Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Αμφίπολη: Οι ανθρώπινες παραστάσεις ίσως προδίδουν τον νεκρό!

Αμφίπολη: Οι ανθρώπινες παραστάσεις ίσως προδίδουν τον νεκρό!Οι νέες ανακοινώσεις του υπουργού Πολιτισμού, κ. Τασούλα για τις ανασκαφές στην Αμφίπολη γεννούν νέα ερωτήματα για το ταφικό μνημείο! 

«Η Αμφίπολη είναι η κορωνίδα των αρχαιολογικών ευρημάτων της περιοχής και όχι μόνον», δήλωσε στη συνέντευξη τύπου στο μουσείο της Αμφίπολης ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Κώστας Τασούλας.

Το αίνιγμα της Αμφίπολης καλά κρατεί, στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Υπουργός Πολιτισμού στους δημοσιογράφους το Σάββατο (22/11) στο μουσείο της Αμφίπολης δεν δόθηκαν απαντήσεις γύρω από τα "καυτά" ερωτήματα. Αντιθέτως, οι δηλώσεις του κ. Τασούλα για ανθρώπινες παραστάσεις στα επιστύλια δημιούργησαν νέες απορίες γύρω από το λόφο Καστά και τις εκπλήξεις που κρύβει.



Σε μία νέα φάση εισέρχονται οι έρευνες των επιστημόνων στην Αμφίπολη, προκειμένου να βγουν στην επιφάνεια κι άλλα σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα που μπορεί να κρύβει ο τύμβος. 


Όπως ανέφερε ο υπουργός Πολιτισμού Κωνσταντίνος Τασούλας, στόχος της επόμενης φάσης των ανασκαφών που ξεκινούν στην Αμφίπολη, είναι να αναζητηθούν κενά στο λόφο Καστά, που έχει εμβαδόν 20 στρέμματα, στα οποία ενδέχεται να βρίσκονται κι άλλα ταφικά μνημεία! 


Οι έρευνες στην Αμφίπολη περνούν πλέον στο στάδιο της γεωφυσικής διασκόπησης του τύμβου. Έκανε, μάλιστα, λόγο για μια προσπάθεια "με πολλές υποσχέσεις για νέα σημαντικά ευρήματα", προαναγγέλλοντας και νέες αποκαλύψεις το επόμενο χρονικό διάστημα. 


Στις έρευνες, που αναμένεται να διαρκέσουν έως και πέντε χρόνια, θα συμμετάσχουν ιστορικοί, αρχαιολόγοι, γεωλόγοι και άλλοι επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων.

Ανθρώπινες παραστάσεις στα επιστύλια

Η κορυφαία δήλωση του κ. Τασούλα από το μουσείο της Αμφίπολης ήταν η ανακάλυψη ανθρώπινων απεικονίσεων στα επιστύλια που είχαν βρεθεί το Σεπτέμβριο στο θάλαμο πίσω από τις Καρυάτιδες. Ο υπουργός Πολιτισμού ανέφερε ότι στα επιστύλια αυτά εμφανίζονται χρωματισμοί και αχνές απεικονίσεις προσώπων, "οι οποίες με την πρόοδο της συντήρησης θα γίνουν πιο ευδιάκριτες και συνεπώς και οι ανακοινώσεις μας θα γίνουν πιο ευδιάκριτες".
Η επεξεργασία των ευρημάτων με λέιζερ, αναμένεται να δώσει περισσότερο φως στο "μυστήριο" των ανθρώπινων απεικονίσεων.

Το μυστήριο με τις ανθρώπινες παραστάσεις - Απεικονίζεται ο νεκρός;

Σύμφωνα με το empedotimos.blogspot.gr, ο δημιουργός του οποίου ασχολείται φανατικά με το λόφο Καστά και τον τάφο αναφέρει, "Ήδη ο κ.Τασούλας στις 13 Νοεμβρίου μας αποκαλύπτει ότι ήδη έχει δει τα ζωγραφιστά επιστύλια με τις απεικονίσεις προσώπων και μάλιστα τα χαρακτηρίζει "υπέροχα". Άρα για να τα χαρακτηρίζει υπέροχα σημαίνει ότι οι παραστάσεις επάνω τους είναι πολύ ευδιάκριτες.

Άρα, φαίνεται ότι τα επιστύλια δεν είναι πλέον αχνά ζωγραφισμένα αλλά πολύ ευδιάκριτα και μάλιστα από αρκετό καιρό πριν, το ότι δε αποφεύγουν να το παραδεχθούν και να μας τα δείξουν πολύ πιθανόν επιτείνει την βεβαιότητα ότι οι παραστάσεις είναι καθοριστικές για την λύση του μυστηρίου". 


Οι δηλώσεις του κ. Τασούλα στις 13 Νοεμβρίου ανέφεραν τα ζωγραφισμένα επιστύλια.
«Δεν είχαμε λίστα που μας έλεγε ότι θα βρούμε το ψηφιδωτό, δεν είχαμε λίστα που μας έλεγε ότι θα βρούμε τις Καρυάτιδες, δεν υπήρχε μια λίστα που μας έλεγε ότι θα βρούμε τα υπέροχα ζωγραφισμένα επιστύλια. Τηρήσαμε την παρακολούθηση της σκαπάνης, ακολουθούμε τη σκαπάνη και μετέχουμε και στη γοητεία του απροσδόκητου».

Μιλά για τα ζωγραφισμένα επιστύλια που βρέθηκαν στην είσοδο των Σφιγγών ; Σίγουρα όχι μιας και αυτά ήταν ορατά αμέσως με την έναρξη της ανασκαφής. Σίγουρα μιλά για αυτά που βρέθηκαν μέσα στο ταφικό μνημείο και τα οποία είναι αυτά που "φυγαδεύτηκαν" στο Μουσείο της Αμφίπολης χωρίς ποτέ να δούμε ούτε μια φωτογραφία τους.

Έτσι λοιπόν αποκτά πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η παρουσίαση της 29ης Νοεμβρίου από την κ. Περιστέρη.

Ο νεκρός δεν ήταν ταριχευμένος

Από την πλευρά της, η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, έκανε αποκαλύψεις για τον σκελετό που εντοπίστηκε στον τάφο στην Αμφίπολη. Η κ. Μενδώνη, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ανέφερε ότι ο σκελετός δεν ήταν ταριχευμένος. 


Τόνισε, επίσης, ότι οστά του σκελετού βρέθηκαν τόσο μέσα στο όρυγμα, όσο και έξω από αυτό, γεγονός που εξετάζεται με ενδιαφέρον από τους ειδικούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου