Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Κύπρος: Κατηγορηματικά διαψεύδονται τα περί κατάθεσης χάρτη

Κατηγορηματικά διαψεύδονται τα περί κατάθεσης χάρτη
Λευκωσία: Η ελληνοκυπριακή πλευρά διαψεύδει κατηγορηματικά δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο ότι επέδωσε χάρτη στις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού, όπως επικαλείται σήμερα η τουρκική εφημερίδα «Milliyet» η οποία δημοσιεύει και «επίμαχο χάρτη». 




Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει καταθέσει οτιδήποτε στο τραπέζι των συνομιλιών, πέραν των κριτηρίων βάσει των οποίων πρέπει να επιλυθεί το εδαφικό είπε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «σε σχέση τώρα με το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας "Milliyet" θα ήθελα να αναφέρω ότι αποτελεί διαχρονική πρακτική της τουρκικής, ειδικά όταν βρίσκεται σε δύσκολη θέση, η διαρροή παραπλανητικών πληροφοριών περί δήθεν κατάθεσης προτάσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς σε κάποια θέματα ή στην κατάθεση χάρτη για το εδαφικό από την ελληνοκυπριακή πλευρά».

«Δεν είναι η πρώτη φορά που γινόμαστε μάρτυρες τέτοιων παραπλανητικών πληροφοριών», τόνισε.

Όπως ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, «δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να παίξουμε το "παιχνίδι" της Άγκυρας, το οποίο την συγκεκριμένη χρονική στιγμή είναι ξεκάθαρο ότι στοχεύει στον αποπροσανατολισμό από τις προκλητικές ενέργειες της στην Κυπριακή ΑΟΖ και ενδεχομένως στη δημιουργία εντυπώσεων στο εσωτερικό».

«Σε σχέση με την ουσία του θέματος», συνέχισε, «θέλω να ξεκαθαρίσω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει καταθέσει οτιδήποτε πέραν των κριτηρίων βάσει των οποίων πρέπει να επιλυθεί το εδαφικό».

«Τέτοια κριτήρια, για παράδειγμα», ανέφερε «είναι η παραγωγικότητα της γης, οι προοπτικές ανάπτυξης των περιοχών, καθώς επίσης και κάποιες περιοχές που έχουν ιδιαίτερη θρησκευτική, πολιτισμική ή ιστορική σημασία για τους Ελληνοκύπριους».

Και κατέληξε λέγοντας ότι «αναμένουμε από τα Ηνωμένα Έθνη, είναι ευθύνη των Ηνωμένων Εθνών, η αποκατάσταση της αξιοπιστίας των συνομιλιών, ενώ ευελπιστούμε ότι τόσο τα Ηνωμένα Έθνη όσο και όλοι αυτοί που με δηλώσεις τους ενδιαφέρονται για το Κυπριακό, θα πάρουν και ένα μήνυμα για τις πραγματικές προθέσεις της τουρκικής πλευράς, όπως αυτές εκδηλώνονται μέσα από παραπλανητικά δημοσιεύματα».

Το δημοσίευμα της «Milliyet»

Η τουρκική πλευρά διέρρευσε χάρτη, ισχυριζόμενη ότι τον έχει υποβάλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Τον συγκεκριμένο χάρτη, δημοσιεύει στο σημερινό της φύλλο η τουρκική εφημερίδα «Milliyet». Σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από τον χάρτη η ελληνοκυπριακή πλευρά προτείνει για την τουρκοκυπριακή πολιτεία, μόνο το 25% του εδάφους  αντί του 29% που παραχωρείτο με το σχέδιο Ανάν.
 
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η τουρκική εφημερίδα, η ε/κ πλευρά με βάση το νέο χάρτη ζητά το 75% του εδάφους της Κύπρου να είναι υπό ε/κ διοίκηση, καταγράφοντας μία μία τις περιοχές που διεκδικεί: Μόρφου, Βαρώσια, Λέυκα, Ριζοκάρπασο, Κυθραία, Λιμνιά, Άγιος Σέργιος, Γιαλούσα, Μπογάζι, Γαληνόπορνη, Λεονάρισσο, Συριανοχώρι, Πυρόι, Βατυλί, Αγκαστίνα, μισή Λευκωσία, νότια Μεσαορία και μισή Αμμόχωστο (Απεικονίζεται με την κόκκινη διακεκομμένη γραμμή στον χάρτη).
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Milliyet», ο χάρτης που υπέβαλε η ε/κ πλευρά μοιάζει με το χάρτη που συζήτησαν το 1977 ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος με τον Τ/κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.
 
Η τουκική εφημερίδα αναφέρει ότι η τ/κ πλευρά αντιδρά στην πρόταση της ε/κ πλευράς και σύμφωνα με τις πηγές της ο Ντερβίς Έρογλου φέρεται να λέει: «Διερωτούμαι πού θα μείνουμε εμείς αν δώσουμε τα εδάφη που ζητούν. Τα εδάφη που θέλουν είναι πολλά».
 
Σύμφωνα με τη «Milliyet», η περιοχή της Μόρφου που ζητά η ε/κ πλευρά έχει το περισσότερο νερό και εκεί βρίσκεται η εστία του Πανεπιστημίου Ανατολικής Μεσογείου. Στη Λεύκα βρίσκεται το Πανεπιστήρμιο Λεύκας Ευρώπης. Στην Κυθραία υπάρχει στρατιωτική περιοχή. Η νότια Μεσαορία είναι σημαντική από γεωργικής άποψης. Το Ριζοκάρπασο είναι η περιοχή που μένουν κυρίως έποικοι και έχει επίσης στρατηγική σημασία.

Σύμφωνα δε με τον Ντερβίς Έρογλου, ο λόγος που η ε/κ πλευρά ζητά το Ριζοκάρπασο είναι «για να ιδρύσει μια στρατηγική βάση απέναντι στην Τουρκία και να εμποδίσει την ΑΟΖ».

Κατηγορηματικά διαψεύδονται τα περί κατάθεσης χάρτη

Η «Milliyet» σχολιάζει πως αν δοθούν αυτές οι περιοχές στην ε/κ πλευρά, το νερό που θα φτάσει από την Τουρκία στην Κύπρο θα διανέμεται στις περιοχές που θα είναι υπό ε/κ διοίκηση.
 
Στο μεταξύ, πληροφορίες της «Milliyet» αναφέρουν επίσης ότι κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Εσπέν Μπαρθ Άιντα, ζήτησε να σταματήσουν οι εργασίες του ερευνητικού/σεισμογραφικού σκάφους «Μπαρμπαρός», ωστόσο η Άγκυρα απάντησε «εμείς δεν θα σταματήσουμε τις εργασίες. Θα συνεχίσουμε μέχρι να σταματήσουν οι εργασίες».

Ο Ντερβίς Έρογλου εξέφρασε ικανοποίηση για τη στάση της Άγκυρας και φέρεται να είπε: «Η Άγκυρα δεν υποχώρησε».

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου