Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

Τα πρώτα σήματα των κυπριακών ομάδων και η εξέλιξή τους

Τα πρώτα σήματα των κυπριακών ομάδων και η εξέλιξή τουςΗ φανέλα που μαγνητίζει τους οπαδούς κάθε ομάδας παίρνει «δύναμη» από δύο στοιχεία: το χρώμα και το σήμα της. 





Στην εποχή του άκρατου επαγγελματισμού των τελευταίων δεκαετιών, αυτά τα δύο στοιχεία προσφέρουν τη… ρομαντική νότα που χρειάζονται οι φίλαθλοι για να νιώσουν πιο κοντά στην ομάδα τους.
 
Το έμβλημα κάθε ομάδας μπαίνει πάντα στη θέση της καρδιάς και έχει συμβολικό χαρακτήρα, παραπέμποντας συνήθως στις ρίζες, τις παραδόσεις, τα πολιτικά ιδεώδη και την ιστορία της. Τα σήματα παραμένουν σημείο αναφοράς, εντούτοις αλλάζουν για εμπορικούς και αισθητικούς λόγους στο πέρασμα των χρόνων.

ΑΝΟΡΘΩΣΗ - 1911
Το όνομα της αρχαιότερης εν ενεργεία ποδοσφαιρικής ομάδας της Κύπρου είναι εμπνευσμένο από τις μάχες του Ελευθέριου Βενιζέλου για ανόρθωση του Ελληνισμού, οι οποίες δεν άφησαν ασυγκίνητους και τους Έλληνες της Κύπρου, οι οποίοι έδιναν τον δικό τους αγώνα κατά των αποικιοκρατών. Μέσα σ’ αυτό τον πανελλήνιο ενθουσιασμό, γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το καινούργιο σωματείο και πήρε το όνομα «Ανόρθωσις», από τη λέξη που είχε ήδη γίνει πόθος και πάθος ολόκληρου του ελληνισμού. Ως έμβλημα του σωματείου καθιερώθηκε ο Φοίνικας, το ιερό μυθικό πουλί της αρχαιότητας που αναγεννάται από την τέφρα του.
 

ΑΠΟΕΛ - 1926
Η ιδέα του (ποδοσφαιριστή του Τραστ) Διομήδη Συμεωνίδη για ένα σωματείο στο οποίο θα εγγράφονταν μόνο Έλληνες της Κύπρου, υιοθετήθηκε από τον (επιχειρηματία και ποδοσφαιρόφιλο) Γεώργιο Πούλια, με αποτέλεσμα, στις 8 Νοεμβρίου 1926, στο ζαχαροπλαστείο του Χαράλαμπου Χατζηιωάννου (στην οδό Λήδρας), να «γεννηθεί» ο Ποδοσφαιρικός Όμιλος Ελλήνων Λευκωσίας (ΠΟΕΛ), στον οποίο το 1928 προστέθηκε ο όρος Αθλητικός (ΑΠΟΕΛ). Ως χρώματα της ομάδας επιλέγηκαν το μπλε που συμβολίζει την ελληνική σημαία και το κίτρινο που συμβολίζει τη βυζαντινή σημαία της ελληνορθοδοξίας.

 ΑΕΛ - 1930
Ιδρύθηκε από μια ομάδα επιφανών μελών της κοινωνίας της Λεμεσού. Το σωματείο συγκέντρωσε εξαρχής τη μαζική υποστήριξη των φιλάθλων από όλα τα κοινωνικά στρώματα της πόλης και ανέπτυξε αθλητική δράση. Από την ίδρυσή της, η ομάδα υιοθέτησε ως χρώματα το μπλε και το κίτρινο, που συμβολίζουν τη θάλασσα και τον ήλιο της πόλης. Εμπνευστής του ονόματος της ΑΕΛ ήταν ο εκ των ιδρυτών της, Δημήτρης Τσέπης, ο οποίος διετέλεσε και πρώτος προπονητής της ποδοσφαιρικής ομάδας. Η ιδρυτική συνέλευση πραγματοποιήθηκε στο ζαχαροπλαστείο «Άγιος Γεώργιος» στην οδό Αγίου Ανδρέου.


ΑΡΗΣ - 1930
Την περίοδο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 1930 εμφανίστηκαν στη Λεμεσό δύο ποδοσφαιρικές ομάδες. Η μία ομάδα ονομαζόταν «Σούλι» και είχε ως έμβλημα το ελληνικό τσαρούχι. Η δεύτερη ομάδα ονομαζόταν Α.Π.Ο.Λ. (Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Λεμεσού). Τον Ιούλιο του 1932 οι δύο ομάδες συγχωνεύτηκαν, δημιουργώντας σύλλογο με την ονομασία Αθλητικός Μουσικός Σύλλογος «Άρης» Λεμεσού. Ως έτος ίδρυσης της ομάδας θεωρείται το 1930, χρονιά δημιουργίας των δύο ομάδων που συγχωνεύτηκαν για να δημιουργηθεί ο Άρης. Το πράσινο χρώμα προήλθε από την ομάδα «Σούλι» και το άσπρο από τον Α.Π.Ο.Λ. Το αστέρι στο έμβλημα του σωματείου συμβολίζει την αριστεία, την επιτυχία και τις φιλοδοξίες.

ΕΝΩΣΗ ΝΕΩΝ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ - 1936
Η Ένωση Νέων Παραλιμνίου προήλθε από την ενοποίηση δύο οργανωμένων συνόλων του Παραλιμνίου. Το ένα ήταν ο «Φιλαθλητικός Σύλλογος Ηρακλής» και το άλλο το αναγνωστήριο «Η Αγάπη του Λαού». Στο έμβλημα του σωματείου απεικονίζεται ο Παρθενώνας και ο τσολιάς. Χρώματα του σωματείου ήταν αρχικά το γαλάζιο και το άσπρο. Το βυσσινί χρώμα καθιερώθηκε το 1971. Σε ένα εστιατόριο στο Λονδίνο, το οποίο ανήκε σε υποστηρικτές της ομάδας, ο ποδοσφαιριστής της Γουέστ Χαμ Γιουνάιτεντ, Μπόμπι Μουρ, δώρισε σε δύο απόδημους Παραλιμνίτες δύο πλήρη σετ ποδοσφαιρικών στολών της Γουέστ Χαμ, οι οποίες ήταν βυσσινί. Οι δύο υποστηρικτές της ΕΝΠ έστειλαν τις στολές στο Παραλίμνι, και από τότε υιοθετήθηκε το βυσσινί χρώμα.

ΟΜΟΝΟΙΑ - 1948
Ιδρύθηκε από παράγοντες και ποδοσφαιριστές που αποβλήθηκαν από τον ΑΠΟΕΛ λόγω του ότι κατέκριναν την ενέργεια της διοίκησης να αποστείλει κομματικού περιεχομένου τηλεγράφημα στον ΣΕΓΑΣ, παραβιάζοντας έτσι το καταστατικό του σωματείου που απαγόρευε την ανάμειξή του στα πολιτικά. Το όνομα και το έμβλημά της η Ομόνοια δεν τα πήρε τυχαία. Ως όνομα προτιμήθηκε η λέξη Ομόνοια, για να δείχνει την αντίθεσή της προς τον διχασμό και τη διάσπαση, και ως έμβλημα το τριφύλλι, που χρώμα του είναι το πράσινο της ελπίδας.

ΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ - 1948
Το έμβλημα της Νέας Σαλαμίνας, μόλις ιδρύθηκε, ήταν ο πυρσός. Ακολούθως προστέθηκαν στην ασπίδα οι πέντε κύκλοι των Ολυμπιακών Αγώνων και τα ερυθρόλευκα χρώματα. Τα πρώτα χρώματα της Νέας Σαλαμίνας ήταν το κίτρινο και το βυσσινί. Με αυτά αγωνίστηκε για δύο χρόνια στο πρωτάθλημα της ΚΕΠΟ. Μετά το 1950, το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε την καθιέρωση του ερυθρόλευκου χρώματος. Η εισήγηση στηριζόταν στη σκέψη πως το κόκκινο συμβολίζει τη δύναμη και το άσπρο την ειρήνη. Οι ερυθρόλευκες φανέλες με ρίγες προτιμήθηκαν διότι έμοιαζαν με αυτές του Ολυμπιακού Πειραιώς.
 
ΑΠΟΛΛΩΝ - 1954
Το όνομα καθώς και το έμβλημα του Απόλλωνα παραπέμπουν στον αρχαίο ολύμπιο θεό Απόλλωνα, θεό του φωτός και της μουσικής. Το δάφνινο στεφάνι (που προστέθηκε στο σήμα αργότερα) έχει γεωμετρικό σχήμα κύκλου, που καταδυκνεύει  την τελειότητα. Τα αειθαλή φύλλα της δάφνης συμβολίζουν την αιωνιότητα και την αθανασία. Έτσι το δάφνινο στεφάνι, από την εποχή της αρχαίας Ελλάδας, έγινε σύμβολο της αναγνωρισμένης επιτυχίας, της υψηλής απόδοσης και της νίκης.

ΔΟΞΑ - 1958
Η Δόξα - ΘΟΙ Κατωκοπιάς (όπως είναι το πλήρες όνομα της ομάδας) είναι το σωματείο - σήμα κατατεθέν του κατεχόμενου χωριού. Το έμβλημα της ομάδας είναι μια ασπίδα με τον δικέφαλο αετό, ο οποίος συνδέεται με τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία και χρησιμοποιείται ως σύμβολο της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ο σταυρός και η σφαίρα στα νύχια του αετού αντιπροσωπεύουν τη διπλή εξουσία του αυτοκράτορα (κοσμική και πνευματική) και ο δικέφαλος αετός την κυριαρχία των βυζαντινών αυτοκρατόρων από την Ανατολή ως τη Δύση.

ΕΡΜΗΣ - 1958
Το όνομα του Ερμή Αραδίππου προέρχεται από τον θεό Ερμή της ελληνικής μυθολογίας, ο οποίος ήταν ο αγγελιαφόρος των θεών του Ολύμπου και για τον λόγο αυτό φορούσε φτερωτά σανδάλια. Στο έμβλημα της ομάδας απεικονίζεται ο θεός Ερμής. Τα χρώματα της ομάδας αρχικά ήταν το κόκκινο και το μπλε – το δεύτερο αντικαταστάθηκε από το μαύρο, κατ’ εντολή του νυν προέδρου της ομάδας, Λουκά Φανιέρου.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΧΝΑΣ - 1968
Η ονομασία του συλλόγου προέρχεται από τον Εθνικό Γυμναστικό Σύλλογο Αθηνών, μετά από εισήγηση του Αχνιώτη αθλητή Παναγιώτη Πιερή. Το έμβλημα της ομάδας περιλαμβάνει τον χάρτη της Ελλάδας μαζί με την Κύπρο και ως εκ τούτου επιλέγηκαν ως χρώματα το μπλε και το άσπρο της ελληνικής σημαίας.

ΑΕΚ - 1994
Το όνομα της ομάδας προέρχεται από την αρχαία ελληνική πόλη-βασίλειο της Κύπρου, Κίτιον, που βρισκόταν στη θέση της σημερινής Λάρνακας. Το έμβλημα της ομάδας αναπαριστά τον Αθηναίο πολιτικό και στρατηγό Κίμωνα, ο οποίος πέθανε στο Κίτιον, όταν είχε εκστρατεύσει για να διώξει τους Πέρσες από την Κύπρο. Χρώματα της ομάδας είναι το πράσινο και το κίτρινο, τα οποία προέκυψαν από τη συγχώνευση της ΕΠΑ (κίτρινο) και του Πεζοπορικού (πράσινο).



Πηγή: Reporter.com.cy
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου