Πόλεις που είναι χτισμένες από χρυσό, κοσμήματα βασιλέων που αξίζουν εκατομμύρια ή και ολόκληρες περιουσίες που βρίσκονται θαμμένα σε σημεία που δεν καταγράφονται ούτε από τους χάρτες.
Δέκα περιπτώσεις χαμένων θησαυρών, που βασάνιζαν πάντα τη φαντασία τολμηρών κυνηγών του πλούτου και της περιπέτειας.
10. Η πατέντα των αδελφών Wright
Τα εθνικά αρχεία των ΗΠΑ διαθέτουν ένα εκ των σημαντικότερων εγγράφων σε μια αίθουσα που φυλασσόταν νύχτα μέρα. Ωστόσο, παρά την υψηλή ασφάλεια οι κλέφτες έχουν κάνει ουκ ολίγες φορές προσπάθειες για να το κλέψουν, καθώς σε αυτό περιέχονται τα σχέδια για την ιπτάμενη μηχανή των αδελφών Wright.
Το 2003 φαίνεται πως τα κατάφεραν με αποτέλεσμα από τότε να αγνοείται. Oι αμερικάνικες αρχές προσπαθούν να εντοπίσουν τους κλέφτες και το σημαντικό αρχείο.
9. Tanto Mei-Kunimitsu
Η κλοπή εθνικών θησαυρών είναι συνηθισμένη στην Ιαπωνία. Το κράτος εδώ και πολλά χρόνια αναζητά 109 αντικείμενα που έχουν χαθεί από τη συλλογή μαχαιριών. Τα χαμένα αντικείμενα είναι ανεκτίμητης αξίας και μετά από την κλοπή τους είναι αδύνατο να εντοπιστούν.
Η συλλογή μαχαιριών ήταν του 13ου αιώνα, ενώ πιστεύεται ότι ο κληρονόμος που γνώριζε την αξία τους φρόντισε να τα κρύψει.
8. Η πόλη των Paititi
Είναι πολύ οι μύθοι που επικρατούν για τη χαμένη πόλη Paititi των Ίνκας. Φαίνεται πως οι Ίκνας πανικοβλημένοι από την επιδρομή των Ευρωπαίων, φρόντισαν να θάψουν την πόλη του χρυσού, προκειμένου να καταφέρουν να διασώσουν ότι μπορούν.
Πολλοί εικάζουν πως η πόλη είναι ίδια με αυτή του Ελ Ντοράντο, με την ακριβή τοποθεσία της, να μην έχει βρεθεί ακόμη παρά τις έρευνες. Πολλοί ερευνητές αναφέρουν, πως έχουν βρει στοιχεία που οδηγούν στη πόλη του χρυσού, παρόλα αυτά οι ισχυρισμοί δεν έχουν αποδειχθεί.
7. Το κολιέ της Patiala
Το κολιέ της Patiala ήταν δώρο στον Μαχαραγιά Sir Bhupinder και κοσμείται με πολύτιμους λίθους, καθώς έχει περίπου 2.930 διαμάντια, μέταλλα και μαργαριτάρια. Το κεντρικό διαμάντι του κολιέ ήταν το έβδομο μεγαλύτερο στον κόσμο, περίπου 234.6 καράτια. Το κολιέ εξαφανίστηκε μυστηριωδώς το 1948 και ο τελευταίος που το φορούσε ήταν ο γιος του Μαχαραγιά, Σείχης Yadavindra.
Το κολιέ βρέθηκε από εκπροσώπους του οίκου Καρτιέ, 50 χρόνια μετά την εξαφάνισή του, ωστόσο έλειπαν οι σημαντικότερες πέτρες του, όπως το κεντρικό διαμάντι, τα ρουμπίνια και τα μαργαριτάρια. Το σημερινό κόστος του ακέραιου κολιέ εκτιμάται μεταξύ των 20 και 30 εκατομμυρίων δολαρίων.
6. Το πλοίο από μαόνι
Έχουν περάσει αιώνες από τότε που το πλοίο βυθίστηκε, παρόλα αυτά το κουφάρι του και οι θησαυροί του δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη. Εικάζεται πως το πλοίο βρίσκεται κάπου κοντά στο λιμάνι της νότια Βικτόρια της Αυστραλίας, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να εντοπίσει την ακριβή του τοποθεσία.
Το πλοίο ξεκίνησε το μακρινό του ταξίδι από την Πορτογαλία προκειμένου να εξερευνήσει την Αυστραλία το 1522. Πολλοί αναφέρουν πως η τοποθεσία του ναυαγίου είναι λανθασμένη, αφού μετά από τις έρευνες που έχουν διεξαχθεί το λογικό ήταν να έχει εντοπιστεί.
5. Το βουλευτικό σκήπτρο της Βικτόρια
Το βουλευτικό σκήπτρο της Βικτόρια εξαφανίστηκε το 1891 από τη Βουλή. Πιθανότατα πρόκειται για κλοπή από έναν από τους αρχιτέκτονες της Βουλής που φαίνεται να εξαφανίστηκε μαζί με αυτό.
Το ίδιο το σκήπτρο δεν ήταν μεγάλης αξίας, ωστόσο η αμοιβή που δίδεται, μέχρι και σήμερα, για αυτό το κάνει σημαντικό στα μάτια των κυνηγών θησαυρού.
Οι αρχές της Αυστραλίας προσφέρουν ένα σημαντικό χρηματικό ποσό, 50.000 δολάρια για την επιστροφή του σκήπτρου, που εκτιμούν πως βρίσκεται κάπου στα περίχωρα της Μελβούρνης.
4. Το στέμμα του βασιλιά Ιωάννη της Αγγλίας
Το διαμαντένιο στέμμα του βασιλιά Ιωάννη της Αγγλίας έκανε φτερά. Το στέμμα θεωρείται μέχρι και σήμερα ένα από τα εντυπωσιακότερα κοσμήματα που έχουν δημιουργηθεί ποτέ. Φαίνεται πως ο ίδιος ο βασιλιάς ευθύνεται για την πρώτη εξαφάνιση του στέμματος, καθώς το 1216 προσπάθησε να διασχίσει έναν κόλπο στο Lincolnshire.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού έχασε τις αποσκευές του και το στέμμα που βρισκόταν σε αυτές, ο ίδιος πέθανε λίγες ημέρες αργότερα από ασθένεια.
Μερικά χρόνια αργότερα βρέθηκε, ωστόσο έλειπαν οι πολύτιμες πέτρες που το κοσμούσαν. Από την ανάκτησή του και μετά, το στέμμα έχει κλαπεί ουκ ολίγες φορές με αποτέλεσμα οι πολύτιμες πέτρες να αντικαθίστανται συνεχώς.
3. Η περιουσία του Schultz Stash
Ο Schultz Stash ήταν ένας εκ των γνωστότερων εγκληματιών που δρούσαν στις ΗΠΑ. Κατάφερε σε μικρό χρονικό διάστημα να ιδρύσει μια αυτοκρατορία που του απέφερε περίπου 20 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Ο Schultz έκανε αυτό που δεν σκέφτηκε να κάνει ο Αλ Καπόνε να θάψει την περιουσία του σε ένα μεταλλικό κουτί στο Catskills, όταν η αστυνομία προσπαθούσε να τον συλλάβει.
Στόχος του ήταν, να αποστασιοποιηθεί για ένα μικρό χρονικό διάστημα από την ενεργό δράση, έως ότου τα πράγματα να ηρεμήσουν και μετά να ξεθάψει τα περιουσιακά του στοιχεία και να συνεχίσει να κάνει αυτό που γνώριζε καλύτερα.
Παρόλα αυτά, η μοίρα είχε άλλα σχέδια αφού δολοφονήθηκε σε ενέδρα που του είχαν στήσει, με αποτέλεσμα ο θησαυρός του να μην εντοπιστεί ποτέ, καθώς ήταν ο μόνος που γνώριζε την ακριβή τοποθεσία.
2. Ο χαμένος Ολλανδός
Ο θρύλος κάνει λόγο για ένα χρυσωρυχείο στην Αριζόνα, που ανακαλύφθηκε το 1840. Φαίνεται πως μια οικογένεια κατείχε το ορυχείο και σε μια προσπάθειά τους να εξάγουν τον χρυσό στο Μεξικό δολοφονήθηκαν, ενώ άλλοι διέφυγαν στο Μεξικό.
Η ακριβής τοποθεσία του χρυσωρυχείου παρέμεινε κρυφή μέχρι το 1870 όταν ένα Γερμανός μετανάστης ο Jacob Waltz, γνωστός ως Ολλανδός, ισχυρίστηκε πως είχε εντοπίσει το ορυχείο, παρόλα αυτά δεν κατάφερε να το αποδείξει με αποτέλεσμα η ακριβής τοποθεσία του να μένει κρυφή μέχρι και σήμερα.
1. Οι χάρτες των ατομικών βομβών
Τα έγγραφα των ατομικών βομβών που χρησιμοποιήθηκαν στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι έχουν κλαπεί από τα Εθνικά Αρχεία των ΗΠΑ. Τα σχέδια που χρονολογούνται στο 1945 δημιουργήθηκαν από τις εναέριες δυνάμεις των ΗΠΑ, προκειμένου να καταγραφούν με ακρίβεια οι τοποθεσίες των επιθέσεων.
Παρά τη σημασία των εγγράφων κανείς δεν γνωρίζει πότε εξαφανίστηκαν ή ποιος τα πήρε και για ποιον λόγο. Το σίγουρο είναι πως τα έγγραφα αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της σύγχρονης παγκόσμιας ιστορίας, γι' αυτό και οι αρχές έχουν ξεκινήσει επιχειρήσεις για τον εντοπισμό τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου