Σάββατο 4 Απριλίου 2020

Ηλίας Κακλαμάνης: "Ο Ασυμβίβαστος"

Ilias Kaklamanis: Filmographie, films et programmes TV - YECLO.comΚάποιοι θα τον έχετε γνωρίσει μέσα από κάποια ταινία της δεκαετίας του 80', κάποιοι άλλοι θα τον είδατε στο θέατρο ή σε κάποια εκπομπή στη τηλεόραση και κάποιοι άλλοι ίσως να διαβάσατε κάποιο βιβλίο του. Αν με ρωτάτε τι από όλα είναι ο Ηλίας Κακλαμάνης θα σας απαντούσα με μεγάλη ευκολία ότι ο Ηλίας είναι πάνω από όλα Άνθρωπος, με "Α" κεφαλαίο. 









'Όταν έγραψα πριν μερικά χρόνια ένα άρθρο αφιέρωμα στον Ηλία Κακλαμάνη με τίτλο "Ο Ανυπότακτος", έπεσαν πολλοί πάνω μου να με φάνε. Ερωτήσεις του τύπου "Γιατί θέλεις να γράφεις γι' αυτόν" με έκανε να αναρωτηθώ γιατί ένας άνθρωπος να έχει τόσους πολλούς "haters".

Την απάντηση την βρήκα χωρίς πολύ σκέψη. Ο Ηλίας Κακλαμάνης είναι ένας άνθρωπος που λέει πάντα την γνώμη του, αρέσει δεν αρέσει και βεβαίως είναι πάντα αληθινός.

Αργότερα είχα γράψει ένα άρθρο για ένα θεατρικό έργο που συμμετείχε ο Ηλίας Κακλαμάνης και πολλά ανώνυμα emails έφτασαν στο 365days-2blog, από αναγνώστες που ζητούσαν να κατέβει το άρθρο.

Σαν πεισματάρης που είμαι και εγώ δεν υπήρχε περίπτωση να διαγράψω ένα άρθρο που μιλούσε για την δουλειά και τους κόπους κάποιου ηθοποιού. Ένα ασυμβίβαστο blog όπως είναι το 365days-2blog δεν υπάρχει περίπτωση να υποκύψει σε οτιδήποτε νοθεύει την ελεύθερη άποψη έστω και αν αυτή η ξεροκεφαλιά μας κοστίσει οικονομικά, διότι ηθικά είμαστε κερδισμένοι.

Για όσους δεν το γνωρίζετε ο Ηλίας Κακλαμάνης έχει παρουσιάσει πάνω από 4 χιλιάδες εκπομπές και ως ηθοποιός έχει παίξει σε αξέχαστες ταινίες όπως "Ο παρθενοκυνηγός" του 1980 - που για μένα είναι εκ των κορυφαίων κωμωδιών εκείνης της χρυσής δεκαετίας , όπως επίσης και στις Φυλακές Ανηλίκων, του οποίου το επίθετο ανεγράφετο ως Κακλαμανάκης. Πραγματικά δεν γνωρίζω αν το Κακλαμανάκης ήταν το πραγματικό του επίθετο ή έγινε κάποιο λάθος, ένα λάθος που ίσως να προμήνυε την αδικία την οποία θα υποστεί στη πορεία της καριέρας του.

Πέρα από τις πολλές ταινίες που συμμετείχε, ανέβασε στο θέατρο πολλά έργα ανάμεσα τους και το κλασσικό αριστούργημα "Λεωφορείο ο Πόθος" μαζί με την αείμνηστη τότε συντροφό του Βιολέτα Αντωνίου. Με την "Θεατρική εκπαίδευση Κακλαμάνη" σε Αγίους Αναργύρους και Πειραιά προσπάθησε να μπολιάσει τους υποψήφιους ηθοποιούς το γονίδιο της υποκριτικής και οι μαθητές του μόνο καλά λόγια είχαν να λένε, ανάμεσα τους και Αννούλα Φλωρινιώτη.

Πέρα από τα βιβλία που έγραψε, ανάμεσα τους και το φοβερό "Ακατάλληλο δια Ακατάλληλους" , συμμετείχε ως πανελίστας σε εκπομπές της Τατιάνας Στεφανίδου ενώ σε κάθε ευκαιρία τα έχωνε σε μεγαλοδημοσιογράφους, σε καναλάρχες και έκρινε με τον πλέον αυστηρό τρόπο ακόμα και ανθρώπους που λάτρευε, όπως τον Νίκο Φώσκολο, για την επιλογή του να βάλει στην "Λάμψη" την Καλομοίρα αναφέροντας χαρακτηριστικά την φράση "Δεν έχει ανάγκη ο Φώσκολος από Καλομοίρες".

Ο Ηλίας Κακλαμάνης με τον αυθορμητισμό και την ειλικρίνεια του έγινε γρήγορα κόκκινο πανί για τα μεγάλα κανάλια και ίσως έτσι να εξηγείται το γεγονός ότι αποσιωποιήθηκε η παρουσίαση του καινούριου του βιβλίου "Η απολογία του Κολοκοτρώνη" και θέλω λίγο να σταθώ στο συγκεκριμένο γεγονός. Η ποιότητα του χαρακτήρα του Ηλία Κακλαμάνη φαίνεται απο το γεγονός ότι ο άνθρωπος κάθησε και έγραψε ένα βιβλίο στολίδι για τον Κολοκοτρώνη σε μια εποχή, που αν τολμήσεις να μιλήσεις για εθνικά θέματα, κινδυνευεις να θεωρηθείς φασίστας. Έγραψε αυτό το αριστούργημα  γνωρίζοντας ότι αυτό το βιβλίο δεν θα είναι εμπορικό ούτε θα του αποφέρει κέρδη, αλλά το έγραψε ως Έλληνας που θέλει να αφήσει κάτι ως κληρονομιά στις επόμενες γενιές. Και αυτό από μόνο του είναι μεγαλειώδες.

Μεγαλειώδες και ακόμα περισσότερο είναι όταν κατα την παρουσία του βιβλίου, η μικρή του κόρη Δημηλία απάγγελε τον εθνικό μας ύμνο, ο Ηλίας δεν έπαψε να της χαϊδευει τον ώμο συγκινημένος σαν να της έλεγε "Προχώρα κόρη μου με τα ιδανικά αυτά στη ζωή σου και θα είμαι πάντα νοητά μαζί σου". 'Οσοι κατάλαβαν κατάλαβαν...

Αξίζει λοιπόν να βρείτε το βιβλίο αυτό από τις εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ και να το αγοράσετε.

Όσο για τον φίλο μου τον Ηλία τον Κακλαμάνη μπορείτε να βρείτε πολλές πληροφορίες για την ζωή του μέσα από το site του iliaskaklamanis.gr διότι αν συνεχίσω να γράφω για την ζωή και το πολιτιστικό του έργο κινδυνεύω να εκτεθώ ως αδιάβαστος.



Άρθρο του Ανδρέα Λοϊζου










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου