Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016

20 πληροφορίες που δεν γνώριζες για την Ρωσία!

Αν και η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο, με το όγδοο μεγαλύτερο ΑΕΠ, λίγα είναι ευρέως γνωστά για το έθνος και τον πολιτισμό της. Κι επειδή η χώρα απασχολεί όλο και περισσότερο τα διεθνή πρωτοσέλιδα, δείτε κάποια από τα απίθανα και περίεργα που συνοδεύουν την ιστορία της.





Η μπύρα δεν θεωρούνταν αλκοολούχο ποτό στη Ρωσία μέχρι το 2011. Μόνο τότε, ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ υπέγραψε σχετικό νόμο που διευκρίνιζε ότι η μπύρα είναι ποτό με αλκοόλ και καθόριζε τους περιορισμούς για τα σημεία όπου μπορούσε να πωληθεί.
20-pragmata-pou-den-kserate-gia-ti-rosia-1
Ένας στους τέσσερις Ρώσους πεθαίνει πριν από τα 55 του. Το προσδόκιμο ζωής για τους άνδρες στη Ρωσία είναι τα 64 έτη που είναι από τα χαμηλότερα σε όλο τον κόσμο. Μόλις το 10% των ανδρών στις ΗΠΑ πεθαίνουν πριν από τα 55α γενέθλια τους και μόλις το 7% στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο κίνδυνος να πεθάνουν πριν τα 55 μεγαλώνει πολύ για όσους δηλώνουν ότι πίνουν ενάμισι λίτρο βότκας την εβδομάδα.

Δεν υπάρχει η λέξη «διασκέδαση» στα ρώσικα. Υπάρχουν κάποιες λέξεις που μεταφράζονται ως «ευθυμία» ή «χαρά», αλλά δεν υπάρχει λέξη που να σημαίνει διασκέδαση. Δεν υπάρχει λέξη ούτε για την «ιδιωτική ζωή». Η πιο κοντινή σε έννοια λέξη σημαίνει «απόρρητο».
20-pragmata-pou-den-kserate-gia-ti-rosia-2
Οι Ρώσοι τρώνε τις τηγανίτες τους με ξινή κρέμα και χαβιάρι. Η ρωσική εκδοχή της τηγανίτας λέγεται μπλιν και παραδοσιακά συνοδεύεται από ξινή κρέμα και χαβιάρι ενώ κάποιοι προσθέτουν και αβγά, άνηθο και καπνιστό σολομό. Η νεότερη γενιά Ρώσων πάντως βάζει πλέον σιρόπι και ζάχαρη.
Οι Ρώσοι κρεμάνε τα χαλιά τους στους τοίχους. Αυτό γίνονταν – και γίνεται ακόμα και σήμερα – κυρίως γιατί οι τοίχοι των σπιτιών στο παρελθόν ήταν τόσο λεπτοί που μπορούσες να ακούσεις όλα όσα έλεγαν και έκαναν οι γείτονες. Τα χαλιά λειτουργούσαν για την ηχομόνωση των δωματίων.
20-pragmata-pou-den-kserate-gia-ti-rosia-3
Στις εκλογές του 2012, όταν ο Πούτιν εκλέχθηκε για τρίτη θητεία, υπήρξε περιοχή όπου η προσέλευση των ψηφοφόρων άγγιξε το 146%, κάνοντας φυσικά τους επικριτές να μιλούν για νοθεία. Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, ο Πούτιν νίκησε με 64%.
Στη Ρωσία βρίσκεται το 20% της δασικής έκτασης του πλανήτη. Επίσης, εδώ βρίσκεται και η βαθύτερη λίμνη στον κόσμο, η λίμνη Μπάικαλ.
20-pragmata-pou-den-kserate-gia-ti-rosia-4
Κάποιοι από τους πολύ πλούσιους Ρώσους μετακινούνται με… ασθενοφόρα, ώστε να γλυτώνουν από την κίνηση. Επειδή η κίνηση στη Μόσχα είναι τρομακτική, ορισμένοι Μοσχοβίτες αγόρασαν ασθενοφόρα ώστε να μετακινούνται άνετα τις ώρες αιχμής.

Οι Ρώσοι κάθονται για λίγα δευτερόλεπτα σιωπηλοί πριν ταξιδέψουν. Πριν ξεκινήσουν λένε «ας καθίσουμε για το δρόμο» και για λίγα δευτερόλεπτα μένουν σιωπηλοί και λένε μια γρήγορη προσευχή για το ταξίδι που έρχεται.
20-pragmata-pou-den-kserate-gia-ti-rosia-5
Την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, η διανομή των άλμπουμ των Beatles ήταν απαγορευμένηαπό την κυβέρνηση και γι’ αυτό πολλοί φοιτητές ιατρικής έκαιγαν τα άλμπουμ σε παλιά μηχανήματα με ακτίνες x. Πολλά αγαθά και υπηρεσίες από τη Δύση απαγορεύονταν τότε, γι’ αυτό και οι άνθρωποι γίνονταν πολύ δημιουργικοί προκειμένου να τα αποκτήσουν.

Πρόσφατα, ορισμένα ρώσικα εστιατόρια σταμάτησαν να χρησιμοποιούν τη λέξη «μπορς» – αντίθετα λένε «σούπα από παντζάρια» – κι αυτό γιατί η λέξη «μπορς» είναι ουκρανική.
20-pragmata-pou-den-kserate-gia-ti-rosia-8
Ο θρύλος λέει ότι οι Ρώσοι επέλεξαν τον χριστιανισμό από το Ισλάμ το 988 π.Χ. εν μέρει γιατί δεν ήθελαν να εγκαταλείψουν το αλκοόλ.

Οι Ρώσοι δεν σφυρίζουν ποτέ μέσα σε ένα σπίτι. Αν το κάνουν, σύμφωνα με την παράδοση, τότε τα χρήματα θα πετάξουν από το παράθυρο.
20-pragmata-pou-den-kserate-gia-ti-rosia-7
Αν και το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού της Ρωσίας είναι χριστιανοί, η Πρωτοχρονιά θεωρείται μεγαλύτερη γιορτή από τα Χριστούγεννα. Οι Ρώσοι γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στις 7 Ιανουαρίου γιατί ακολουθούν το Ιουλιανό ημερολόγιο, οπότε η γιορτή έπεται αυτής της Πρωτοχρονιάς.

20-pragmata-pou-den-kserate-gia-ti-rosia-6
Αγαπούν μάλιστα τόσο πολύ την Πρωτοχρονιά, που την γιορτάζουν δύο φορές: η δεύτερη είναι στις 13-14 Ιανουαρίου και ακολουθεί κι αυτή το Ιουλιανό ημερολόγιο. Αυτή η δεύτερη γιορτή πάντως έχει περισσότερο οικογενειακό και πολιτιστικό χαρακτήρα.

Θεωρείται κακή τύχη να επιστρέψουν στο σπίτι αφού έχουν ήδη φύγει. Προκειμένου να αποφύγουν την κακοτυχία, θα επιστρατεύσουν όποιον συγγενή είναι στο σπίτι για να τους φέρει ότι έχουν ξεχάσει.
20-pragmata-pou-den-kserate-gia-ti-rosia-10
Στη Ρωσία υπάρχουν 1.159 γυναίκες για κάθε 1.000 άνδρες. Στις αστικές περιοχές η ανισορροπία είναι ακόμα εντονότερη: υπάρχουν 1.183 γυναίκες για 1.000 άνδρες.

Το 75% της ρωσικής επικράτειας βρίσκεται στην Ασία. Ωστόσο μόνο το 22% του πληθυσμού ζει στα τμήματα της Ρωσίας που τεχνικά βρίσκονται στην Ασία. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ρώσων συγκεντρώνεται στη δυτική Ρωσία.
20-pragmata-pou-den-kserate-gia-ti-rosia-9
Η Μόσχα έχει ένα πολύ ωραίο δίκτυο μετρό. Στη Μόσχα επίσης βρίσκεται και ο 4ος πιο βαθιά στη γη χτισμένος σταθμός μετρό στον κόσμο, στο πάρκο Πομπέντι. Το 1930, όταν κατασκευάζονταν το υπόγειο δίκτυο, οι Ρώσοι προετοιμάζονταν για έναν ακόμα πιθανό πόλεμο, γι’ αυτό και υπήρχε η πρόβλεψη ώστε να χρησιμοποιηθεί και ως καταφύγιο.

Οι Ρώσοι μαζεύουν μανιτάρια για πλάκα. Κάποιοι μαζεύουν και μούρα, αλλά κατά κύριο λόγο τα μανιτάρια είναι τα αγαπημένα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου