Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Κύπρος: Συμφέρει στον διεθνή παράγοντα να συμβάλει στη χρηματοδότηση της λύσης;

Συμφέρει στον διεθνή παράγοντα να συμβάλει στη χρηματοδότηση της λύσης;Η χρηματοδότηση και βιωσιμότητα της πιθανής λύσης του κυπριακού είναι ένα ζήτημα, το οποίο απασχολεί και προβληματίζει, τόσο την κυβέρνηση όσο και τους πολίτες. 




 
Αυτό διαφαίνεται και από πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος απηύθυνε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να συμβάλει στην χρηματοδότηση της συμφωνίας.

Η συμβολή στη χρηματοδότηση δεν θα είναι πράξη αλτρουισμού
  
Η διεθνής οικονομική συμβολή στη λύση του Κυπριακού μπορεί να γίνει τόσο υπό τύπο δανείου ή δωρεάς όσο και μέσω επενδύσεων, δήλωσε στον Reporter ο διεθνολόγος Δρ. Ζήνωνας Τζιάρρας, τονίζοντας ότι καμία από τις τρείς περιπτώσεις δεν θα αποτελέσει πράξη αλτρουισμού, αλλά έμμεση ή άμεση εξυπηρέτηση διεθνών οικονομικών συμφερόντων, είτε αυτά έχουν να κάνουν με κράτη και οργανισμούς, είτε με πολυεθνικές εταιρίες. Εξέφρασε παράλληλα τη βεβαιότητα ότι μια επανενωμένη Κύπρος θα αποκτήσει μεγάλες προοπτικές στους τομείς του τουρισμού, της επιχειρηματικότητας, της ενέργειας αλλά και του πρωτογενούς τομέα. 

Η όποια χρηματοδότηση της λύσης, είπε ο κ. Τζιάρρας, θα στοχεύει στην απόκτηση μερίσματος σε αυτές τις προοπτικές. Ταυτόχρονα, συμπλήρωσε ο Ζήνωνας Τζιάρρας, οι πιθανοί εξωτερικοί χρηματοδότες θα ενδιαφερθούν και για τη δημιουργία ενός σταθερού περιβάλλοντος στο νησί μέσα στο οποίο θα μπορεί να επέλθει ανάπτυξη και κατ' επέκταση οικονομικά οφέλη για τους χρηματοδότες ή επενδυτές.

Σύμφωνα με την οικονομική φιλοσοφία, που διέπει τη διεθνή σκηνή (βλ. ΔΝΤ, ΕΕ, κτλ) θεωρείται πως η σταθερότητα και η ασφάλεια μέσω μιας τέτοιου είδους ανάπτυξης, θα επιτρέψει την ομαλή δημιουργία διακρατικών συνεργασιών στην ευρύτερη περιοχή συμβάλλοντας στην ομαλοποίηση της ασταθούς περιφερειακής κατάστασης, σημείωσε ο κ. Τζιάρρας. Απώτερος σκοπός, συμπλήρωσε, είναι και πάλι η απάλειψη του πολιτικού ρίσκου στην περιοχή για να διευκολυνθούν οι επενδυτικές και άλλες οικονομικές δραστηριότητες.

Κάποιες εισφορές και εμπειρογνωμοσύνη

Κανείς δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσει το κόστος της λύσης στο σύνολο του, δήλωσε στον Reporter η Επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας για το Κυπριακό και πρώην ΥΠΕΞ Ερατώ Κ. Μαρκουλλή.  Επεσήμανε, ωστόσο, ότι ο διεθνής παράγοντας και κυρίως το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα μπορούν να συμβάλουν από άποψη παροχής τεχνογνωσίας και εμπειρογνωμοσύνης ώστε να λειτουργήσει ομαλά η κοινή οικονομία του ομόσπονδου κράτους.

Εξέφρασε την εκτίμηση πως δεν πρέπει να αναμένουμε ότι ο διεθνής παράγοντας θα συνεισφέρει με δισεκατομμύρια ευρώ για να καλύψει το κόστος της λύσης ή για να λύσουμε το θέμα του περιουσιακού, διότι οι διάφορες χώρες αντιμετωπίζουν ήδη οικονομικά προβλήματα. Παρόλα αυτά, ο διεθνής παράγοντας μπορεί να συμβάλει προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των επενδύσεων στο νησί, σημείωσε η κ. Μαρκουλλή.

Δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε δισεκατομμύρια ευρώ από τον διεθνή παράγοντα, είπε η κ. Μαρκουλλή και υπενθύμισε ότι στην περίπτωση του σχεδίου ΑΝΑΝ είχαν μαζευτεί μόνο γύρω στα 300 εκ. ευρώ.

Σε κάποιο βαθμό και σε κάποιο ποσοστό…

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Φειδίας Πηλείδης δήλωσε στον Reporter ότι το συμφέρον του διεθνούς παράγοντα εστιάζεται στο γεγονός ότι είναι προς το συμφέρον όλου του κόσμου να υπάρχει ένα κράτος, που θα προσφέρει σταθερότητα σε μια ταραγμένη ευρύτερη περιοχή.

Σημείωσε παράλληλα ότι πρόκειται για μια διένεξη, η οποία επηρεάζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και δεν επιτρέπει τη σταθερότητα στην περιοχή, συμπληρώνοντας ότι λόγω της ανακάλυψης υδρογονανθράκων πρέπει να συνεργαστούν όλες οι χώρες της περιοχής για τη μεταφορά του Φυσικού Αερίου στην Ευρώπη.

Τόνισε ωστόσο ότι δεν πρέπει να περιμένουμε ότι θα χρηματοδοτηθεί ολόκληρο το κόστος της λύσης από εισφορές, αλλά σε κάποιο βαθμό και σε κάποιο ποσοστό θα καλυφθεί.

Εισφορές υπό την αιγίδα του ΟΗΕ

Καθώς πρόκειται για ένα πρόβλημα, το οποίο χρονίζει, οικονομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι θα υπάρξουν εισφορές υπό την αιγίδα του ΟΗΕ καθώς και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με στόχο την ομαλή λειτουργία της λύσης. Ο διεθνής παράγοντας έχει συμφέρον από τη λύση και συνεπώς ενδέχεται να συμβάλει στη χρηματοδότηση καθώς θα λυθεί ένα πρόβλημα, που θέτει εμπόδια στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της ΕΕ.



Θανάσης Αθανασίου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου