Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Διοικητής: Δύσκολο το 2014 για την κυπριακή οικονομία

Διοικητής: Δύσκολο το 2014 για την κυπριακή οικονομία (όλη η ομιλία)Λευκωσία: Εξαιρετικά δύσκολο έτος για την κυπριακή οικονομία και τους πολίτες, χαρακτήρισε το 2014 ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης, ο οποίος παρέθεσε το πρωί ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής τις θέσεις του για τον κρατικό προϋπολογισμό. 



Σε ομιλία του ο κ. Δημητριάδης σημείωσε ότι οι όποιες αποφάσεις οικονομικής πολιτικής λαμβάνονται σε ό,τι αφορά ευρύτερα τη μακροοικονομία, τα δημόσια οικονομικά αλλά και τον τραπεζικό τομέα της χώρας θα πρέπει να εξακολουθήσουν να λαμβάνονται μέσα στο πλαίσιο της πιστής εφαρμογής του Μνημονίου Συναντίληψης με την Τρόικα. «Ο προϋπολογισμός για τον οποίο συζητούμε σήμερα θα πρέπει να συνάδει και να ενισχύει το Μνημόνιο Συναντίληψης, τόσο στον καταρτισμό του όσο και στην υλοποίησή του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Διοικητής, τονίζοντας ότι γνώμονας των όποιων εξελίξεων και αποφάσεων θα πρέπει να είναι η αποφασιστική εφαρμογή του μνημονίου. 

 Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό τομέα, ο Πανίκος Δημητριάδης ανέφερε ότι πρωταρχικός στόχος της Κεντρικής Τράπεζας είναι η πλήρης αποκατάσταση της αξιοπιστίας και σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα, έτσι ώστε η πραγματική οικονομία να μπορέσει να ανακάμψει.  Σε ό,τι αφορά στο Συνεργατισμό, ο Διοικητής είπε ότι αυτός βρίσκεται σε διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης και του έχουν ήδη κατανεμηθεί €1,5 δισ. από το μνημονιακό πρόγραμμα. 

 Ο κ. Δημητριάδης ανέφερε εξάλλου ότι με βάση το μνημονιακό πρόγραμμα και την πορεία υλοποίησης του, η ΕΕ και το ΔΝΤ παρέχουν στην οικονομία μας τη χρηματοδότηση που χρειάζεται για να μπορέσει να ορθοποδήσει και πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα, αν και αυστηρό και επώδυνο, προσφέρει την ευκαιρία για διόρθωση πολλών κακώς εχόντων στην οικονομία και δημιουργία των προϋποθέσεων ανάκαμψης και επιστροφής σε συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης και πλήρους απασχόλησης.

philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου