Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Έκθεση Isis «Ένα μήνα μακριά από την πυρηνική βόμβα το Ιράν»!

Ένα μόλις μήνα μακριά από την παραγωγή του πρώτου του ατομικού όπλου βρίσκεται το Ιράν αναφέρει έκθεση αμερικανικού ιδρύματος η οποία έχει γίνει γνωστή μέσα από δημοσιεύματα του ισραηλινού Τύπου.


Εάν η εκτίμηση του αμερικανικού ιδρύματος είναι αληθής τότε τα πράγματα στη Μέση Ανατολή αλλάζουν σε θεαματικό επίπεδο, την ώρα που Ιράν και δυτικές δυνάμεις συζητούν το πυρηνικό πρόγραμμα του πρώτου στη Γενεύη.
Σύμφωνα με την έκθεση του ISIS (Institute for Science and International Security)οι ικανότητες του Ιράν στο πεδίο της παραγωγής ουρανίου για την κατασκευή πυρηνικών όπλων έχουν φτάσει στο «κρίσιμο χρόνο»  (breakout time) όπως αναφέρεται, δηλαδή π χρόνος που απαιτείται για να μετατραπεί επαρκής ποσότητα εμπλουτισμένου ουρανίου σε πυρηνικό όπλο, χρόνος ο οποίος εκτιμάται πλέον από 1 σε 6 μήνες και ο οποίος βαίνει συνεχώς μειούμενος.
«Η μείωση του κρίσιμου χρόνου θα έχει επιπτώσεις στην οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με το Ιράν» αναφέρεται στην έκθεση την οποία επικαλούνται τα ισραηλινά ΜΜΕ αναφέροντας παράλληλα πως η επιμήκυνσή του «κρισίμου χρόνου» πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο των διεξαγόμενων διαπραγματεύσεων.
Ένα τέτοιος στόχος μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους αναφέρεται στην έκθεση του ISIS, οι εκ των οποίων να περιλαμβάνουν σε κάθε περίπτωση τη μείωση των φυγοκεντρωτών  στις επίφοβες από άποψη ικανοτήτων εγκαταστάσεις του Natanz και του Fordo.
Το ISIS συμβουλεύει τους διαπραγματευτές που συζητούν για το πρόγραμμα του Ιράν να λάβουν μέτρα με στόχο τη μείωση του χρόνου που θα απαιτηθεί για την ανίχνευση οποιασδήποτε προσπάθειας των Ιρανών να κατασκευάσουν ένα ατομικό όπλο αλλά και να διασφαλίσουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς οι οποίοι θα απαγορεύσουν στο Ιράν να κατασκευάσει μυστικά ένα νέο κέντρο φυγοκεντρωτών.
Στην έκθεσή του το ISIS αναφέρει τέλος πως τα μέτρα αυτά είναι υλοποιήσιμα και λογικά με την προϋπόθεση ότι το Ιράν είναι αφοσιωμένο  στο να αποδείξει στον υπόλοιπο κόσμο ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι όντος για ειρηνικούς σκοπούς όπως ισχυρίζεται η Τεχεράνη.
Την Πέμπτη βουλευτής του ιρανικού κοινοβουλίου (Majlis) είχε δηλώσει πως το Ιράν σταμάτησε τον εμπλουτισμό ουρανίου στο 20% ένα πάγιο αίτημα των δυτικών  δυνάμεων.

Όλα αυτά τη στιγμή που πληθαίνουν οι πληροφορίες και τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου για πραγματοποίηση προληπτικού κτυπήματος από το Ισραήλ στο Ιράν χωρίς την ενημέρωση των ΗΠΑ ή άλλων δυτικών δυνάμεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου