Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Στους επτά ο αριθμός των νεκρών του Norman Atlantic. Το ανακοίνωσε η ιταλική ακτοφυλακή

enaΜεγαλώνει ο κατάλογος των νεκρών από την ναυτική τραγωδία στο επιβατηγό -οχηματαγωγό Norman Atlantic.


Σύμφωνα με την ιταλική ακτοφυλακή (Guardian Coasteria) στο κουφάρι του πλοίου εντοπίστηκαν ακόμη δύο σοροί με αποτέλεσμα ο αριθμός των νεκρών να ανέρχεται πλέον στους επτά. Ανεπίσημες πληροφορίες κάνουν λόγο για 40 αγνοούμενους επιβάτες.


Σύμφωνα με το news247 ολοκληρώθηκε η δραματική επιχείρηση διάσωσης των επιβατών του πλοίου «Norman Atlantic», στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά στις 4 τα ξημερώματα της Κυριακής, υπό αδιευκρίνιστη αιτία, στη θαλάσσια περιοχή 32 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά των Οθωνών, κοντά στην Κέρκυρα. Η δραματική εκκένωση του επιβατηγού πλοίου μέτρησε ήδη πάνω από 30 ώρες, με επιβάτες, πλήρωμα, συγγενείς και φίλους αυτών να ζουν πραγματικές ώρες αγωνίας.
Στο πλοίο επέβαιναν συνολικά 478 άνθρωποι, 422 επιβάτες και 56 άτομα προσωπικό, από τους οποίους 22 είναι Ιταλοί και 34 Έλληνες. Ο πλοίαρχος του Norman Atlantic είναι Ιταλός. Πρόκειται για τον 62χρονο Argilio Giacomazzi, ο οποίος εξακολουθεί και βρίσκεται εντός του πλοίου, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για το γεγονός ότι έχει τραυματιστεί ελαφρώς.
Το πλοίο εκτελούσε το δρομολόγιο Πάτρα – Ηγουμενίτσα – Ανκόνα.
Συνολικά έχουν διασωθεί 478 άτομα. Περίπου 85 διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο πλοίο San Giorgio, του ιταλικού πολεμικού ναυτικού, που αργά το απόγευμα της Κυριακής ανέλαβε την ηγεσία στην επιχείρηση διάσωσης. Πριν από αυτό, το πλοίο Spirit of Piraeus ηγούνταν της διασωστικής προσπάθειας. Στο πλοίο επέβαινε και ένας Έλληνας δημοσιογράφος.
Αυτή τη στιγμή, επτά διασωθέντες μεταφέρονται με ελικόπτερο στην Κέρκυρα και ένας καρδιοπαθής μεταφέρθηκε στην πόλη Grottaglie. Όλοι οι Έλληνες διασωθέντες θα μεταφερθούν στην Αθήνα με C – 130.
Την Κυριακή, λίγη ώρα μετά την εκδήλωση της φωτιάς, διαπιστώθηκε ο θάνατος ενός 67χρονου Έλληνα, Γιώργος Δούλης, ο οποίος στην προσπάθειά του να κατέβει από το πλοίο, τραυματίστηκε σοβαρά στη γλίστρα διάσωσης επιβατών.
giorgosDoulisNormanAtlantic
douli
Ακόμα 4 σωροί εντοπίστηκαν στη θάλασσα – Συνολικά 5 νεκροί
Επιβεβαίωσε την μαρτυρία του Τούρκου διασωθέντα για ακόμα 4 νεκρούς στο Norman Atlantic, ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτη μιλώντας πριν από λίγο στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA.
Νωρίτερα ο διασωθέντας απο την Τουρκία υποστήριξε ότι υπάρχουν ακόμα τέσσερις νεκροί πάνω στο πλοίο, οι οποίοι βρέθηκαν πάνω στην «τσουλήθρα» διαφυγής του πλοίου, όπως ο ίδιος δήλωσε στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Μάλιστα επέμενε ότι τους είδε με τα ίδια του τα μάτια. Ωστόσο ,όπως τόνισε ήταν και σκοτεινά και είχε καπνούς. Η πληροφορία αυτή βασίζεται μόνο στην μαρτυρία του διασωθέντα και όχι σε κάποια επίσημη αρχή.
Τις τέσσερις σορούς εντόπισαν στη θαλάσσια περιοχή όπου βρίσκεται το πλοίο Norman Atlantic διασώστες από ελικόπτερα.
Στο μεταξύ, η AEGEAN, προκειμένου να διευκολύνει το έργο επαναπατρισμού των διασωθέντων επιβατών του πλοίου Norman Atlantic στην Ελλάδα, έθεσε στη διάθεση της Πολιτείας και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου αεροσκάφη της για τη μεταφορά των επιβατών αυτών από την Ιταλία στην Ελλάδα. Μόλις οι αρμόδιες αρχές ενημερώσουν την εταιρεία για τις ανάγκες, αεροσκάφη της AEGEAN είναι έτοιμα να πετάξουν προς την Ιταλία για να μεταφέρουν διασωθέντες προς την Αθήνα και στη συνέχεια προς τους τελικούς τους προορισμούς στην υπόλοιπη χώρα, εφόσον αυτό απαιτείται. Σημειώνεται ότι το κόστος της επιχείρησης αυτής θα το αναλάβει αποκλειστικά η AEGEAN.
Οι πρώτες εικόνες από το εσωτερικό του φλεγόμενου Norman Atlantic.
Σύμφωνα με πληροφορίες της τελευταίας στιγμής από ιταλική ακτοφυλακή και πολεμικό ναυτικό, διεκόπη ξαφνικά λόγω καιρικών συνθηκών η επιχείρηση ρυμούλκησης του πλοίου σε λιμάνι της Ιταλίας, ενώ όπως έγινε γνωστό από το αρμόδιο κέντρο έρευνας και διάσωσης της Ιταλίας RCC ROMA, το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Spirit of Piraeus», μαζί με τους 49 διασωθέντες επιβάτες του «Norman Atlantic» κατέπλευσε στο Μπάρι και όχι στο λιμάνι του Μπρίντιζι της Ιταλίας, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί.
Στο πλοίο μεταξύ των 49 επιβαινόντων, είναι 27 Έλληνες και ένας δημοσιογράφος. Όλοι οι επιβαίνοντες στο εν λόγω πλοίο είναι καλά στην υγεία τους.
Στην επιχείρηση εκκένωσης του πλοίου συμμετέχουν τρία ιταλικά ελικόπτερα, δύο ελληνικά Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα S-70 Aegean Hawk του Πολεμικού Ναυτικού. Επίσης δύο C-130 έχουν προσγειωθεί στα αεροδρόμια του Λέτσε και του Μπάρι για να παραλάβουν Έλληνες διασωθέντες, ενώ η φρεγάτα «Ναβαρίνο», που επίσης διαθέτει ένα ελικόπτερο, πλησιάζει στην Κέρκυρα.
Οι ιταλικές αρχές μετέφεραν υγειονομικό προσωπικό επί του πλοίου, προκειμένου να παράσχουν βοήθεια στους υπόλοιπους επιβαίνοντες. Διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν τραυματίες, ενώ στους επιβαίνοντες δόθηκαν είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα και κουβέρτες.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού, στο σημείο μεταβαίνει και το ρυμουλκό «Ιόνιο Πέλαγος», από την Πύλο, για συνδρομή στην επιχείρηση.
Υπενθυμίζουμε ότι οι μαρτυρίες που έρχονταν μέσα από το επιβατηγό πλοίο τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής ήταν πραγματικά συγκλονιστικές. «Καιγόμαστε. Λιώνουν οι σόλες των παπουτσιών μας από το φλεγόμενο πάτωμα. Θα μας αφήσουν εδώ», φώναζαν σε απευθείας σύνδεση με τηλεοπτικά κανάλια, πολλοί από τους επιβάτες και από τους διασωθέντες σε ιταλικά νοσοκομεία.
Σε βίντεο οι πρώτες εικόνες διάσωσης
diasosi2
diasosi3
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ναυλώτριας εταιρείας ΑΝΕΚ, το Νorman Αtlantic δεν έχει πάρει κλίση, στο σημείο βρίσκονται τρία ρυμουλκά και είναι σε εξέλιξη μεταφοράς όλων των επιβατών από ελικόπτερα της ιταλικής ακτοφυλακής στο επιβατηγό Cruise Europa.
Παράλληλα, οι ανακοινώσεις της εταιρίας που ναύλωσε το επιβατηγό, ΑΝΕΚ, ήταν ότι στο πλοίο ουδέποτε εμφανίστηκαν βλάβες, ότι είχε κριθεί αξιόπλοο και δεν εκκρεμούσαν έλεγχοι για την ασφάλειά του. Παρ” όλα αυτά, έγγραφα – φωτιά που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας την Κυριακή, έκαναν λόγο μάλλον για το αντίθετο.Τα αδιευκρίνιστα αίτια μιας ανείπωτης «υγρής τραγωδίας».
equasis2
Οι συγγενείς των επιβαινόντων μπορούν να επικοινωνούν με το υπουργείο Ναυτιλίας στα τηλέφωνα: 210-4191714 και 210-4191316.
Tο ιταλικό πολεμικό Ναυτικό δεν έχει σταματήσει να δίνει στη δημοσιόητα φωογραφίες και βίντεο από το σημείο διάσωσης.
aaa
tria
Τα αδιευκρίνιστα αίτια μιας ανείπωτης «υγρής τραγωδίας»
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το γκαράζ του πλοίου, από όπου ξεκίνησε η φωτιά, ήταν υπερφορτωμένο, ενώ πολλά από τα οχήματα ήταν βυτιοφόρα που μετέφεραν ελαιόλαδο. Αυτό ενδεχομένως συνέβαλε στην επέκταση της φωτιάς.
Αργά το απόγευμα της Κυριακής, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας είπε ότι στη διάθεση των ιταλικών αρχών, που έχουν την ευθύνη της επιχείρησης διάσωσης, είναι άλλα πέντε ελικόπτερα, ενώ στο σημείο σπεύδει και η φρεγάτα «Ναβαρίνο».
Ο υπουργός άφησε αιχμές για τον συντονισμό της επιχείρησης από τις ιταλικές αρχές, αναφέροντας πως, εάν η διάσωση με ελικόπτερα είχε ξεκινήσει από την πρώτη στιγμή, τότε η κατάσταση θα ήταν καλύτερη.
Οι καιρικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα δύσκολες. Στην περιοχή έπνεαν αρχικά βορειοδυτικοί άνεμοι, περίπου 7 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν ξεπερνoύσε στο σημείο τους 7 βαθμούς Κελσίου.
Στη διάρκεια της νύχτας πλωτά μέσα επιχείρησαν να απομακρύνουν τους επιβάτες από το «Norman Atlantic», αλλά διέκοψαν την προσπάθεια τους λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Οι προσπάθειες διάσωσης συνεχίστηκαν με εναέρια μέσα.
Μετά τα μεσάνυχτα προσγειώθηκε στο Λέτσε αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας για να μεταφέρει τους διασωθέντες στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον σύμβουλο Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στη Ρώμη, Γιώργο Μάμαλο, οι Έλληνες που έχουν μεταφερθεί σε ιταλικά νοσοκομεία βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Επιπλέον, ο ίδιος μετέφερε πληροφορίες από το ιταλικό πρωθυπουργικό γραφείο, σύμφωνα με τις οποίες δύο μέλη σωστικών συνεργείων βρίσκονται πάνω στο πλοίο.
ena
tessera
Διαφωνία για το πού θα ρυμουλκηθεί το πλοίο
Σε ό,τι αφορά τη ρυμούλκηση του πλοίου, μιλώντας στο Mega, o υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας σημείωσε ότι η τελική απόφαση ανήκει στους Ιταλούς, που διευθύνουν την επιχείρηση, αλλά η Αθήνα θεωρούσε ότι έπρεπε να ρυμουλκηθεί προς την Αλβανία που είναι πιο κοντά. Η διάσταση απόψεων σχετικά με τη ρυμούλκηση του πλοίου προκύπτει και από τις δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτισώτη.
Πάντως, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες από την Αλβανία, που μετέδωσε η ΝΕΡΙΤ, η λύση του Μπρίντιζι φαίνεται να προκρίνεται, καθώς αφενός το λιμάνι του Αυλώνα δεν έχει τις κατάλληλες υποδομές, αφετέρου το λιμάνι του Δυρραχίου βρίσκεται σε σχεδόν ίση απόσταση από το Μπρίντιζι.
Επί ποδός βρίσκονται οι αρχές στην Ήπειρο και στην Κέρκυρα προκειμένου να υποδεχτούν και να περιθάλψουν τους διασωθέντες του φλεγόμενου πλοίου.
Τα Νοσοκομεία της Κέρκυρας, των Φιλιατών και των Ιωαννίνων είναι σε ετοιμότητα για την καλύτερη αντιμετώπιση όσων περιστατικών φτάσουν μετά την διάσωση των επιβατών.
Επίσης, αναμένεται να φτάσουν στο νησί ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Σεραφείμ Τσόκας και ο Διοικητής του Κέντρου Επιχειρήσεων του υπουργείου Υγείας για τον καλύτερο συντονισμό της γιγαντιαίας προσπάθειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου