Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

Όσα πρέπει να ξέρετε! Γιατί σωστή ώρα είναι η χειμερινή και ποια η ιστορία της ώρας στην Κύπρο

Αποτέλεσμα εικόνας για θερινή ώραΓνωρίζατε ότι η κανονικη ώρα είναι η χειμερινή και η εφαρμογή της θερινής ώρας είναι ένα εφεύρημα των κρατών για να εκμεταλλευόμαστε περισσότερες ώρες ηλιακού φωτός; Πότε εφαρμόστηκαν χειμερινή και θερινή ώρα σε Κύπρο και Ευρώπη… Τι λέει η ιστορία!


Τα καλά νέα είναι ότι κερδίζουμε μια ώρα ύπνου. Τα κακά νέα είναι ότι θα νυχτώνει νωρίτερα. Το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή θα πρέπει να γυρίσουμε τα ρολόγια μας μία ώρα πίσω, αποχαιρετώντας για 6 μήνες τη θερινή ώρα και καλωσορίζοντας τη χειμερινή.
Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;
Η εφαρμογή της θερινής ώρας ουσιαστικά δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα εφεύρημα των κρατών για να ξεκινούν οι καθημερινές μας δραστηριότητες νωρίτερα και να εκμεταλλευόμαστε περισσότερες ώρες ηλιακού φωτός. Η κανονικη (ή καλύτερα η ηλιακήώρα είναι η χειμερινή και ουσιαστικά στο τέλος εφαρμογής της θερινής ώρας (στο τέλος του φθινοπώρου), τα ρολόγια διορθώνονται μια ώρα πίσω ώστε να δείχνουν την πραγματική ώρα.
Η αλλαγή της ώρας γίνεται πάντα την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου. Για την ακρίβεια, το βράδυ του τελευταίου Σαββάτου του Οκτωβρίου προς Κυριακή, στις 04:00 ξημερώματα, γυρνάμε το ρολόι μας μία ώρα πίσω και το βάζουμε στις 03:00.
Εφαρμογή στην Ευρώπη
Δύο χρόνια μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη το 1974 αποφασίστηκε η υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών της Ευρώπης.
Στην Αγγλία και στην Ιρλανδία, καθιερώθηκε το 1916, στην Ιταλία το 1966, στη Γαλλία το 1976, στην Ελλάδα το 1978, ενώ στη Γερμανία και τη Δανία το 1980.
Αν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προσπαθούσε να ρυθμίσει το ζήτημα από το 1976, αυτό επιτεύχθηκε τέσσερα χρόνια μετά, με μία ιστορική Οδηγία που καθόριζε τις διατάξεις για την κοινή θερινή ώρα (22/7/80) και τέθηκε σε εφαρμογή την επόμενη χρονιά.
Σε μια έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όπου γινόταν προσπάθεια να διερευνηθεί το θέμα, τα πράγματα περιπλέκονταν ακόμη περισσότερο. Όπως αναφερόταν: «Πρόκειται για ένα λεπτό θέμα, επί του οποίου οι απόψεις των κοινωνικών στρωμάτων διαφέρουν.
Αυτοί που προτιμούν τη λήξη της θερινής ώρας στο τέλος Σεπτεμβρίου (έχοντας έτσι φωτεινότερα πρωινά, αλλά και σκοτεινότερα βραδινά τον Οκτώβριο) στην ηπειρωτική Ευρώπη είναι οι υπάλληλοι, οι γονείς των παιδιών σχολικής ηλικίας που αρχίζουν το σχολείο στις 8.00 π.μ., οι ταχυδρόμοι και οι εργαζόμενοι το πρωί.
upl5812fe0a78c7b
Ενώ σε εκείνους που επιθυμούν τη λήξη της θερινής ώρας στο τέλος Οκτωβρίου (γιατί, έτσι κερδίζουν φωτεινότερα απογεύματα, αλλά σκοτεινότερα πρωινά τον Οκτώβριο) περιλαμβάνονται οι Βρετανοί και οι Ιρλανδοί αγρότες που πρέπει να πληρώνουν εργάτες, οι οποίοι περιμένουν μέχρι το μεσημέρι ώστε να στεγνώσει η πάχνη προτού αρχίσουν τη συγκομιδή ή τη σπορά».
Τελικά, συμφωνία για κοινή ημερομηνία έναρξης και λήξης της θερινής ώρας επιτεύχθηκε το 1994 με καταληκτική ημερομηνία την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, όπως απαιτούσαν οι δύο βορειοευρωπαϊκές χώρες και το μέτρο άρχισε να ισχύει από το 1996, στη μορφή που επιβιώνει μέχρι σήμερα.
Στην Τουρκία φέτος δεν θα αλλάξει η ώρα
Η Τουρκία ακολουθεί τις αλλαγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην ημερομηνία και στην ώρα αλλαγής, ωστόσο τον Σεπτέμβριο 2016 αποφασίστηκε η μόνιμη χρήση της θερινής ώρας όλο τον χρόνο, ενώ το 2015 είχε παραταθεί μέχρι τις 8 Νοεμβρίου 2015, λόγω εκλογών.
Η θερινή ώρα στην Κύπρο…
Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα της εποχής που έφερε στο φως η εφημερίδα Πολίτης, στις 8 Ιουλίου 1940, κυκλοφόρησε έκτακτη έκδοση της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως η οποία προνοούσε πως η θερινή ώρα στην αποικία προηγείται κατά τρεις ώρες αντί δύο του χρόνου του Αστεροσκοπείου Γρήνουιτς. Η νέα ώρα εφαρμόστηκε από τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας και είχε ισχύ μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 1940.
ora_1940
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το 1941 η θερινή ώρα εφαρμόστηκε νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 21 Μαρτίου μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου του ιδίου έτους.«Από αύριο ο πρωινός μας ύπνος λιγοστεύει κατά μία ώρα. Γινόμαστε όλοι ‘’φρόνιμα παιδιά’’ τόσο που πάμε σπίτι να κοιμηθούμε με τις κότες έγραφαν χρονογράφοι της εποχής. Επίκαιρο ευθυμογράφημα του 1944 επικαλούμενο την αναστάτωση που προκλήθηκε από την υιοθέτηση της θερινής ώρας μεταξύ των Κυπρίων γράφει μεταξύ άλλων πως δεν θα έπρεπε να την λένε θερινή αλλά ανοιξιάτικη μιας και εφαρμόζεται την άνοιξη.
Από τα στοιχεία που υπάρχουν προκύπτει το συμπέρασμα πως η θερινή ώρα ίσχυσε μέχρι την Ανεξαρτησία και την κατάργηση της Αποικιοκρατίας. Για να εμφανιστεί ξανά στις ελεύθερες περιοχές το 1976 με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Τον Φεβρουάριο του 1976 το υπουργικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του Μακαρίου ενέκρινε την εισαγωγή στην Κύπρο της θερινής ώρας από τις 10 Απριλίου μέχρι τις 10 Οκτωβρίου.


Πηγή: Cyprustimes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου