Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

Ισραήλ: «Ντόμινο» εξελίξεων με το κοίτασμα «Λεβιάθαν»... αγγίζει και την Κύπρο

Ισραήλ: «Ντόμινο» εξελίξεων με το κοίτασμα «Λεβιάθαν»... αγγίζει και την Κύπρο

Για σοβαρές γεωπολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις στο Ισραήλ προειδοποιεί το υπουργείο Ενέργειας της χώρας, σε περίπτωση που «παγώσει» η ανάπτυξη των κοιτασμάτων του «Λεβιάθαν»




Για σοβαρές γεωπολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις στο Ισραήλ προειδοποιεί το υπουργείο Ενέργειας της χώρας, σε περίπτωση που «παγώσει» η ανάπτυξη των κοιτασμάτων του «Λεβιάθαν».


Σύμφωνα με την εφημερίδα «Jerusalem Post», η γενική διευθύντρια του υπουργείου Εθνικής Υποδομής, Ενέργειας και Υδάτων, Orna Hozman-Bechor, απέστειλε επιστολή στον Επίτροπο της Αρχής κατά των Μονοπωλίων, David Gilo, σε σχέση με την ανακοίνωσή του, νωρίτερα εντός της εβδομάδας, ότι δεν έχει υποβληθεί προς έγκριση ένα συναινετικό διάταγμα, αναφορικά με τη συμμετοχή των εταιρειών Noble και Delek στο «Λεβιάθαν».

Το διάταγμα προέβλεπε ότι η Delek Group και η Noble Energy, κύριοι εταίροι στο «Λεβιάθαν» και στο «Ταμάρ», θα συνέχιζαν τη λειτουργία των κοιτασμάτων, χωρίς να θεωρούνται «καρτέλ», όμως θα ήταν αναγκασμένες να πουλήσουν τα μικρότερα κοιτάσματά τους, «Καρίς» και «Τανίν».

Στην επιστολή της αναφέρει ότι «δεν συντρέχουν οποιεσδήποτε αλλαγές, οι οποίες να δικαιολογούν την κίνηση αυτή», ενώ προσθέτει ότι οι αλλαγές θα μπορούσαν να προκαλέσουν «σημαντικές και θεμελιώδεις ζημιές στον τομέα της ενέργειας στο Ισραήλ».

Σύμφωνα με την Αντιμονοπωλιακή Αρχή, το προτεινόμενο διάταγμα «δεν μπορεί να δικαιολογηθεί σύμφωνα με τις πρόνοιες του αντιμονοπωλιακού νόμου», ενώ παρατίθενται μια σειρά από λόγοι, όπως ότι με το παρών διάταγμα δεν εξασφαλίζεται ένα πραγματικά ανταγωνιστικό περιβάλλον, που θα έλυνε το πρόβλημα του μονοπωλίου.

Παράλληλα με την απόσυρση της στήριξής του στο διάταγμα, ο κ. Gilo ενημέρωσε τις Delek και Noble Energy ότι η Αρχή θα εξετάσει κατά πόσο η ιδιοκτησία του «Λεβιάθαν» αποτελεί μια «περιοριστική διευθέτηση», εννοώντας ένα καρτέλ, κάτι που είναι παράνομο στο Ισραήλ.

Εκπρόσωποι των δύο εταιρειών θα έχουν την ευκαιρία να καταρρίψουν τον ισχυρισμό για καρτέλ, κατά τη διάρκεια ακρόασης τον Ιανουάριο, κατέληξε η Αντιμονοπωλιακή Αρχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου