Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Αυτές είναι οι γυναίκες που αγνόησαν το άβατο του Αγίου Όρους και τρύπωσαν στα άδυτα των μοναστηριών...

Το άβατο του Αγίου Όρους, κατοχυρώθηκε με αυτοκρατορικά χρυσόβουλα, με σουλτανικά φιρμάνια, με άρθρα διεθνών κανονισμών, με όλα τα ελληνικά Συντάγματα και με νομοθετικό διάταγμα το 1953...


Το 539 μ.Χ καθιερώθηκε το άβατο, ή αλλιώς η απαγόρευση εισόδου γυναικών, στην πολιτεία του Αγίου Όρους, με σκοπό όχι την υποτίμηση του γυναικείου φύλου, αλλά την προστασία και το σεβασμό του μοναχισμού από τους πειρασμούς. Ωστόσο, δεν ήταν λίγες οι φορές, που γυναίκες το παραβίασαν και εισήλθαν στον “απαγορευμένο” κόσμο των μοναχών.



Η Αλίκη Διπλαράκου καλλονή του μεσοπολέμου και η πρώτη Ελληνίδα που αναδείχθηκε «Μις Ευρώπη» το 1930 κατάφερε να μεταμφιεστεί σε άνδρα και να παραβιάσει το άσυλο για να γνωρίσει την απαγορευμένη για τις γυναίκες Αθωνική Πολιτεία φιλοξενούμενη σε θαλαμηγό εφοπλιστή. Είναι μια από τις ελάχιστες γυναίκες που το επιχείρησαν και το πέτυχαν στη χιλιόχρονη ιστορία του Αγίου Όρους. Η συντηρητική κοινωνία της Αθήνας έτσι και αλλιώς την αντιπαθούσε.



Μετά την “εισβολή” στο Άγιο Όρος το όνομα Διπλαράκου έγινε συνώνυμο του Σατανά.

Η πρώτη πάντως παραβίαση του αβάτου χρονολογείται ήδη από το 1346, και “ένοχη” ήταν η Ελένη, σύζυγος του ηγεμόνα των Σέρβων, Στέφανου Δουσάν. Το 1850, η σύζυγος του Άγγλου πρεσβευτή στην Κωνσταντινούπολη, Στράτφορντ Κάνινγκ, επισκέφθηκε το Άγιο Όρος, ωστόσο, ο Πατριάρχης Άνθιμος, παρότι έδειξε σε επιστολή του να “κατανοεί” τους λόγους της επίσκεψης, σύστησε αυστηρά να μην επαναληφθεί ανάλογη εξαίρεση. 


Μία Γαλλίδα δημοσιογράφος όμως, η Μαρίζ Σουαζί, το 1929, λέγεται πως μπήκε ντυμένη άνδρας στο Άγιο Όρος και παρέμεινε εκεί για ένα μήνα. Επιστρέφοντας, έγραψε στο βιβλίο της με τίτλο “Ένας μήνας με τους άνδρες του Αγίου Όρους” για τις εμπειρίες της, τον “βιτσιόζο” καλόγερο και τη συνεχή επιθυμία του για έρωτα. “Είναι φαντασιόπληκτη. Θα είδε το Άγιον Όρος μόνο από το βαπόρι”, ήταν η απάντηση εκ μέρους της Μοναστικής Πολιτείας.



Η περίπτωση της Πόντιας από τη Θεσσαλονίκη, Μαρίας Ποιμενίδου, ήταν όμως η πιο ενδιαφέρουσα, αφού στάθηκε αιτία, δύο μήνες μετά το εγχείρημά της, να ψηφιστεί το Νομοθετικό Διάταγμα 2623/1953, που προέβλεπε ποινή φυλάκισης έως και ενός έτους για ανάλογες περιπτώσεις. Η 22χρονη τότε ντυμένη αντρικά, “τρύπωσε” στα άδυτα του Αγίου Όρους και παρέμεινε εκεί για 3 ημέρες...

Σύμφωνα με τι δηλώσεις της μοναδικός της σκοπός να δει από κοντά πως ζούσαν οι μοναχοί.

Η Πολιτεία του Αγίου Όρους, ανήκει πολιτικά στο υπουργείο Εξωτερικών και θρησκευτικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου