Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Discovery: Γιατί στον τάφο της Αμφίπολης βρέθηκε πιθανότατα ο Ηφαιστίωνας


Η σπουδαία ανακάλυψη του σκελετού στον υπόγειο χώρο του τάφου της Αμφίπολης είναι ...


ένα από τα κεντρικά θέματα του έγκριτου δικτύου Discovery News.

Στο εκτενές ρεπορτάζ αναφέρονται αναλυτικά οι σημερινές ανακοινώσεις, ενώ υπενθυμίζονται και οι προηγούμενες φάσεις της ανασκαφής, τις οποίες άλλωστε το Discovery καλύπτει από το καλοκαίρι.

Το δίκτυο δεν παραλείπει να παραθέσει τη θεωρία που θεωρεί πιο αξιόλογη στο ρεπορτάζ για το ποιος είναι ο νεκρός που βρέθηκε στα υπόγεια του τάφου. Φιλοξενεί τις απόψεις της αρχαιολόγου Ντόροθι Κινγκ, η οποία τονίζει πως κατά την άποψή της, πιθανότερο είναι να πρόκειται για τον Ηφαιστίωνα.

Αν και, όπως φαίνεται και από το γεγονός πως τα οστά του σκελετού βρέθηκαν και μέσα και έξω από τον υπόγειο κιβωτιόσχημο τάφο προκύπτει ότι ο Τύμβος της Αμφίπολης έχει συλληθεί, εν τούτοις τα εναπομείναντα ευρήματα καταδεικνύουν την σπουδαιότητά του.

«Ένα τέτοιο μνημείο δεν μπορεί παρά να ανήκει σε κάποιον σπουδαίο άντρα της εποχής. Συνήθως όσους πέθαιναν στην εκστρατεία του Αλεξάνδρου τους έθαβαν επί τόπου, δηλαδή στο εξωτερικό. Από τις ιστορικές πηγές προκύπτει ότι δύο μόνο σώματα νεκρών ταριχεύθηκαν ώστε να ταφούν στην πατρίδα τους: Ο Αλέξανδρος ο ίδιος και ο Ηφαιστίωνας» αναφέρει η Κινγκ.

«Πιστεύω πως εάν ο σκελετός ανήκει σε άντρα, τότε πιθανότατα πρόκειται για τον Ηφαιστίωνα - ή κάποιον σαν αυτόν» υποστηρίζει η Κινγκ.

Στη συνέχεια, το Discovery News κάνει μία παράθεση των βιογραφικών στοιχείων του Ηφαιστίωνα, του πιο πιστού από τους συντρόφους του Μεγάλου Αλεξάνδρου και αδελφικού του φίλου από τα παιδικά του χρόνια, όπως γνωρίζουμε από τις ιστορικές πηγές.

«Και οι δυο ήταν μαθητές του Αριστοτέλη» λέει το Discovery. «Αν και αρκετοί ιστορικοί υποστηρίζουν πως υπήρξε σεξουαλική σχέση μεταξύ του ωραίου Ηφαιστίωνα και του αυτοκράτορα Αλέξανδρου, δεν υπάρχει καμία πηγή της εποχής που να επιβεβαιώνει πως υπήρξαν εραστές. Σύμφωνα πάντως με τον καθηγητή ιστορίας και συγγραφέα του βιβλίου "Αλέξανδρος: Δισημία της Μεγαλειότητας" Guy MacLean Rogers, οι σύγχρονές μας κατηγοριοποιήσεις της σεξουαλικότητας (ομοφυλόφιλος, ετεροφυλόφιλος, ή bisexual) δεν ίσχυαν τότε. Στην αρχαία Ελλάδα, το να ακολουθήσεις την επιθυμία σου, όπως πρόσταζε ο θεός Έρωτας για έναν άλλο άντρα ή μια γυναίκα, απλώς δεν περιόριζε τους άντρες και τις γυναίκες σε ένα "στρατόπεδο"».

"Όποια κι αν ήταν η φύση της σχέσης του, όταν ο Ηφαιστίωνας πέθανε, ο Αλέξανδρος τον θρήνησε όσο κανείς, ξύρισε τα μαλλιά του, δεν έτρωγε για μέρες, εκτέλεσε το γιατρό του και προχώρησε σε μια πολύ ακριβή κηδεία".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου