Σάββατο 22 Απριλίου 2017

Εκατομμύρια ζώα επέζησαν επειδή ... αυξήθηκαν οι χορτοφάγοι;

Η άνοδος της χορτοφαγίας οδηγεί σε εκατοντάδες εκατομμύρια λιγότερες σφαγές ζώων, υποστηρίζει μία φιλοζωική οργάνωση από τις ΗΠΑ.






Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας γίνονται χορτοφάγοι και έχουμε φτάσει σε σημείο που το να τρως «ακόμη» κρέας είναι για κάποιους ανατριχιαστικό, «χωριάτικο» και ανεπίτρεπτο. Κάτι που σίγουρα θα σας έχει τύχει να το βιώσετε ακόμη και στη δική μας μεσανατολίτικη γη, τη γη «της λεμονιάς, της ελιάς και της σούβλας».

Σύμφωνα, ωστόσο, με μία πρόσφατη έκθεση της Farm Animal Protection for The Humane Society, όλη αυτή η προσπάθεια των χορτοφάγων ακτιβιστών δεν πάει χαμένη, αφού «η άνοδος της χορτοφαγίας στους ανθρώπους, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, οδηγεί σε εκατοντάδες εκατομμύρια λιγότερες σφαγές ζώων, παρά την αύξηση της παραγωγικότητας των κτηνοτροφικών μονάδων».

Η έκθεση αναφέρει πως ειδικά στις ΗΠΑ η κατανάλωση κρέατος μειώνεται σταθερά από το 2007, σε ρυθμό έως και 10 τοις εκατό κατά κεφαλήν.

Στο φαινόμενο αυτό έχει συμβάλλει ιδιαίτερα το γεγονός ότι παρά το ότι το 93% των ανθρώπων ακόμα έχουν το κρέας στη διατροφή τους, υπάρχει εμφανής τάση μείωσης στη συχνότητα κατανάλωσής του.

Το 2007 εξετράφησαν 9,5 δισεκατομμύρια ζώα για κατανάλωση στις ΗΠΑ, αλλά το 2014 ο αριθμός αυτός μειώθηκε κατά 400 εκατομμύρια. Παρόμοιες τάσεις καταγράφηκαν και στην Ευρώπη.

«Ο αριθμός αυτός, που αγγίζει το μισό δισεκατομμύριο, είναι εντυπωσιακός αν αναλογιστεί κανείς την αύξηση του αμερικανικού πληθυσμού κατά την ίδια χρονική περίοδο», δήλωσε ο Paul Sapiro, αντιπρόεδρος της οργάνωσης.

Σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, η κτηνοτροφία είναι υπεύθυνη για το 20 τοις εκατό των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Υπάρχει παρόλα αυτά και ο αντίλογος, όπως για παράδειγμα η άποψη της συγγραφέως του βιβλίου «The Vegetarian Myth», η οποία υποστηρίζει πως η καλλιέργεια της γης για την παραγωγή των χορτοφαγικών τροφίμων είναι πολύ πιο καταστροφική για το οικοσύστημα του πλανήτη από ότι η κατανάλωση κρέατος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου