες μετέωρους να μην ξέρουν αν τελικά αυτό το 5G θα μας σκοτώσει ή θα μας βοηθήσει να εξελιχθούμε και να κάνουμε καλύτερη τη ζωή μας.

Ο Νίκος Κωνσταντίνου, PhD, Επίκουρος Καθηγητής Γνωστικής Νευροεπιστήμης, στο Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης του ΤΕ.ΠΑ.Κ, βρέθηκε στο συνέδριο «Παιδί και Βιοηθική» που διοργάνωσε η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής Κύπρου και μίλησε για τις βιολογικές επιπτώσεις της ακτινοβολίας 5G και WiFi στην ανθρώπινη υγεία, με αναφορά σε 10 μύθους ή παρανοήσεις σχετικά με το θέμα.
Ο κος Κωνσταντίνου ανάρτησε την πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του στο διαδίκτυο και αν ενδιαφέρεσαι να μάθεις κάποιες αλήθειες για το φλέγον αυτό ζήτημα των ημερών μας, καλό είναι να την διαβάσεις.

Του Νίκου Κωνσταντίνου, PhD, Επίκουρου Καθηγητή Γνωστικής Νευροεπιστήμης/ΤΕ.ΠΑ.Κ

Υπάρχει ο μύθος ότι η ηλεκτρομαγνητική (ΗΜ) ακτινοβολία είναι κάτι αφύσικο ή τεχνητό
Την ΗΜ ακτινοβολία μπορούμε να την φανταστούμε ως ενέργεια που ταξιδεύει προς κάθε κατεύθυνση από ένα πομπό. Το σημαντικό που μας απασχολεί είναι η συχνότητα, το πόσα κύματα ακτινοβολίας εκπέμπονται ανά δευτερόλεπτο. Αυτό καθορίζει και το εάν η ακτινοβολία είναι επιβλαβής ή όχι. Ακτινοβολία με συχνότητα κάτω από αυτή του ορατού φωτός είναι ασφαλής ενώ συχνότητες πάνω από το ορατό φως είναι επιβλαβείς για τον άνθρωπο.
Η ΗΜ ακτινοβολία ήταν πάντα παρούσα από διάφορες φυσικές πηγές όπως είναι οι πλανήτες και τα αστέρια, ο ήλιος και ο ανθρώπινος εγκέφαλος.
ΗΜ ακτινοβολία εκπέμπουν φυσικά και διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές που έχει φτιάξει ο άνθρωπος όπως είναι ο φούρνος μικροκυμάτων, το κινητό τηλέφωνο και το ραδιόφωνο.







Η δεύτερη παρανόηση είναι πως 5G σημαίνει απλά πιο γρήγορο ίντερνετ στο κινητό μας
Όντως το 5G θα είναι περίπου 1000 φορές πιο γρήγορο από 4G. Θα οδηγήσει όμως και στην αυτοματοποίηση του κατασκευαστικού τομέα.
Μείωση ατυχημάτων και θανάτων
Μείωση λαθών
Αύξηση παραγωγικότητας = περισσότερος πλούτος


Αυτό που κάνει το 5G μοναδικό δεν είναι η ποσότητα της πληροφορίας που θα μεταφέρει αλλά ο χρόνος ανταπόκρισης των συσκευών που είναι συνδεδεμένες με 5G. Όντως θα μεταφέρεται 1000 φορές περισσότερη πληροφορία αλλά το κρίσιμο είναι ότι θα μεταφέρεται τόσο γρήγορα που πολλές φορές τα μηχανήματα που παίρνουν την πληροφορία που στέλνουμε θα ανταποκρίνονται πιο γρήγορα από τα ανθρώπινα αντανακλαστικά.

Θα σωθούν ζωές αφού θα μπορούν να γίνονται εγχειρήσεις από μακριά ή εκπαίδευση φοιτητών από μακριά.
Θα σωθούν ζωές αφού θα υπάρχει επικοινωνία αυτοκινήτων μεταξύ τους για αποφυγή δυστυχημάτων.


Μύθος #3: Δεν έχουν γίνει έρευνες για το 5G
Ο μύθος λέει πως δεν ξέρουμε αρκετά για το 5G και υπάρχει κίνδυνος να γίνει αυτό που έγινε με το κάπνισμα, όπου στην αρχή λέγαμε ότι είναι ασφαλές αλλά μετά βρήκαμε ότι είναι καρκινογόνο.

Υπάρχουν δύο διαφορές με την ιστορία του καπνίσματος. Η πρώτη είναι πως για το κάπνισμα λεγόταν πως δεν βλάφτει όταν δεν υπήρχαν έρευνες. Όταν βγήκαν οι έρευνες, άλλαξε το αφήγημα καθώς και η πολιτική των χωρών. Για την ακτινοβολία δεν υπάρχει έλλειψη ερευνών αλλά αντίθετα έχει μελετηθεί περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.

Η δεύτερη διαφορά με το κάπνισμα είναι το γεγονός πως ένας ειδικός μπορεί να χρηματιστεί να πει ψέματα για το κάπνισμα και να επιλέξει να μην καπνίζει ίδιος ή να μην καπνίζει μπροστά στα παιδιά του. Με την ακτινοβολία αυτή η επιλογή δεν υπάρχει αφού αποκλείεται κάποιος να χρηματιστεί να πει ψέματα για κάτι που θα βλάψει τον ίδιο και τα παιδιά του.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ το θέμα έχει μελετηθεί περισσότερο από οτιδήποτε άλλο και δεν υπάρχουν ενδείξεις που να συνδέουν αυτού του είδους την ΗΜ ακτινοβολία εντός των ορίων που λειτουργεί με προβλήματα υγείας.


Οι επιστήμονες χρηματίζονται να πουν ψέματα
Έχει απαντηθεί και πιο πάνω στο θέμα με το κάπνισμα.
Δεν ισχύει αφού και οι ίδιοι οι επιστήμονες και τα παιδιά τους εκτίθενται στην ακτινοβολία η οποία είναι παντού.


Υπάρχει διαμάχη ανάμεσα στους επιστήμονες για τις βιολογικές επιπτώσεις
Δεν υπάρχει διαμάχη αλλά επιστημονική συναίνεση.
Υπάρχει επικρατούσα επιστημονική άποψη για το θέμα και αυτή συνοψίζεται στα συμπεράσματα του ΠΟΥ που λέει πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν αυτή την ακτινοβολία, εντός ορίων, με προβλήματα υγείας.



Πεθαίνουν τα πουλιά, ξηραίνονται τα δέντρα και ανάβουν πυρκαγιές κοντά στις αντένες
Δεν μπορεί να ισχύει αφού τα πουλιά και τα δέντρα αντέχουν την ακτινοβολία του ήλιου, η οποία είναι εκατοντάδες - μέχρι εκατομμύρια φορές - μεγαλύτερη από αυτή μιας αντένας.
Ακτινοβολία 4 δευτερόλεπτα κλήσης αντιστοιχούν σε 24 ώρες ακτινοβολίας από αντένα.


download (3).png


Οι αντένες ή το WiFi προκαλούν καρκίνο
Βλέπουμε τι λέει το American Cancer Society.
To Αμερικανικό National Cancer Institute.
To Αμερικανικό Food and Drug Administration - ο οργανισμός υπεύθυνος για την αδειοδότηση αυτών των συσκευών.
Κατηγοριοποίηση ΠΟΥ 2β: τι σημαίνει:
Η ΕΕ ουσιαστικά λέει πως τα σύγχρονα δεδομένα συνηγορούν στην αφαίρεση από κατηγορία 2β και κατηγοριοποίηση ως μη-καρκινογόνο.


Υπάρχει ο μύθος ότι ένας μικρός αριθμός μόνο 10 ατόμων αποτελεί τις επιτροπές αυτών των οργανισμών και μάλιστα συνεργάζονται με αμοιβή από τη βιομηχανία.
Και η Μπαρσελόνα 10 μόνο παίκτες έχει. Φέρε 100 άσχετους από την άλλη να δούμε τι θα γίνει. Δεν έχει σημασία πόσοι είναι. Σημασία έχει πως είναι οι κορυφαίοι σε αυτό το αντικείμενο.

Όταν είσαι ο Μέσι, όλοι σε θέλουν, ακόμα και οι διαφημιστικές εταιρίες. Αυτό δεν σημαίνει πως οι επιστήμονες χρηματίζονται αλλά ότι είναι κορυφαίοι στον τομέα τους.

Δεν πρέπει να προσπαθούμε να κατανοήσουμε την επιστήμη πίσω από τις διαφωνίες των επιστημόνων επειδή είναι επί πολύ συγκεκριμένων και τεχνικών θεμάτων που εμείς δεν μπορούμε να κατανοήσουμε.
Δεν πρέπει να ακούμε τις προσωπικές απόψεις των ειδικών αφού για όλα τα θέματα υπάρχουν ειδικοί που διαφωνούν. Δεν υπάρχει κανένα θέμα στην επιστημονική βιβλιογραφία στο οποίο συμφωνούν 100/100.
Αυτούς που πρέπει να ακούμε είναι φορείς ή οργανισμούς με κύρος οι οποίοι μπορούν να συνοψίσουν την επιστημονική βιβλιογραφία και να καταλήξουν σε συμπεράσματα.




download (5).png



Υπάρχει ο μύθος ότι κάποιες πόλεις το έχουν απαγορεύσει ή έχουν κλείσει το WiFi, π.χ. η Γαλλία
Ισχύει ότι η Γαλλία έχει περιορίσει τη χρήση WiFi στα σχολεία της. Αυτό έχει γίνει για να μειωθεί η χρήση του διαδικτύου από μαθητές κατά τη διάρκεια των μαθημάτων και όχι λόγω φόβου για την ακτινοβολία. Στη Γαλλία επιτρέπεται η χρήση του WiFi στα μαθήματα που χρησιμοποιούν υπολογιστές.

Υπάρχει επίσης ο μύθος ότι διάφορες πόλεις στην Ευρώπη έχουν σταματήσει την εγκατάσταση εξοπλισμού 5G. Αυτό ισχύει αλλά έγινε λόγω ανησυχιών για υποκλοπή δεδομένων αφού ο εξοπλισμός που αγόρασαν πολλές εταιρίες είναι Κινέζικος και υπάρχει η υποψία ότι επιτρέπει υποκλοπές προσωπικών δεδομένων. Δεν έγινε λόγω ανησυχιών για προβλήματα από την ακτινοβολία αφού κάτι τέτοιο δεν τεκμηριώνεται.


Δεν πρέπει όμως να πάμε στο άλλο άκρο υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος.


Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την υπερβολική χρήση ηλεκτρονικών συσκευών
Ψυχολογικές Εξαρτήσεις
Επιθετική συμπεριφορά
Ακαδημαϊκή επίδοση
Παχυσαρκία
Ύπνος


Η συζήτηση για τους κινδύνους από την ακτινοβολία αποπροσανατολίζει τη συζήτηση από τους πραγματικούς κινδύνους που υπάρχουν λόγω της υπερβολικής χρήσης.

Μπαίνουν στο τραπέζι θεωρίες συνωμοσίας με αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση και να παίρνονται λάθος αποφάσεις.




Πηγή: city.sigmalive.com/article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου