Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Ευρωπαϊκά αντίποινα για τις υποκλοπές από τις ΗΠΑ

Η Kαγκελάριος της Γερμανίας επιθυμεί τα 28 κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταλήξουν σε μια συμφωνία κατά της κατασκοπίας παρόμοια με αυτήν που προωθεί το Βερολίνο και το Παρίσι με την Ουάσινγκτον. Εκπρόσωπος της Καγκελαρίας επιβεβαίωσε πως η Άνγκελα Μέρκελ έθεσε το ζήτημα στην πρόσφατη σύνοδο στις Βρυξέλλες.


Έπειτα από τον σάλο που προκάλεσαν στην Ευρώπη οι αποκαλύψεις πως η αμερικανική υπηρεσία NSA παρακολουθούσε τις τηλεφωνικές συνομιλίες και τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Ευρωπαίων πολιτών αλλά και διπλωματών, πολιτικών και αρχηγών κρατών της Ε.Ε όπως την ίδια την Άνγκελα Μέρκελ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα στείλει την ερχόμενη Δευτέρα μια αντιπροσωπεία στην αμερικανική πρωτεύουσα για να ζητήσουν εξηγήσεις από τις αμερικανικές αρχές. Η Γερμανία θα στείλει μια ξεχωριστή αντιπροσωπεία που θα αποτελείται από μέλη των γερμανικών υπηρεσιών ασφαλείας.

Η Καγκελάριος της Γερμανίας κάλεσε την Πέμπτη την Ουάσιγκτον να έχει καταλήξει σε μια συμφωνία “κατά της κατασκοπείας” με το Παρίσι και το Βερολίνο μέχρι το τέλος του έτους και ζήτησε από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να αναλάβει δράσεις και να σταματήσει να επαναλαμβάνει δικαιολογίες. Παράλληλα η ομοσπονδιακή εισαγγελία της Γερμανίας διέταξε έρευνα ώστε να διαπιστωθεί αν οι ενέργειες των αμερικανικών υπηρεσιών παραβαίνουν τους νόμους της χώρας. Την ίδια στιγμή η εφημερίδα “Suddeutsche” αποκαλύπτει πως η παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου της Ανγκελα Μέρκελ από τις αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών πραγματοποιείτο από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βερολίνο, ωστόσο, οι πληροφορίες που έχει διοχευτεύσει ο Σνόουντεν στο περιοδικό Der Spiegel, και παρουσιάσθηκαν στη γερμανική κυβέρνηση στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, δεν επιτρέπουν να προσδιορισθεί χρονικά πότε παρακολουθεί το το κινητό τηλέφωνο της Ανγκελα Μέρκελ, αναφέρει η Suddeutsche Zeitung.

«Η παρακολούθηση γινόταν από ένα κέντρο παρακολουθήσεων που ονομάζεται Special Collection Service (Ειδικό Κέντρο Συλλογής), υπό την ευθύνη της εθνικής υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (NSA) και της CIA και λειτουργούν στις αμερικανικές πρεσβείες και προξενεία σε όλο τον κόσμο, συνήθως υπό συνθήκες μυστικότητας», αναφέρεται στο δημοσίευμα, το οποίο βασίζεται σε πληροφορίες των στοιχείων που αφαίρεσε ο πρώην συνεργάτης των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών Εντουαρντ Σνόουντεν.

“Ευρωπαϊκά αντίποινα” και παρέμβαση στον ΟΗΕ

Η πιο οργισμένη αντίδραση στις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις της αμερικανικής υπηρεσίας προήλθαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από συγκεκριμένους ευρωβουλευτές. ήδη το Κοινοβούλιο αποφάσισε να να περιορίσει την πρόσβαση των αμερικανικών υπηρεσιών στη βάση δεδομένων του προγράμματος διεθνών ηλεκτρονικών συναλλαγών (SWIFT), κίνησε που χαιρέτησε ο Χάνες Σβόμποντα, ενώ αρκετοί ευρωβουλευτές ζητούν να παγώσουν οι συνομιλίες για τη ζώνη ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα σε Ε.Ε και ΗΠΑ.

Η γερμανική κυβέρνηση προσανατολίζεται να απευθυνθεί και στον οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ώστε να προστεθεί στο σύμφωνο για την διεθνή προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και σαφής αναφορά για το διαδίκτυο και η Καγκελάριος Μέρκελ θα ζητήσει τη βοήθεια της Βραζιλίας η οποία υποστηρίζει την πρωτοβουλία της Γερμανίας .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου