Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015

Τα 7 τρομοκρατικά χτυπήματα πoυ συγκλόνισαν την Κύπρο

Τα 7 τρομοκρατικά  χτυπήματα πoυ συγκλόνισαν την Κύπρο Μετά την 11η Σεπτεμβρίου, το τέρας της τρομοκρατίας αν και δεν εξοντώθηκε ποτέ, τουλάχιστον φάνηκε να ελέγχεται. Ωστόσο οι τελευταίοι μήνες επανέφεραν τον εφιάλτη κυρίως στην Ευρώπη, όπου μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις του Παρισιού, σύνορα έκλεισαν, άνθρωποι αμπαρώθηκαν, ο στρατός βγήκε στους δρόμους και ο τρόμος ξύπνησε ξανά.


Η Κύπρος αν και δεν αποτέλεσε ποτέ κεντρικό στόχο επιθέσεων, όπως οι ΗΠΑ και οι μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης, ωστόσο έχει βιώσει τρομοκρατικά χτυπήματα που για την μικρή κοινωνία του νησιού έμειναν χαραγμένα στις μνήμες όσων τα έζησαν. Η Κύπρος βρέθηκε εν μέσω αντιμαχόμενων χτυπημάτων –κυρίως αραβο-ισραηλινών- τις δεκαετίες ΄70 και ΄80, τότε που το σχέδιο ‘Wrath of God’ ως απάντηση στο χτύπημα των Ολυμπιακών του Μονάχου, είχε πάρει σάρκα και οστά, και οι Παλαιστίνιοι βρίσκονταν σε έναν αέναο αγώνα ανεξαρτησίας.

Τα τρομοκρατικά χτυπήματα που συγκλόνισαν την Κύπρο:

Η δολοφονία Χουσεΐν Μπασίρ και τo σχέδιο “Η Οργή του Θεού»
25 Ιανουαρίου 1973
 
Δολοφονείται στο ξενοδοχείο "Ολύμπικ" στην Λευκωσία ο εκπρόσωπος της Φατάχ στην Κύπρο, Χουσεΐν Μπασίρ. Οι Ισραηλινοί τον θεωρούσαν ως έναν από τους ενορχηστρωτές της επίθεσης εναντίον των Ισραηλινών αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου. Η δολοφονία Μπασίρ που φέρεται να ήταν μέρος του μυστικού σχεδίου “Η Οργή του Θεού” εκτελέστηκε με τη χρήση βόμβας  που είχε τοποθετηθεί κάτω από το κρεβάτι του στο δωμάτιο του ξενοδοχείου.

 
ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΥΠΡΟΣ-Hussein al-Bashir

Η δολοφονία Ελ Σεμπάι και η αιματηρή ομηρία
18 Φεβρουαρίου 1978
 
ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΥΠΡΟΣ-SEBAI COLAGGEE

Δολοφονείται ο ο Γιουσούφ Ελ Σεμπάι, πρόεδρος του Κινήματος Αφροασιατικής Αλληλεγγύης (AAPSO) στο ξενοδοχείο Χίλτον, στο οποίο ήταν προγραμματισμένη η διεξαγωγή της δεύτερης μέρας της 6ης Συνόδου του Κινήματος. Ο Σεμπάι πυροβολήθηκε από δύο Παλαιστινίους, τους Σαμί Κατάρ και Ζιγιάντ Άλι, οι οποίοι στη συνέχεια κρατώντας περίστροφα και χειροβομβίδες, εισήλθαν στην αίθουσα του συνεδρίου και πήραν τους 64 παρευρισκομένους συνέδρους ως ομήρους. Ρόλο διαμεσολαβητή και διερμηνέα ανέλαβε ο Β. Λυσσαρίδης, ο οποίος ήταν τότε αντιπρόεδρος του Κινήματος.

Οι δύο τρομοκράτες που σκότωσαν τον Σεμπάι γιατί συνόδευσε τον Ανουάρ Σαντάτ στο πρόσφατο ταξίδι του στο Ισραήλ, και γι’ αυτό τον θεωρούσαν προδότη, μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις άφησαν αρκετούς ομήρους ελεύθερους, εκτός από 15 άραβες, συμπεριλαμβανομένων και πέντε μελών της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Τότε οι τρομοκράτες απαίτησαν μεταφορά τους στο αεροδρόμειο Λάρνακας, απ’ όπου και θα τους μετέφερε αεροπλάνο στη Λιβύη ή την Νότια Υεμένη. Το αίτημα τους έγινε δεκτό. Οι δύο τρομοκράτες, με τους ομήρους, έφθασαν στο αεροδρόμιο Λάρνακας και ύστερα από πολύωρες διαπραγματεύσεις δίδεται άδεια στο αεροπλάνο και αναχωρεί προς άγνωστη κατεύθυνση. Τελικά προσγειώνεται για ανεφοδιασμό στο Τζιμπουντί και μετά από έναν δεύτερο κύκλο διαπραγματεύσεων επιστρέφει στο αεροδρόμειο Λάρνακας.

Εκεί Αιγύπτιοι καταδρομείς που στο μεταξύ είχαν φτάσει στο νησί, αψηφώντας τις εντολές της κυπριακής κυβέρνησης να μην παρέμβουν, ξεκινούν μια ένοπλη επιδρομή προς το αεροσκάφος. Το τζιπ ακινητοποιείται με μία χειροβομβίδα που ρίχθηκε από Κυπρίους στρατιώτες με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι τέσσερις επιβαίνοντες του τζιπ, ενώ στη συνέχεια, η Εθνοφρουρά καταστρέφει με αντιαρματικό βλήμα και το αιγυπτιακό αεροπλάνο.
 
ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΥΠΡΟΣ-ΣΕΜΠΑΙ.
 
Μετά το επεισόδιο οι δύο Παλαιστίνιοι τρομοκράτες παραδίδονται στις κυπριακές αρχές. Το αποτέλεσμα της επίθεσης, 17 νεκροί και 24 τραυματίες (8 εκ των οποίων Κύπριοι).
 
 
ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΥΠΡΟΣ-ΣΕΜΠΑΙ 2
 
 
Η επίθεση στη Βάση Ακρωτηρίου
3 Αυγούστου 1985

Η  “Ενωμένη Νασεριστική Εθνική Οργάνωση” με έδρα τη Λιβύη χτυπάει απο ξηράς και θαλάσσας με όλμους την Βρετανική Βάση Ακρωτηρίου, ως απάντηση στην κατάρριψη δύο αεροπλάνων της Λιβύης από Βρετανούς και Αμερικάνους. Μετά το χτύπημα που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο μιας Βρετανίδας, οι τρομοκράτες διαφεύγουν.


Η τριπλή δολοφονία στην μαρίνα της Λάρνακας
25 Σεπτεμβρίου 1985
 
ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΥΠΡΟΣ-MARINA COLLAGE

Δολοφονούνται από την Οργάνωση για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), τρεις Ισραηλινοί τουρίστες μέσα στο γιότ τους στην μαρίνα της Λάρνακας. Στη συνέχεια οι Ισραηλινοί βομβάρδισαν ως αντίποινα το αρχηγείο της ΟΑΠ στην Τυνησία.

Η φονική έκρηξη της Λεμεσού και το σαμποτάζ του Σολ Φρύνη
15 Φεβρουαρίου 1988


Τρεις υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΟΑΠ δολοφονούνται μετά από έκρηξη του παγιδευμένου αυτοκινήτου τους στη Λεμεσό. Το έργο αποδίδεται στις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες.
 
Λίγο αργότερα οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες πραγματοποιούν επίθεση σαμποτάζ με εκρηκτικά στο πλοίο «Σολ Φρύνη» στο λιμάνι Λεμεσού, το οποίο είχε αγοραστεί από την ΟΑΠ με σκοπό την μεταφορά 135 Παλαιστινίων προσφύγων στη Χάιφα. Η έκρηξη είχε ως αποτέλεσμα το πλοίο να γείρει χωρίς ωστόσο να υπάρξουν θύματα. 

Η αεροπειρατία στο αεροδρόμιο Λάρνακας
5 Απριλίου 1988
 
ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΥΠΡΟΣ-KWAIT AIRLINES
 
Η πτήση 422 των αερογραμμών Kuwait Airways με προορισμό το Κουβέιτ είχε φύγει από την Ταϊλάνδη και κατά τη διάρκειά της πραγματοποιήθηκε αεροπειρατία. Ως αποτέλεσμα το αεροπλάνο που χρειαζόταν καύσιμα προσγειώνεται στη Λάρνακα. Κατά τη διάρκεια που το αεροσκάφος βρισκόταν στη Λάρνακα οι τρομοκράτες εκτέλεσαν δύο από τους επιβάτες-ομήρους και στη συνέχεια έριξαν τα πτώματά τους στον δίαυλο. Η αεροπειρατεία έληξε στην Αλγερία στις 20 Απριλίου 1988. 

 
Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΥΠΡΟΣ-hijacking-flight

Το χτύπημα του Πεδιαίου
11 Μαΐου 1988
 
Το χτύπημα αυτό είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του ενός εκ των δύο τρομοκρατών, αλλά και δύο Ε/κ που έτυχε να βρίσκονται στην περιοχή.
 
Στόχος των δύο Λιβάνιων τρομοκρατών μελών της οργάνωσης Τζιχάντ, ήταν η ισραηλινή Πρεσβεία στη Λευκωσία.
 
 
ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΥΠΡΟΣ-PRESVEIA ISRAEL

Σύμφωνα με το σχέδιό τους ο ένας οδηγώντας αυτοκίνητο φορτωμένο με εκρηκτικά θα προσπαθούσε να εισέλθει στο χώρο στάθμευσης της Πρεσβείας και εκείνη τη στιγμή ο δεύτερος τρομοκράτης που παραμόνευε θα πυροδοτούσε τα εκρηκτικά. Ωστόσο δεν επετράπη η είσοδος στο αυτοκίνητο με αποτέλσμα αυτό να βγεί στη λεωφόρο Γρίβα Διγενή κορνάροντας, προσπαθώντας να ειδοποιήσει για την αποτυχία του σχεδίου τον δεύτερο τρομοκράτη, ο οποίος όμως το εξέλαβε ως μήνυμα να πυροδοτήσει τα εκρηκτικά, πράγμα που τελικά έκανε. Ο δεύτερος τρομοκράτης συνελήφθη τελικά από την κυπριακή αστυνομία λίγο αργότερα.


Πηγή: reporter.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου