Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Κύπρος: Δεν θα δοθεί τρίτη δόση χωρίς ιδιωτικοποιήσεις

Δεν θα δοθεί τρίτη δόση χωρίς ιδιωτικοποιήσειςΒρυξέλλες: «Στον αέρα» βρίσκεται κυριολεκτικά η τρίτη δόση της δανειακής σύμβασης της Κύπρου, η οποία δεν θα πάρει ούτε σεντ από τους διεθνείς της δανειστές, εάν δεν υλοποιήσει άμεσα, εντός Δεκεμβρίου, την υποχρέωσή της για υποβολή συγκεκριμένου οδικού χάρτη ιδιωτικοποιήσεων ημικρατικών οργανισμών.


Μιλώντας στον «Φ», ο Σάιμον Ο’ Κόνορ, εκπρόσωπος του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Όλι Ρεν, υπογράμμισε χωρίς περιστροφές, ότι «η υποχρέωση για ιδιωτικοποιήσεις, ως μέρος του Μνημονίου Συναντίληψης, αποτελεί προϋπόθεση για την επόμενη δόση», σημειώνοντας παράλληλα ότι η Κομισιόν αναμένει πως η Κυπριακή Κυβέρνηση θα υιοθετήσει «μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου» έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη που «θα πρέπει να περιλαμβάνει στοιχεία ενεργητικού, συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και ενδιάμεσα στάδια» προς την κατεύθυνση των αποκρατικοποιήσεων.

Οι τοποθετήσεις του εκπροσώπου της Κομισιόν επιβεβαιώνουν πληροφορίες που είχαμε δημοσιεύσει και καθιστούν σαφές με τον πλέον επίσημο τρόπο, ότι η εκταμίευση της τρίτης δόσης, συνολικού ύψους 186 εκατ. ευρώ (100 εκατ. από τον ESM και 86 εκατ. από το ΔΝΤ) όχι μόνο δεν πρέπει να θεωρείται ως δεδομένη, αλλά τελεί υπό την αίρεση της υποβολής συγκεκριμένου οδικού χάρτη για ιδιωτικοποιήσεις. Εάν και εφόσον η Κύπρος υλοποιήσει την εν λόγω δέσμευσή της, τότε η τρίτη δόση θα εκταμιευθεί «πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων», όπως ανέφερε προ μερικών ημερών ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ. Σε αντίθετη περίπτωση, γίνεται κατανοητό ότι τα πράγματα περιπλέκονται και η τρίτη δόση δεν θα εκταμιευθεί, κάτι που εκ των πραγμάτων θα προκαλέσει ευρύτερες επιπλοκές και απρόβλεπτες συνέπειες στην υλοποίηση του κυπριακού Μνημονίου.

Με βάση αυτά τα δεδομένα και την υποχρέωση της Λευκωσίας να εγκρίνει τον καταρτισμό συγκεκριμένου οδικού χάρτη «μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου», καθίσταται σαφές ότι το Eurogroup που θα συγκληθεί τέσσερις μέρες αργότερα, στις 9 Δεκεμβρίου, θα αποτελέσει «βασικό σταθμό» για τις εξελίξεις. «Εάν η Λευκωσία υλοποιήσει μέχρι τότε την υποχρέωσή της για έγκριση συγκεκριμένου οδικού χάρτη ιδιωτικοποιήσεων (σ.σ. σε συντονισμό με την Τρόικα), ή εάν δρομολογήσει τη διαδικασία προς αυτή την κατεύθυνση, τότε το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου θα σημειώσει το γεγονός με θετικό πρόσημο» υπογραμμίζουν σημαίνοντες κοινοτικοί κύκλοι.

Ωστόσο, «σε αντίθετη, περίπτωση, ενδεχόμενου αδιεξόδου, γίνεται κατανοητό ότι το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων θα εκληφθεί ως ένα ανοικτό μέτωπο, με αποτέλεσμα να προκληθούν ουσιαστικές συζητήσεις επί της υλοποίησης του συνόλου του Μνημονίου». Σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφεραν οι ίδιοι κύκλοι, «όλα θα πρέπει να έχουν κριθεί και υλοποιηθεί πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων». Διαφορετικά, υπογράμμισε, «θα είναι αδύνατη η εκταμίευση της επόμενης δόσης»…  
  
Θα πρέπει να επισημανθεί, ότι αν και η Κομισιόν δεν τοποθετείται επί των διαφωνιών που προέκυψαν στο κυπριακό εσωτερικό μέτωπο, με επίκεντρο τις ιδιωτικοποιήσεις, έγκυρες πηγές στις Βρυξέλλες διεμήνυσαν ότι  παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις που διαμορφώνονται στη νήσο. Παράλληλα, οι ίδιες έγκυρες πηγές, διεμήνυσαν ότι «θα ήταν πολύ κακός σύμβουλος για την Κύπρο ενδεχόμενη υιοθέτηση ενός «ελληνικού μοντέλου» αναβλητικότητας και αναποφασιστικότητας στην προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εκταμίευση της επόμενης, τρίτης δόσης, η οποία προγραμματίζεται να δοθεί στην Κύπρο πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων, υπό την αίρεση εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της νήσου».

Οι ίδιοι κύκλοι υπέδειξαν ότι οι πρώτες αξιολογήσεις της Κύπρου από την Τρόικα ήταν θετικές, και κατέδειξαν σημαντική πρόοδο στο πεδίο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αλλά και στο δημοσιονομικό μέτωπο. «Το μεγάλο στοίχημα είναι πλέον η προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, με επίκεντρο τις ιδιωτικοποιήσεις, υποχρέωση που περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο, το οποίο έχει εγκριθεί από την κυπριακή Βουλή» επεσήμαναν με νόημα οι ίδιες πηγές, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή τους για τη «συνέπεια» που επιδεικνύει η Κυβέρνηση Αναστασιάδη στην υλοποίηση των κυπριακών υποχρεώσεων. Δεν παρέλειψαν να αναφέρουν μάλιστα ότι η πρώτη που δεσμεύτηκε να συζητήσει ιδιωτικοποιήσεις ήταν η Κυβέρνηση Χριστόφια, υπενθυμίζοντας ότι στο πρώτο προσχέδιο Μνημονίου, το οποίο συμφωνήθηκε μεταξύ της προηγούμενης κυβέρνησης και της Τρόικας, είχε περιληφθεί συγκεκριμένη πρόνοια, η οποία ανέφερε:

«Εάν κριθεί αναγκαίο για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους, οι κυπριακές Αρχές θα μελετήσουν ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων για κρατικούς οργανισμούς και ημικρατικούς οργανισμούς (σ.σ. κεφ. 3.7, σελίδα 21)».  Όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, «η δέσμευση για μελέτη προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων μιλά από μόνη της, δεδομένου ότι αποτελεί κοινή γνώση πως το κυπριακό χρέος δεν ήταν βιώσιμο»…

«Τηρήστε τις δεσμεύσεις σας»

Από τις τοποθετήσεις του Σάιμον Ο’ Κόνορ, εκπροσώπου του αντιπροέδρου Ρεν στον «Φ», καθίσταται σαφές ότι η τρίτη δόση της δανειακής σύμβασης της Κύπρου, συνολικού ύψους 186 εκατ. ευρώ (100 από τον ESM και 86 από το ΔΝΤ) «κρέμεται» κυριολεκτικά από την εκπλήρωση της υποχρέωσης της Κύπρου να υποβάλει συγκεκριμένο οδικό χάρτη ιδιωτικοποιήσεων. Παραθέτουμε λέξη προς λέξη τις δηλώσεις του αρμοδίου εκπροσώπου της Κομισιόν στον «Φ»:

Ερώτηση «Φ»: Πότε αναμένει η Κομισιόν από τις κυπριακές Αρχές να υλοποιήσουν την υποχρέωσή τους για την εγκαθίδρυση ενός οδικού χάρτη για ιδιωτικοποιήσεις;

Απάντηση Κομισιόν: «Στο Μνημόνιο Συναντίληψης, όπως αναθεωρήθηκε κατά την πρώτη αναθεώρηση του προγράμματος τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, η Κύπρος δεσμεύτηκε να ολοκληρώσει το σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων, μέχρι τον τρέχοντα Νοέμβριο, μετά από διαβούλευση με τους εταίρους του προγράμματος. Το θέμα συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της δεύτερης αποστολής αξιολόγησης (σ.σ. της Τρόικας), νωρίτερα αυτό τον μήνα και το συμφωνηθέν Μνημόνιο Συναντίληψης προβλέπει ότι η κυβέρνηση θα εγκρίνει το σχέδιο ιδιωτικοποίησης μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου. Έχει συμφωνηθεί ότι το σχέδιο θα πρέπει να περιλαμβάνει στοιχεία ενεργητικού, συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και ενδιάμεσα στάδια, ως εκ τούτου, περιλαμβάνει πράγματι έναν οδικό χάρτη».

Ερώτηση «Φ»: Η υποχρέωση για ιδιωτικοποιήσεις, ως μέρος του Μνημονίου Συνατίληψης, αποτελεί προϋπόθεση για την επόμενη, τρίτη δόση;

Απάντηση Κομισιόν: «Ναι».

Ερώτηση «Φ»: Πότε αναμένει η Κομισιόν την εκταμίευση της επόμενης, τρίτης δόσης, νοουμένου ότι οι Αρχές της Κύπρου θα υλοποιήσουν όλες τους τις υποχρεώσεις;

Απάντηση Κομισιόν: «Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι η εκταμίευση, τόσο από τον ESM, όσο και από το ΔΝΤ, θα λάβει χώρα τον Δεκέμβριο, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών αξιολόγησης».

Γράφει: Παύλος Ξανθούλης
philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου