Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Η απάντηση του Κ.Σημίτη όταν ο Γ.Κληρίδη του είπε ότι θα μεταφέρει τους S-300 στην Κύπρο: "Τι, πόλεμος με την Τουρκία;"

Τον συγκλονιστικό διάλογο που είχε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τον αείμνηστο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, για το θέμα της ακύρωσης της μεταφοράς των πυραύλων S-300 στην Κύπρο το 1997 αποκαλύπτει στο βιβλίο του «Έξι προεδρικά πορτραίτα» ο Κύπριος μιντιάρχης, Κώστας Χατζηκωστής.

Όταν ο Σημίτης ζήτησε να μην μεταφερθούν οι πύραυλοι στην Κύπρο, ο πρόεδρος Κληρίδης πήρε τον λόγο και παρομοίασε την εισήγηση με τη στάση της δικτατορίας το 1968. «Εκφράζω τον φόβο ότι η ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιαστεί ως υποχωρήσασα και ότι το δόγμα ενιαίου αμυντικού χώρου θα υποστεί πλήγμα. Και δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι υπάρχουν κι εκείνοι που το αμφισβητούν. Το 1968 μια άλλη ελληνική κυβέρνηση, μη δημοκρατική, απέσυρε την μεραρχία από την Κύπρο και την άφησε γυμνή» είπε.

Σύμφωνα με τον Χατζηκωστή, ο Σημίτης διέκοψε εκνευρισμένος τον Κληρίδη και παρατήρησε ότι ο υπαινιγμός περί εγκατάλειψης «συνιστά προσβολή για την Ελλάδα». Ρωτήσε μάλιστα τον Κληρίδη τι θα συμβεί εφόσον εγκατασταθούν οι πύραυλοι «αν οι Τούρκοι στείλουν αεροπλάνα για υπερπτήσεις πάνω από τη Λευκωσία».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα δημοκρατία, ο Κληρίδης απάντησε «θα τους καταγγείλουμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας», για να δεχθεί την εκπληκτική ερώτηση του πρωθυπουργού: «Δεν θα επηρεαστεί ο τουρισμός σας;» «Θα το αντέξουμε» επέμεινε ο Κληρίδης.

Ο Σημίτης όμως επανήλθε: «Κι αν οι Τούρκοι προχωρήσουν σε κάποιας μορφής χερσαία επίθεση για να καταλάβουν εδάφη,τι θα γίνει;» Και ο Κληρίδης ήρεμος: Τότε θα γίνει πόλεμος!»

Σύμφωνα με το βιβλίο, «ο Σημίτης έμεινε προς στιγμήν άφωνος και στη συνέχεια ψέλλισε δύο φορές «Πόλεμος; Πόλεμος;» Το σύνδρομο των Ιμίων κατέτρεχε τον πρώην πρωθυπουργό…

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου