Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Γιατί τα ζευγάρια τσακώνονται τα Χριστούγεννα;

Δεν πρόκειται για κάποια συμπαντική συνομωσία, ούτε είναι κάτι σημαδιακό ή μεταφυσικό (όπως π.χ. ότι συνήθως κάθε Μεγάλη Παρασκευή βρέχει). ...




Απλά οι διακοπές των Χριστουγέννων (όπως και οι καλοκαιρινές εδώ που τα λέμε) έχουν ένα χαρακτηριστικό: περισσότερο ελεύθερο χρόνο που –φυσιολογικά- το ζευγάρι θέλει να περάσει μαζί.

Σύμφωνα με το faysbook.gr οι λόγοι τσακωμού, λοιπόν, έχουν συνήθως να κάνουν με αυτόν τον κοινό χρόνο, μακριά από επαγγελματικές υποχρεώσεις, και το πώς οι δύο άνθρωποι που είναι μαζί ονειρεύονται να τον περάσουν. 1ος λόγος τσακωμού:

Καλύτερα… χωριστά Κάποιος από τους δύο προτιμά να κάνει κάτι άλλο από το να βρεθεί με το σύντροφο. Θέλει να πάει εκδρομή με φίλους/φίλες για να αλλάξει παραστάσεις, θέλει να πάει να επισκεφτεί τους γονείς του που μένουν σε άλλη πόλη, θέλει να διαθέσει αυτές τις 2,3,4 μέρες κάπου όπου ο σύντροφος δεν υπάρχει πουθενά. Αν ο λόγος είναι σημαντικός και δεν είναι η πολλοστή φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, δεν σημαίνει τίποτα κακό για τη σχέση. Αν είναι μια ακόμα φορά που ο λίγος ελεύθερος χρόνος αποφασίζεται να ξοδευτεί… χωριστά και αγαπημένα, τότε το πρόβλημα είναι στη σχέση. Όχι στις διακοπές. 2ος λόγος τσακωμού: Άλλο θέλω εγώ, άλλο εσύ Εκείνος θέλει βουνό και φύση, εσύ παθαίνεις αλλεργία μακριά από την πόλη. Εσύ θέλεις να βγείτε έξω με φίλους να διασκεδάσετε, εκείνος είναι κολλημένος στον καναπέ και τις σειρές που «κατεβάζει».

 Εκείνος ονειρεύεται cocooning και σεξ, εσύ βόλτες στα μαγαζιά και ψώνια και ένα εντυπωσιακά δώρο από την πλευρά του. Εσύ μαγειρεύεις θεσπέσιο χοιρινό με δαμάσκηνα, εκείνος δηλώνει πως τα Χριστούγεννα το μόνο που του κάνει κέφι είναι η γαλοπούλα από τα χεράκια της μαμάς του. Οι σημαντικές περιστάσεις και οι μέρες που θεωρητικά μας φέρνουν πιο κοντά είναι πέρα από όλα τα άλλα και μια καλή ευκαιρία να συνειδητοποιήσετε αν ταιριάζετε. 


Αν βλέπεστε μερικές ώρες τη μέρα, πτώματα από τη δουλειά και τις υποχρεώσεις ίσως δεν έχετε καταφέρει να δείτε ξεκάθαρα αν έχει μέλλον αυτή η σχέση. 3ος λόγος τσακωμού: Και τώρα που είμαστε μαζί, ποιον να φωνάξουμε;

Υπάρχουν δύο είδη ζευγαριών: Αυτά που περνά καλά ο ένας με τον άλλον ακόμα κι αν είναι κλεισμένα σε ένα δωμάτιο για 24ωρα και αυτά που όταν είναι οι δυο τους –αν ίσως εξαιρέσουμε το σεξ- δεν έχουν τίποτα άλλο να τους δένει πραγματικά, τίποτα άλλο να τους γεμίζει ευτυχία από αυτή τη συνύπαρξη. Τι σημαίνει αυτό; ‘Όταν περάσουν οι πρώτες μέρες, μήνες, χρόνια (όσο κρατήσει τέλος πάντων) καλού σεξ, δεν έχει πια κανένα ενδιαφέρον ο ένας από τον άλλον και όταν βρίσκονται μόνοι τους επικρατεί μουγκαμάρα και αγωνία να καλέσουν και κάποιους άλλους για να κάνουν κάτι όλοι μαζί. 


Όλο αυτό δημιουργεί μια ένταση –ειδικά τις μέρες διακοπών που ο κοινός ελεύθερος χρόνος είναι περισσότερος- που μπορεί να εξελίξει σε καυγά ακόμα και μια απλή διαφωνία. Το πρόβλημα, όπως μπορούμε εύκολα να συμπεράνουμε, και πάλι δεν έχει να κάνει με τα Χριστούγεννα ως ημερομηνία, αλλά με μια περασμένη ημερομηνία λήξης που συνήθως για διάφορους λόγους αρνούμαστε να δούμε.

 Συμπέρασμα: Φυσικά και κάθε ζευγάρι, ακόμα και το πιο ερωτευμένο και αγαπημένο, μπορεί να τσακωθεί μέσα στις γιορτές. Όπως και σε κάθε εποχή του χρόνου. Όλα είναι μέσα στη ζωή. Αλλά κάποιοι καβγάδες που έχουν μια πολύ συγκεκριμένη βαθύτερη αιτιολογία (που πολλές φορές οι άμεσα ενδιαφερόμενοι δεν θέλουν να παραδεχτούν) δεν έχουν συνήθως να κάνουν με την εποχή του χρόνου ή τη συγκυρία, αλλά με την ουσία της σχέσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου