Κυριακή, 11 Οκτωβρίου 2015

DADSS: Η νέα τεχνολογία που θα αποτρέπει την οδήγηση αν έχεις πιει [Video]

drunk-driving2-650x350
Είναι προφανές ότι οι νέες τεχνολογίες έχουν καταστήσει τα αυτοκίνητα σημαντικά πιο ασφαλή σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο, όσο ασφαλές και αν είναι ένα όχημα πάντα τον μεγαλύτερο ρόλο παίζει ο ανθρώπινος παράγοντας για την αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων.


Γι’ αυτό η έρευνα έχει στραφεί κατά καιρούς στην ανάπτυξη νέων συστημάτων που θα προφυλάσσουν τον οδηγό από τον ίδιο του τον εαυτό – θυμηθείτε τις έρευνες για σύστημα που θα μπλοκάρει το smartphone του οδηγού όταν βρίσκεται εν κινήσει ή την τεχνολογία που αντιλαμβάνεται αν ο οδηγός είναι πολύ κουρασμένος. Αυτή τη φορά η κουβέντα γίνεται για το σύστημα DADSS (Driver Alcohol Detection System for Safety), το οποίο αναγνωρίζει αν ο οδηγός έχει πιει και δεν του επιτρέπει να βάλει μπρος το αυτοκίνητο του.
Ουσιαστικά, το σύστημα περιλαμβάνει έναν αισθητήρα ανάλυσης αναπνοής (breathalyzer) τοποθετημένο στο τιμόνι ή στην πόρτα του οδηγού, το οποίο ανιχνεύει την αναπνοή ακόμη και αν ο οδηγός δεν πλησιάσει πολύ κοντά, και έναν αισθητήρα ενσωματωμένο στο κουμπί εκκίνησης ή στον λευγέ ταχυτήτων που σαρώνει το δάκτυλο για να βρει επίπεδα αλκοόλης στο αίμα. Αμφότερα είναι ρυθμισμένα να απενεργοποιούν το όχημα αν το αλκοόλ έχει ξεπεράσει το επιτρεπτό όριο.
Υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψιν για την υιοθέτηση μιας τέτοιας τεχνολογίας – π.χ. ο οδηγός να μην έχει πιει τίποτα αλλά να μεταφέρει 2-3 μεθυσμένους και να “χτυπούν” οι αισθητήρες, ωστόσο, υπολογίζεται ότι μέσα στα επόμενα χρόνια θα μπορεί να προσφερθεί ως έξτρα επιλογή για τα αυτοκίνητα, καθώς για την υποχρεωτική εγκατάσταση απαιτείται συνεννόηση πολλών φορέων.

[via]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου