Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Στο τραπέζι δύο νέες επιλογές για μεταφορά φυσικού αερίου στην Κύπρο

Στο τραπέζι δύο νέες επιλογές για μεταφορά φυσικού αερίου στην Κύπρο
Λευκωσία: Η δημιουργία τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου, παραμένει στρατηγική της κυβέρνησης δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργος Λακκοτρύπης. Την ίδια ώρα, το Υπουργείο μελετά δύο νέες επιλογές για μεταφορά στην Κύπρο φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή. Η μια επιλογή αφορά τις προτάσεις της Noble για μεταφορά φυσικού αερίου από το «τεμάχιο 12» Αφροδίτη και η άλλη την μεταφορά φυσικού αερίου από το κοίτασμα «Tamar» του Ισραήλ. 



Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη λήξη της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Λακκοτρύπης ερωτηθείς για τα θέματα που συζήτησε κατά τις επαφές του στο Ισραήλ είπε ότι «το πρώτο ήταν το θέμα των εξαγωγών από το Ισραήλ και σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι δικαστικές διαδικασίες που υπάρχουν εκεί και οι σκέψεις της κυβέρνησης».


«Το δεύτερο θέμα ήταν η πιθανή παροχή φυσικού αερίου στην Κύπρο για ηλεκτροπαραγωγή για χρήση σε σχέση με αυτό που είναι γνωστό ως ενδιάμεση λύση και το τρίτο θέμα ήταν η συμφωνία συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων τα οποία ενδεχομένως να συνορεύουν με τις ΑΟΖ των δυο χωρών».
 
Κληθείς να πει αν βρισκόμαστε κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για παροχή φυσικού αερίου από το Ισραήλ με σκοπό την ηλεκτροδότηση, ο υπουργός Ενέργειας είπε ότι «είναι πολύ νωρίς να απαντήσει κάποιος σε αυτό το ερώτημα. Όντως, η μοναδική επιλογή που υπάρχει είναι αυτή τη στιγμή το κοίτασμα "Tamar" το οποίο είναι όμως πλήρως αξιοποιημένο και κατά τη διάρκεια της μέρας χρησιμοποιείται 100% για την ηλεκτροπαραγωγή του Ισραήλ. Ετσι το τι έχουμε συμφωνήσει με την ισραηλινή πλευρά, που ήταν θετική κάτω από κάποιες προϋποθέσεις να πάρουν αέριο οι εταιρείες από την ισραηλινή πλευρά, είναι να εξετάσουμε το προφίλ των ποσοτήτων που χρειαζόμαστε και πιο συγκεκριμένα τις ώρες που θα τα χρειαζόμαστε. 

Γιατί κατά τη διάρκεια της ημέρας το κοίτασμα είναι πλήρως αξιοποιημένο. Ετσι μένουν κάποιες ώρες ενδεχομένως το βράδυ κατά τη διάρκεια του οποίου η ζήτηση είναι σχετικά χαμηλότερη. Οπόταν υπάρχει προεργασία που πρέπει να γίνει.

Ανέφερε ότι «το Ισραήλ ήταν θετικό κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις, διότι πρώτα από όλα θέλει να διασφαλίσει τη δική του επάρκεια σε ηλεκτροπαραγωγή». 

Πρόσθεσε ότι στο τραπέζι «υπάρχει και το ενδεχόμενο, όπως ακούσατε χθες τον αντιπρόεδρο της Noble, από το "οικόπεδο Αφροδίτη". Eίναι κάτι που επίσης εξετάζουμε αυτή τη στιγμή. Η Noble έθεσε κάποιες ιδέες στο τραπέζι τις οποίες εξετάζουμε τεχνοοικονομικά».
 
Ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι «κοιτάμε ολοκληρωμένα αυτό το θέμα, δηλαδή κοιτάμε τις επιλογές μας περιλαμβανομένης και της υποδομής όχι μόνο για παροχή φυσικού αερίου».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε πως «πριν δύο μέρες εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τρία έργα κοινού ενδιαφέροντος τα οποία αφορούν την Κύπρο. Το ένα από αυτά είναι μια μελέτη βιωσιμότητας ενός αγωγού φυσικού αερίου από την Κύπρο προς την Ελλάδα».

«Σε αυτά τα πλαίσια έγινε η συζήτηση την προηγούμενη εβδομάδα όταν ήταν η ελληνική αντιπροσωπεία στο Ισραήλ. Και είναι κάτι που και τη Δευτέρα και εμείς συζητήσαμε με τους Ισραηλινούς, αλλά έχουμε ξεκαθαρίσει ότι, σύμφωνα με τις δικές μας τεχνοοικονομικές μελέτες, η στρατηγική μας παραμένει  το τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου. Από εκεί και πέρα το ενδεχόμενο ενός αγωγού από Ισραήλ σε Κύπρο και σε  Ελλάδα είναι κάτι που θα καταδείξει και το έργο κοινού ενδιαφέροντος το οποίο εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν αυτά τα δυο έργα μπορούν να συνυπάρξουν, ο κ. Λακκοτρύπης απάντησε «σίγουρα μπορούν να συνυπάρξουν. Τα ερωτηματικά που υπάρχουν είναι αν είναι τεχνικά δυνατόν να γίνει αυτό, πόσο βιώσιμο είναι, δηλαδή ποιο είναι το κόστος του και με ποιο τρόπο θα μπορέσει κάποιος να ανακτήσει αυτή την επένδυση και βέβαια το πώς συνδέεται ο αγωγός ΤΑΡ από την Ελλάδα, για διακλάδωση στην υπόλοιπη Ευρώπη. Όλα αυτά είναι κάτω από το πρίσμα του έργου κοινού ενδιαφέροντος». 
 
Πηγή: philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου