Η μελέτη εξέτασε 100.000 ανθρώπους στη Σουηδία ηλικίας από 20 ως 30 ετών. Μάλιστα, στις γυναίκες η κατανάλωση περισσότερου γάλακτος συνδέθηκε με αυξημένες πιθανότητες για κατάγματα στο ισχίο. Με άλλα λόγια το γάλα το τελευταίο που κάνει είναι να προστατεύει την υγεία των οστών.
Οι ερευνητές υποπτεύονται τον υδατάνθρακα μονοσακχαρίτη D-γαλακτόζη και το συνδέουν με χρόνιες φλεγμονές και αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η χορήγηση D-γαλακτόζη σε πειραματόζωα αποτελεί ένα καθιερωμένο πειραματικό μοντέλο για την επιτάχυνση της πρόωρης γήρανσης. Αντιθέτως με το φρέσκο γάλα, η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το τυρί και το γιαούρτι, δεν συνδέθηκε με υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας ή οστικά κατάγματα, ειδικά στις πιο «ευάλωτες» γυναίκες.
Μπορεί οι συγγραφείς εκείνης της μελέτης να συνιστούσαν σύνεση στην αλλαγή διατροφικών συνηθειών με αφορμή τη μελέτη τους, αλλά θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι βέλτιστες πηγές ασβεστίου και άλλων θρεπτικών συστατικών για τον οργανισμό έχουν φυτική προέλευση και έχουν χρώμα πράσινο. Διαβάστε μερικές από αυτές στο econews.
Όχι στο αποβουτυρωμένο «ελαφρύ» γάλα
Το αποβουτυρωμένο γάλα με χαμηλά λιπαρά δεν έχει ιδιαίτερη διατροφική αξία. Οι βιταμίνες A, D E και K είναι λιποδιαλυτές, πράγμα που σημαίνει ότι χωρίς λιπαρά δεν απορροφούνται από τον οργανισμό. Αντιθέτως, ένα ποτήρι πλήρους γάλακτος παρέχει το 5% της ημερήσια συνιστώμενης πρόσληψης βιταμινών. Περιέχει επίσης το 20% της ριβοφλαβίνης που χρειαζόμαστε κάθε μέρα.
Αντιθέτως, το ελαφρύ γάλα υποβάλλεται σε επεξεργασία και μετά από λίγο δημιουργεί ένα αίσθημα πείνας. Αντιθέτως, το πλήρες γάλα αποτελεί άριστη πηγή πρωτεϊνών και περιέχει το σύνολο των εννέα αμινοξέων αφήνοντας ένα αίσθημα πληρότητας. Μάλιστα, μια μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια του 2013 ανέφερε ότι το αποβουτυρωμένο γάλα συνδέεται με αυξήσεις βάρους διότι προστίθενται γλυκαντικές ουσίες για να υποκαταστήσουν τη γεύση του λίπους που έχει αφαιρεθεί.
πηγή: econews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου