Ανησυχία προκαλεί στην Ιαπωνία η διάσπαση της μεγαλύτερης συμμορίας στον κόσμο της γνωστής Yakuza για πρώτη φορά στην μακρά αιματοβαμμένη ιστορία της.
Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ η γιαπωνέζικη μαφία βιώνει μία εσωτερική εξέγερση που θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει ευρείες συνέπειες για τη χώρα με την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως.
Οι αποστάτες που έφυγαν τις τελευταίες ημέρες σχημάτισαν μία νέα φατρία που ονομάστηκε Κόμπε Yamaguchi-gumi που τη Δευτέρα κιόλας ανακοίνωσε και επισήμως την έναρξη της λειτουργίας της.
Μάλιστα ο αρχηγός της εξέφρασε την απογοήτευση του για το αφεντικό της «μητρικής» Yacuza, πιο επίσημα Yamaguchi-gumi, τον Shinobu Tsukasa-επίσης γνωστό ως Kenichi Shinoda, αποδίδοντας του «ακραίο εγωισμό.»
Συνολικά, όπως αναφέρει το CNBC επικαλούμενο ιαπωνικά δημοσιεύματα, 3 χιλιάδες μέλη εγκατέλειψαν την Yamaguchi-gumi από τα 23 χιλιάδες που υπολογίζεται ότι την αποτελούν.
Η διάσπαση αυτή έχει ενσπείρει την ανησυχία στην αστυνομία που φοβάται ξεκαθαρίσματα λογαριασμών και λουτρό αίματος.
Η τελευταία εσωτερική εξέγερση της Γιαμαγκούτσι-gumi το 1984 οδήγησε σε πέντε συνεχόμενα χρόνια πολέμου συμμοριών και στο θάνατο και τον τραυματισμό πολλών αμάχων, σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης.
Η διάσπαση έχει όμως ενσπείρει ανησυχίες και για την πορεία της ιαπωνικής οικονομίας αφού οι εσωτερικές εντάσεις θα μπορούσαν να έχουν συνέπειες στο πλήθος των επιχειρήσεων που ελέγχει η ιαπωνική μαφία.
«Η Yamaguchi-gumi είναι αυτή που κάνει το ιαπωνικό όχημα να τρέχει … Μια οργάνωση τόσο μεγάλη που σίγουρα οι εξελίξεις θα έχουν κάποια επίπτωση στην οικονομία,» λέει στο CNBC ο Eric Messersmith, λέκτορας στο Ινστιτούτο Ασιατικών Σπουδών στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντα. Όπως εξηγεί, κάποιες πολυεθνικές όπως η Marubeni, είναι εκτεθειμένες στη διαμάχη γιατί είτε το ξέρουν είτε όχι είναι εταιρείες-βιτρίνα της Yakuza».
Με νόμιμες επιχειρήσεις που κυμαίνονται από την ψυχαγωγία, τις επενδύσεις και την τεχνολογία της πληροφορίας ως τα ακίνητα, η ανεπίσημη κυριαρχία της Yamaguchi-gumi στην Ιαπωνία δεν αμφισβητείται.
Το περιοδικό Fortune εκτιμά τα καθαρά έσοδα της στα 80 δισεκατομμύρια $ το περασμένο έτος, τα υψηλότερα στον κόσμο για μια εγκληματική ομάδα και πολύ πάνω από το περιβόητο συνδικάτο Καμόρα της Νάπολης και το Sinaloa Cartel του Μεξικού.
Η Yakuza ιδρύθηκε το 1915, βρίσκεται δηλαδή στο 100ό έτος των δραστηριοτήτων της. Το συνδικάτο του εγκλήματος λειτουργεί όπως και οι κανονικές εταιρείες αφού διαθέτει εταιρικό λογότυπο, γραφεία και επαγγελματικές κάρτες, μια ακόμη απόδειξη για την μεγάλη εξάρτηση της οικονομίας από την Yakuza.
Πηγή: lifo.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου