Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Ανακάλυψαν αρχαιοελληνικό μωσαϊκό με σκελετό που… χαίρεται τη ζωή 2400 ετών

Χαλαρώνει, έχοντας δίπλα του κρασί και ψωμί και στέλνει στους ζωντανούς ένα αισιόδοξο μήνυμα – Το ηλικίας 2.400 μωσαϊκό βρέθηκε στην επαρχία Χατάι.
Φαίνεται ότι οι πρόγονοί μας είχαν βρει το νόημα της ζωής και ήξεραν ότι προτού φύγουμε από τον κόσμο αυτό, έπρεπε να απολαμβάνουμε την κάθε μας στιγμή στη Γη.

Aρχαιολόγοι ανακάλυψαν στην Τουρκία ένα μοναδικό αρχαιοελληνικό μωσαϊκό ηλικίας 2.400 ετών, κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην επαρχία Χατάι, κοντά στα τουρκο-συριακά σύνορα.
Σε αυτό απεικονίζεται ένας… σκελετός που χαλαρώνει, έχοντας δίπλα του έναν αμφορέα με κρασί και ψωμί και ο οποίος στέλνει στους ζωντανούς ένα αισιόδοξο μήνυμα. Η λέξη «ευφρόσυνος» είναι γραμμένη στην επιγραφή και σημαίνει «αυτός που χαίρεται την ζωή».
Στην δεύτερη σκηνή του μωσαϊκού απεικονίζεται ένας άντρας ο οποίος φαίνεται να κοιτά ένα ηλιακό ρολόι, υπό την επιγραφή «Άκλιρος». Το τρίτο μέρος έχει καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό, ωστόσο, από το κομμάτι που διασώθηκε, φαίνεται πως σε αυτό απεικονίζετα ένας έγχρωμος άντρας ο οποίος προσπαθεί να ανάψει φωτιά.
Το εντυπωσιακό μωσαϊκό
Σύμφωνα με την αρχαιολόγο Ντεμέτ Καρά από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Χατάι, η οποία συμμετείχε στις ανασκαφές, το εντυπωσιακό μωσαϊκό βρισκόταν στην τραπεζαρία του σπιτιού μιας οικογένειας που φέρεται πως ανήκε στην υψηλή κοινωνία της εποχής, στην Αντιόχεια του 3ου αιώνα π.Χ.
«Δύο είναι τα χαρακτηριστικά που χαρακτήριζαν τα σπίτια της ελληνορωμαϊκής ελίτ εκείνη την εποχή: το λουτρό και η τραπεζαρία», είπε η Καρά, μιλώντας σε τουρκικά ΜΜΕ.
Ο σκελετός που απολαμβάνει τη ζωή
Αξίζει να σημειωθεί πως η Αντιόχεια ήταν αρχαία πόλη ή οποία βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του ποταμού Ορόντη και ιδρύθηκε στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. από τον Σέλευκο Α’ το Νικάτορα, στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, προς τιμή και μνήμη του πατρός του Αντίοχου.
Η Αντιόχεια αναμφιβόλως υπήρξε το λίκνο του ελληνικού πολιτισμού στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, πόλη που αποτέλεσε το σταυροδρόμι των μεγάλων φιλοσοφικών ρευμάτων, με μεγάλη ανάπτυξη των γραμμάτων και των επιστημών. Υπήρξε η πόλη των εθνικών, φιλοσοφικών και θρησκευτικών αντιθέσεων, αλλά και των θεαμάτων, της πολυπολιτισμικότητος και των ακραίων εκφραστικών εκδηλώσεων. Πέρασε σταδιακά όμως στην παρακμή από τον 10ο αιώνα λόγω των σφοδρών επιδρομών των κατακτητών, Αράβων και Σταυροφόρων, καθώς και της αλλαγής των εμπορικών δρόμων προς τη Δύση.
Το μωσαϊκό είναι ηλικίας 2.400 ετών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου