Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Irish Times: Η ανασκαφή στην Αμφίπολη έγινε βιαστικά και για πολιτικούς λόγους

Δύο ημέρες μετά τις εκλογές, η εφημερίδα Irish Times επιλέγει να παραθέσει ένα ιστορικό όχι της πορείας προς τις κάλπες, αλλά των ανασκαφών στην Αμφίπολη, την οποία και συνδέει με την πολιτική.


Στο άρθρο της με τίτλο που παραπέμπει στο γνωστό αμερικανικό σίριαλ, «CSI Alexander: Η Ελλάδα κάνει διάλειμμα από τα πολιτικά με την ανακάλυψη τάφου γεμάτου κόκαλα, αλλά ποιων;», η ιρλανδική εφημερίδα τονίζει ότι «για μήνες, οι ανασκαφές σε έναν αρχαίο τάφο στη βόρεια Ελλάδα αποτέλεσαν εν πολλοίς το σημείο από το οποίο πιάστηκε η χώρα».
«Πρώτα, ανακαλύφθηκε μια μαρμάρινη πλάκα τοίχου. Μετά, μέσω ανακοινώσεων και διαρροών από το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού τροφοδοτήθηκε μια σειρά μυστηρίου. Το κοινό μάθαινε για ακέφαλες Σφίγγες και άλλα αγάλματα και τελικά για κόκαλα! Αλλά ποιου ή ποιων;» συνεχίζει η Rachel Donadiot.
Η ανασκαφή μετατράπηκε σε ένα αρχαιολογικό ριάλιτι σόου
Η δημοσιογράφος αναφέρει ότι το σόου μέσω του οποίου τροφοδοτήθηκαν οι ελπίδες των Ελλήνων για τάφο που ίσως ακόμη και να ανήκει στην οικογένεια του Μεγάλου Αλεξάνδρου, παρόλο που οι αρχαιολόγοι το θεωρούν ελάχιστα πιθανό κάτι τέτοιο, ήταν όταν το καλοκαίρι ο Αντώνης Σαμαράς επισκέφθηκε το σημείο των ανασκαφών.
Οσο για την τελευταία επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού στην οποία γίνεται λόγος για κόκαλα που ανήκουν σε πέντε σορούς και όχι σε έναν νεκρό, η Ιρλανδή δημοσιογράφος την χαρακτηρίζει «το τελευταίο επεισόδιο στο αρχαιολογικό ριάλιτι σόου που διασκέδασε τους Ελληνες και τους αποσπούσε από τα οικονομικά προβλήματα».
Ο Σαμαράς ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία από την Αμφίπολη
Η Donadiot τονίζει ότι ο Σαμαράς «πριν ακόμα ξεκινήσει τον αγώνα του για την πολιτική του επιβίωση σε σχέση με τις εθνικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή, χρησιμοποίησε την ανασκαφή στην Αμφίπολη, στην Ελληνική περιοχή της Μακεδονίας, προκειμένου να αξιοποιήσει υπέρ του την εθνική υπερηφάνεια. Επισκέφθηκε μαζί με τις τηλεοπτικές κάμερες τον τάφο μέσα στον Αύγουστο, κάτι που θεωρήθηκε ευρέως ως υπαινιγμός για κληρονομιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ λίγο αργότερα έδειχνε στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ φωτογραφίες από τα ευρήματα στον τάφο.
Αυτή την εβδομάδα, ο Σαμαράς, του οποίου η συντηρητική κυβέρνηση αντιμετώπιζε το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε την Αμφίπολη και στην προεκλογική του ομιλία αποκαλώντας τη Μακεδονία ως “το αιώνιο προπύργιο της Ελλάδας».
Η ανασκαφή έγινε βιαστικά και εγείρει θέμα εξέτασης η μεθοδολογία της
Οπως αναφέρει στους Irish Timnes ο Ελληνας καθηγητής αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο του Σάουθχαμπτον, Γιάννης Χαμιλάκης, «πρόκειται για μια τοποθέτηση εθνικής υπερηφάνειας, αλλά με ταυτόχρονη εθνικιστική χροιά και συναισθήματα».
«Ο Χαμιλάκης, ενώ αναγνωρίζει ότι ο εν λόγω τάφος είναι ένα σημαντικό εύρημα που αξίζει τον δημόσιο ενθουσιασμό», γράφει η Rachel Donadiot, «επισημαίνει, όπως και άλλοι αρχαιολόγοι, ότι η ανασκαφή έγινε βιαστικά και με έναν τρόπο που χρήζει σοβαρής έρευνας».
Αιχμές για την Ντόροθι Κινγκ και λοιπούς bloggers
Σε αυτό το σημείο η ιρλανδική εφημερίδα επισημαίνει και τον ρόλο των μίντια, ενώ ταυτόχρονα αφήνει σαφείς αιχμές για το blog της Ντόροθι ΚΙνγκ. «Τα ελληνικά μέσα ωφελήθηκαν από την ιστορία, καθώς επρόκειτο για ένα σπάνιο φωτεινό σημείο σε έναν κύκλο που κυριαρχείται από τη λιτότητα και την ανεργία.
Τα αρχαιολογικά ευρήματα μεταφέρθηκαν στην blog-όσφαιρα, όπου οι bloggers έγραφαν τις δικές τους θεωρίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι η λέξη “Αμφίπολη” ήταν η πιο δημοφιλής αναζήτηση στο ελληνικό Google».
Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου