Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Βόμβα στα θεμέλια των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες!

                                                                         
            Αποφασίστηκε από το eurogroup το κούρεμα των κυπριακών καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες. Το γεγονός αυτό εξόργισε χιλιάδες Κύπριους ενώ από το πρωί τα ΑΤΜ άδειασαν αφού πολύς κόσμος έτρεξε να σώσει ότι σώζεται. Η κατάσταση στη Κύπρο φαίνεται να βρίσκεται εκτός ελέγχου και επικρατεί αναβρασμός αφού οι κόποι μιας ζωής κινδυνεύουν να χαθούν εξαιτίας της κακής διαχείρισης κάποιων οι οποίοι γλεντοκοπούσαν εις βάρος του ιδρώτα των Κύπριων εργαζομένων.

          Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα απευθύνει αύριο διάγγελμα στο κυπριακό λαό για να εξηγήσει τους λόγους που οδήγησαν στην εν λόγω απόφαση. Να σημειωθεί ότι  μερικές ώρες πριν την απόφαση του eurogroup ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλης Σαρρής απέριπτε κατηγορηματικά τέτοιο ενδεχόμενο. Οι λόγοι που οδήγησαν στη σημερινή απόφαση είναι η προστασία των κυπριακών τραπεζών αφού αν δεν δινόταν η ευρωπαϊκή "βοήθεια" τρεις μεγάλες τράπεζες κινδύνευαν με κλείσιμο με συνέπεια να βρεθούν στο δρόμο 8 χιλιάδες άτομα και το κράτος θα έπρεπε να αποζημιώσει τους καταθέτες που θα έχαναν τις καταθέσεις τους με ένα πόσο γύρω στα 30 δισεκατομμύρια ευρώ, το οποίο κράτος θα αδυνατούσε να αποπληρώσει ενώ μια ενδεχόμενη έξοδος από το ευρώ θα ήταν πλέον ορατή με απρόβλεπτες συνέπειες. Επομένως ο Μιχάλης Σαρρής ανέφερε ότι η εναλλακτική λύση θα ήταν η άτακτη χρεοκοπία αν δεν γινόταν το κούρεμα και η απόφαση αυτή εξασφαλίζει στη Κύπρο 6μιση δις περίπου.

        Επιπλέον τον 6μιση δις που θα εξοικονομηθούν, θα δοθούν άλλα 10 δις ως δάνειο με επιτόκιο που δεν έχει αποφασισθεί ακόμη αλλά θα κυμαίνεται περίπου στο 2,5%, με περίοδο χάριτος 10 χρόνων. Σύμφωνα με τον Κύπριο υπουργό Οικονομικών τα ποσά που θα αφαιρεθούν από τις καταθέσεις θα δοθούν υπό μορφή τραπεζικών μετοχών, ενώ πρόσθεσε ότι "τα ταμεία προνοίας είναι σαν τους άλλους καταθέτες" ανέφερε χαρακτηριστικά, με ότι αυτό συνεπάγεται.



       Πολίτης σήμερα στο άκουσμα της είδησης αποφάσισε να σταθμεύσει τον εκσκαφέα του έξω από την είσοδο του Συνεργατικού Κυπερούντας ως ένδειξη διαμαρτυρίας, δηλώνοντας ότι ξεγελάστηκε από τους αρμοδίους. Ας ελπίσουμε ότι την τρίτη που θα ανοίξουν οι τράπεζες να μην οξυνθούν και άλλο τα πράγματα και οδηγηθούμε σε πρακτικές του παρελθόντος που ζημίωσαν τον τόπο.


        Μεγάλο ερώτημα αποτελεί και το πώς θα πράξουν εφεξής και οι Ρώσοι μεγαλοκαταθέτες, οι οποίοι αποτελούν τους αιμοδότες του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου. Ερώτημα επίσης αποτελεί και το γεγονός γιατί δεν προσπάθησαν να εμποδίσουν την όλη εξέλιξη αφού αναμένεται να χάσουν πολλά εκατομμύρια από τέτοια εξέλιξη.

       Μέτα την σημερινή εξέλιξη οδηγούμε στο συμπέρασμα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση απέτυχε και οι μεγαλεπήβολες διακηρύξεις περί αλληλεγγύης των λαών θα αποτελέσουν την μεγαλύτερη φάρσα της  παγκόσμιας ιστορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου