Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Ευρωβουλευτές έξαλλοι με την Κύπρο: Απαράδεκτο και επικίνδυνο να «πουλά» υπηκοότητα

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣΗ απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να διευκολύνει την «εξαγορά» υπηκοότητας της ΕΕ, μέσω επενδυτικού προγράμματος, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις ευρωβουλευτών.



Η Λευκωσία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι έκανε αλλαγές στο πρόγραμμα «υπηκοότητα με επενδύσεις», που δίνει την ευκαιρία σε πολίτες εκτός ΕΕ να αποκτήσουν κυπριακή υπηκοότητα, με αντάλλαγμα μία σημαντική επένδυση σε κυπριακά ομόλογα ή ακίνητα.
«Μου προκαλεί αποτροπιασμό το γεγονός ότι τέτοια προγράμματα πολλαπλασιάζονται», σχολίασε στο Politico η Ανα Γκόμες, Σοσιαλίστρια ευρωβουλευτής από την Πορτογαλία. «Η πώληση διαβατηρίων είναι απαράδεκτη. Δεν είναι πάντα ξεκάθαρο το ότι οι αιτούντες δεν έχουν κάποια κρυφή ατζέντα, η οποία μπορεί να είναι επικίνδυνη από άποψη ασφάλειας», είπε από την πλευρά του ο Ούρμας Πάετ, Εσθονός ευρωβουλευτής και πρώην υπουργός Εξωτερικών.
Η Κύπρος εισήγαγε αυτό το πρόγραμμα ως προσωρινό μέτρο για την άντληση κεφαλαίων, μετά από τη διάσωση της χώρας το 2013, θυμίζει το Politico. Μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο, η πώληση διαβατηρίων είχε αποφέρει στη χώρα περίπου 2,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον Σωκράτη Χάσικο, τον υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου.
Η κυβέρνηση έχει αλλάξει το πρόγραμμα αρκετές φορές για να το κάνει πιο ελκυστικό σε πιθανούς επενδυτές. Η Μάλτα έχει επίσης ένα αντίστοιχο πρόγραμμα, προσφοράς υπηκοότητας με αντάλλαγμα επενδύσεις.
Μετά από την τελευταία αλλαγή που έγινε, δεν χρειάζεται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν αίτηση σε πεντάδες. Πλέον, ένας επενδυτής μπορεί να πάρει κυπριακό διαβατήριο σε περίπου τρεις μήνες για 2,5 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα επίσης θέτει ως όρο την ιδιοκτησία ακινήτου στην Κύπρο, δίχως όμως να χρειάζεται να ζει κάποιος εκεί.
Το πρόγραμμα της Κύπρου είναι μεν πιο ακριβό από εκείνο της Μάλτας, αλλά υπερτερεί σε ταχύτητα, σύμφωνα με το δημοσίευμα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου