Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

Φωτογραφία: Το Norman Atlantic φλέγεται - Τουλάχιστον 328 κινδυνεύουν να πνιγούν

Πολύ δύσκολες οι συνθήκες - Άνεμοι 10 μποφόρ και κύματα 7 μέτρων - 478 επιβαίνοντες, οι 150 έχουν διασωθεί - Δύο ρυμουλκά στο σημείο





Ώρες αγωνίας από τις 4 τα ξημερώματα της Κυριακής για 478 ανθρώπους, που επιβαίνουν στο πλοίο Norman Atlantic, όταν ξέσπασε φωτιά σε αυτό.



Το πλοίο, με 478 επιβαίνοντες, από τους οποίους οι 234 είναι Έλληνες, βρισκόταν ανοιχτά της Κέρκυρας, στην περιοχή των Οθωνών, όταν ξέσπασε η φωτιά στο γκαράζ του, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.



Συνολικά 150 άτομα επιβιβάστηκαν στη μία σωσίβια λέμβο και εν συνεχεία όλοι τους ανέβησαν στο φορτηγό πλοίο «Spirit of Piraeus», όμως οι καιρικές συνθήκες δυσκολεύουν πολύ την επιχείρηση, καθώς στο σημείο πνέουν άνεμοι 10 μποφόρ και τα κύματα φτάνουν στα επτά μέτρα!



Στη διάσωση βοηθάει και το πλοίο Cruise Europa του ομίλου Grimaldi, που έριξε σωσίβιες λέμβους στη θάλασσα, ενώ τα οκτώ παραπλέοντα πλοία κάνουν κύκλους γύρω από το Norman Atlantic, για να «κόψουν» τον καιρό. Ακόμη, το πλοίο «Εύηνος» θα χρησιμοποιηθεί ως πλατφόρμα για τα ελικόπτερα, σε περίπτωση που χρειαστεί να γίνει διάσωση από αέρος.

Το Cruise Europa όμως δεν μπόρεσε να πλησιάσει λόγω της κακοκαιρίας και τώρα δεν μπορούν καν να ανεβάσουν τη βάρκα στο δικό τους πλοίο.

Πρόβλημα υπάρχει και με τη δεύτερη μεγάλη σωσίβια λέμβο, καθώς βρίσκεται από την άλλη πλευρά του πλοίου, όπου οι καπνοί που βγαίνουν από το γκαράζ είναι πολύ πυκνοί και είναι αδύνατον να πέσει η λέμβος στο νερό. 


Play Button
 

Λύση θα μπορούσαν να αποτελέσουν τα βαρελάκια σωσίβια που βρίσκονται στο πλοίο, όμως οι επιβάτες, που φοράνε όλοι ατομικά σωσίβια, αρνούνται να ανέβουν σε αυτά λόγω της κακοκαιρίας, αλλά και επειδή, σύμφωνα με πληροφορίες, κάποια που έριξε το πλήρωμα στη θάλασσα παρασύρθηκαν από τα κύματα.

Play Button
 

Η κατάσταση πάντως σε καμία περίπτωση δεν είναι υπό έλεγχο. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι αρκετοί επιβάτες, σύμφωνα με πληροφορίες, τρομοκρατημένοι άρχισαν να πηδούν στη θάλασσα για να σωθούν και περισυνελέγησαν από ιταλικό καΐκι.

Play Button
 

Η φρεγάτα «Ναβαρίνο» υπολογίζεται ότι θα φτάσει στην Κέρκυρα σε περίπου 18 ώρες. Σε ετοιμότητα βρίσκονται τα πλοία γενικής υποστήριξης «Προμηθέας» και «Αξιός», αλλά και η πυραυλάκατος «Δανιόλος».

Επτά στρατιωτικά ελικόπτερα στην περιοχή (2 Sikorsky S-70B του Πολεμικού Ναυτικού, δύο Super Puma και άλλα τρία).

Αυτή την ώρα κατευθύνονται προς την αεροπορική βάση του Ακτίου ακόμη δύο ελικόπτερα του στρατού τύπου NH-90. Λόγω των καιρικών συνθηκών δεν μπορούν να προσεγγίσουν τα ελικόπτερα.

Στην περιοχή έχουν φτάσει και δύο ρυμουλκά ανοιχτής θαλάσσης από Κέρκυρα και Πύλο. Για να ξεκινήσει η διαδικασία ρυμούλκησης, ωστόσο, χρειάζεται άδεια από την πλοιοκτήτρια εταιρεία.

Πρόβλεψη καιρού στην περιοχή μέχρι το απόγευμα: 8-9 μποφόρ νότιοι άνεμοικατάσταση θάλασσας κυματώδης, νοτιάς με ριπές.



Το Norman Atlantic, με σημαία Ιταλίας, είχε ξεκινήσει από την Πάτρα, πέρασε από Ηγουμενίτσα και είχε προορισμό το λιμάνι της Ανκόνας. Από τα 56 μέλη του πληρώματος οι 34 Έλληνες και οι άλλοι 22 Ιταλοί.



protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου