Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

10 τροφές που καταπολεμούν τις φλεγμονές

Είτε το πιστεύεις, είτε όχι, πίσω από διαφορετικές φαινομενικά προβλήματα υγείας όπως πχ δυσπεψία, πόνος στις αρθρώσεις, καρδιαγγειακά νοσήματα, υπάρχει ένας ένοχος. Και δεν είναι άλλος από τις φλεγμονές, που μπορούν να... ταξιδεύουν από το ένα σημείο του σώματος στο άλλο. Ένα ενδεικτικό παράδειγμα, είναι η συσχέτιση της ουλίτιδας με καρδιακές παθήσεις.


Από όλα τα παραπάνω και από άλλα τόσα, μπορείς να προστατευείς όμως. Και μάλιστα, εύκολα. Με μια επίσκεψη στο μανάβικο. Όπως για πολλά άλλα προβλήματα υγείας έτσι και για τις φλεγμονές, η φύση έχει τα... μαγικά της. Να λοιπόν 10 τροφές που θα "σβήσουν" τις φλεγμονές και θα ενισχύσουν τον οργανισμό σου.
Σόγια
 
Σύμφωνα με έρευνες, οι ισοφλαβόνες που περιέχονται στη σόγια, μπορούν να μειώσουν τις φλεγμονές.
Κάρυ
 
Πρόκειται για ένα φυσικό αντιφλεγμονώδες, που μπορεί να ταιριάξει με πολλά πολύχρωμα λαχανικά. Δοκίμασε, επίσης, σολωμό με κάρυ!
Ανανάς
 
Χάρη στο πεπτικό ένζυμο που περιέχει, την βρομελίνη, ο ανανάς είναι το τέλειο φρούτο ενάντια στις φλεγμονές. Ιδιαίτερα, δε, για εκείνες που σχετίζονται με τα ιγμόρεια και τις αρθρώσεις. Η βιταμίνη C που επίσης περιέχει, το καθιστά ένα εξαιρετικό αντιοξειδωτικό.
Σολωμός
 
Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση λιπαρών ψαριών όπως ο σολωμός,  μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να αποτρέψει τη χρόνια φλεγμονή. Και αυτό γιατί σε αυτά τα ψάρια βρίσκονται Ω3 λιπαρά οξέα! Ειδικά ο Σολωμός, εκτός από αυτά τα πολύτιμα οξέα, περιέχει και βιταμίνη D καθώς και σελήνιο, κάτι που έχει επίσης αποδειχθεί ότι λειτουργεί δραστικά κατά της φλεγμονής.
Ηλιόσπορος
 
Αυτά τα μικρά σποράκια, έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε από οτιδήποτε άλλο κυκλοφορεί στη φύση. Η συγκεκριμένη βιταμίνη έχει αντιοξειδωτική δράση και συσχετίζεται με την παραγωγή αντιφλεγμονωδών κυτοκίνων από τον οργανισμό.
Αλεύρι βρώμης
 
Οι ίνες στο αλεύρι βρώμης και σε άλλες τροφές ολικής άλεσης, έχουν συσχετιστεί με τη μείωση ποσοστών μιας πρωτεΐνης που σχετίζεται με τις φλεγμονές.
Καρύδια
 
Περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες που βοηθούν τον οργανισμό να επουλώσει όποιες ζημιές έχουν γίνει ενώ φυσικά, είναι πλούσια σε Ω3 λιπαρά.
Βύσσινο
 
Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στο Oregon Health and Science University, τα βύσσινα μπορεί να περιέχουν τα υψηλότερα ποσοστά αντιοξειδωτικών ουσιών από οποιοδήποτε άλλη τροφή στη φύση.
Γιαούρτι
 
Το γιαούρτι  με ζωντανές καλλιέργειες μυκήτων (παραδοσιακό δηλαδή) είναι τέλεια πηγή προβιοτικών, που μειώνουν τις φλεγμονές, ειδικά στο πεπτικό σύστημα.
Ντομάτα
 
Η ντομάτα, ειδικά όταν μαγειρεύεται έχει πολλά αντιοξειδωτικά και λυκοπένιο. Το δεύτερο, έχει συσχετιστεί με μειωμένα ποσοστά φλεγμονών σε αρκετές περιοχές του σώματος όπως το δέρμα ή τα πνευμόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου