Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Αυτά τα αηδιαστικά σκουλήκια μπορούν να σώσουν τον πλανήτη από την περιβαλλοντική καταστροφή

Πρέπει να το παραδεχτούμε. Ως είδος που συνυπάρχει με εκατοντάδες άλλα σε αυτό τον πλανήτη, δεν είμαστε και πολύ καλοί στο να ανακυκλώνουμε τα σκουπίδια μας. 


Υπάρχουν όμως άλλα όντα στη γη που μπορούν να συμαζέψουν το χάλι που έχουμε δημιουργήσει. 

Ερευνητές διαπίστωσαν πως σκουλήκια μπορούν να τρέφονται αποκλειστικά με φελιζόλ ή άλλα πλαστικά είδη και να τα μετατρέπουν σε βιοδιασπώμενα σκουλήκι-περιττώματα και παράλληλα παίρνουν για τον οργανισμό τους όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται.
Η ανακάλυψη είναι μια τεράστια καμπή στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος. Οι μέθοδοι ανακύκλωσης που έχει αναπτύξει ο άνθρωπος είναι σε καλό δρόμο, όμως δεν έχουν απόλυτη επιτυχία. Σε αντίθεση, τα σκουλήκια αυτά παίρνουν ένα καθ' όλα ρυπογόνο αντικείμενο, όπως ένα κύπελλο του καφέ και το μετατρέπουν σε φυσικό, απόλυτα βιοδιασπώμενο υλικό.
Αν και υπάρχουν πολλά έντομα που μπορούν να καταναλώσουν πλαστικά, αυτά τα σκουλήκια είναι τα πρώτα για τα οποία έχει διαπιστωθεί πως το... παραγόμενο προϊόν δια της... κένωσης είναι απολύτως φυσικό. Και το καλύτερο; Τα θαυματουργά σκουληκάκια τρέφονται κανονικά και δεν απειλείται η υγεία τους από την κατανάλωση των τοξικών για τη φύση ανθρώπινων σκουπιδιών.

Η αρχή για ένα πιο καθαρό περιβάλλον

Ποιος ο λόγος να πανηγυρίζει η επιστημονική κοινότητα; Αρχικά, η ιδέα να πετάξουμε έναν τόνο σκουλήκια στις χωματερές μας και να τα αφήσουμε να κάνουν τη δουλειά τους μοιάζει δελεαστική, αν και δεν είναι σίγουρο αν είναι και απόλυτα ρεαλιστική. Από την άλλη όμως, μελετώντας το χημικό περιβάλλον στο εσωτερικό των σκουληκιών αυτών μπορεί να μας δώσει λαμπερές ιδέες για αποτελεσματικότερη ανακύκλωση.
Αντί λοιπόν να επιστρατεύσουμε χιλιάδες πεινασμένα σκουλήκια, τα οποία και τρώνε με αργούς ρυθμούς, θα μπορούσαμε να εξομοιώσουμε τον τρόπο με τον οποίο κάνουν το πλαστικό απολύτως φιλικό περίττωμα για το περιβάλλον και έτσι να βρούμε τρόπους να το θέσουμε σε λειτουργία σε μεγαλύτερη κλίμακα με τεχνητό τρόπο.

Πηγή: Upworthy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου