Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Γιαννάκης Ομήρου: "Προσχεδιασμένη η κρίση στη Κύπρο!"


Γιατί είναι προσχεδιασμένη η «κρίση» στην Κύπρο

Άρθρο του κ. Γιαννάκη Ομήρου,
Προέδρου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΔΕΚ,
Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας

Με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης μας απέναντι στην πατρίδα, το παρόν και το μέλλον της, θέλω εκ μέρους του Κ.Σ. ΕΔΕΚ να απευθυνθώ προς το λαό μας για να παραθέσω τις απόψεις και τις θέσεις μας για τη σημερινή σκληρή δοκιμασία που υφίσταται η χώρα μας.
Ως αποτέλεσμα λαθών και παραλείψεων των τελευταίων χρόνων που οδήγησαν σε δημοσιονομική εκτροπή αλλά κυρίως ως αποτέλεσμα της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου του 2011 για απομείωση του Ελληνικού χρέους, χωρίς καμιά πρόνοια προστασίας των Κυπριακών Τραπεζώνη Κύπρος υποχρεώθηκε να απευθυνθεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.
Αφού προηγήθηκε η αλόγιστη και ασυλλόγιστη επένδυση των δύο μεγάλων τραπεζών της Κύπρου σε ελληνικά ομόλογα.
Αναμέναμε από τους εταίρους μας κατανόηση και αλληλέγγυα συμπεριφορά, πολύ περισσότερο επειδή το μεγάλο πρόβλημα της κυπριακής οικονομίας είχε ως βασική αιτία μια απόφαση Ευρωπαϊκού Θεσμικού Οργάνου.
Αντί τούτου βρεθήκαμε ενώπιον ενός ωμού και κλιμακούμενου εκβιασμού.
Η Κύπρος κλήθηκε να διαλύσει το χρηματοπιστωτικό της σύστημα και να υπαχθεί σε δεσμά νεοαποικιακής μορφής από εκείνους, που ως μη όφειλαν, αντί ως εταίροι συμπεριφέρονται ως εκβιαστές.

Ήταν μεθοδευμένος ο ωμός εκβιασμός

Είναι προφανές ότι στο χρονικό διάστημα που προηγήθηκε της σημερινής κρίσης υπήρξε μεθόδευση για τη διατύπωση του σημερινού ωμού εκβιασμού.
Όταν η Κύπρος εντάχθηκε στην Ευρωζώνη το 2008 κατόπιν των απαραίτητων ελέγχων, εκρίθη ότι ούτε φορολογικός παράδεισος ήταν, ούτε χώρα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
Αιφνίδια, αλλά όχι ανεξήγητα, τους τελευταίους μήνες, η Κύπρος έγινε στόχος κακόβουλων και συκοφαντικών επιθέσεων που αφορούν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και το φορολογικό καθεστώς με «ορατούς διά γυμνού οφθαλμού» στόχους. Την καταστροφή του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος, τη διάλυση των παραδοσιακών φιλικών σχέσεων της Κύπρου με τη Ρωσία και την περιαγωγή της χώρας μας σε καθεστώς κράτους ήσσονος ή και ανύπαρκτης κρατικής κυριαρχίας.
Η συμφωνία της 25ης Μαρτίου είναι εξοντωτική αφού επέβαλε την ουσιαστική εξουθένωση των δύο «πνευμόνων» με τους οποίους ανέπνεε το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου: Τις δύο μεγαλύτερες κυπριακές τράπεζες!
Σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα που επέβαλε η Τρόικα και αποδέχθηκε η κυβέρνηση, που διαπραγματεύθηκε ανέτοιμα και αμήχανα, η κυπριακή οικονομία θα οδηγηθεί σε φαύλο κύκλο ύφεσης, σε δραματική ανεργία, σε κλείσιμο επιχειρήσεων, μαζική φτώχεια και κοινωνική δυστυχία.

Θέλουν τον ορυκτό πλούτο

Η συμπεριφορά της Τρόικας και των ισχυρών ταγών της Ε.Ε. υπήρξε προμελετημένη, αδίστακτη και καταστροφική.
Δεν μπορούμε παρά να συνδέσουμε αυτή τη συμπεριφορά με τη μελλοντική διαχείριση του φυσικού μας πλούτου και τη λύση του Κυπριακού.
Αυτές οι πικρές διαπιστώσεις δεν είναι επινοήσεις συνωμοσιολογικού χαρακτήρα αλλά το αβίαστο συμπέρασμα από όλες τις μεθοδεύσεις των τελευταίων μηνών.
Η θέση μας υπήρξε και παραμένει σταθερά ευρωπαϊκή. Σε αυτή τη θέση παραμένουμε αμετακίνητοι.
Επιμένοντας σε μια Ευρώπη των λαών, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής. Αγωνιζόμενοι με τους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς, για να αλλάξουν οι σημερινές άδικες και κοινωνικά ανάλγητες συμπεριφορές των κυρίαρχων ηγεμονικών κύκλων της Ε.Ε.
Θα πρέπει ωστόσο να δηλώσω ότι μεταξύ αποδοχής της ταπεινωτικής και εξουθενωτικής μεταχείρισης που θα οδηγεί σε συνεχή υποδούλωση το λαό και τη χώρα μας και της εξέτασης μιας άλλης στάσης και θέσης της Κύπρου με όλες τις συνέπειες, δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένας δισταγμός και καμιά αμφιταλάντευση.
Το μεγάλο μας χρέος είναι αντί της ευτελούς και αναξιοπρεπούς επαιτείας να επιλέξουμε την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας, της εθνικής αξιοπρέπειας και της ηθικής ακεραιότητας της πατρίδας μας.

Τεράστιες οι ευθύνες

Ο επιχειρούμενος στραγγαλισμός της κυπριακής οικονομίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν αφήνει κανένα άλλο περιθώριο παρά να επιδιώξουμε την οριστική λύση των σημερινών προβλημάτων εκτός Μηχανισμού και εκτός τρόικας. Προτεραιότητα τώρα είναι η προετοιμασία για ταχύτατη απαλλαγή από μνημόνια και δανειακές συμβάσεις.
Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του απεγκλωβισμού μας από τα δεσμά του ευτελισμού, της αναξιοπρέπειας, της οικονομικής δουλείας και της κοινωνικής δυστυχίας.
Για τη σημερινή τραγική κατάσταση της Κυπριακής οικονομίας, ιδιαίτερα στον τραπεζικό τομέα υπάρχουν τεράστιες ευθύνες. Η ΕΔΕΚ απαιτεί άμεσα τον καταλογισμό ευθυνών και την προσαγωγή των υπαιτίων ενώπιον της δικαιοσύνης.
Απαιτούμε επίσης τη δημοσιοποίηση του καταλόγου των ονομάτων εκείνων των προσώπων, που φυγάδευσαν χρηματικά ποσά κατατεθειμένα σε κυπριακές τράπεζες, σε τράπεζες του εξωτερικού το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Καλούμε το λαό μας να διατηρήσει την αυτοπεποίθηση και το αγωνιστικό του πνεύμα, τις αστείρευτες δυνάμεις και δυνατότητες του και την πίστη του στο παρόν και το μέλλον της πατρίδας μας.
Η Κύπρος προώρεισται να ζήσει και θα ζήσει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου