Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

Πρωτοφανής παρέμβαση των Τούρκων στα εσωτερικά του Ισραήλ – «Δεν θα το ανεχθούμε»

Πρωτοφανής παρέμβαση των Τούρκων στα εσωτερικά του Ισραήλ – «Δεν θα το ανεχθούμε»Νέα προκλητική παρέμβαση της Τουρκίας στα εσωτερικά του Ισραήλ και μάλιστα μέσα στην ίδια την πρωτεύουσα Ιερουσαλήμ.





Ο Μεχμέτ Γκορμέζ (Mehmet Görmez), επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας (γνωστής και ως Ίδρυμα Ντιγιανέτ) επέκρινε σφόδρα νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στην Κνέσετ, στην ισραηλινή Βουλή, σύμφωνα με το οποίο θα απαγορευτεί η χρήση τηλεβόων για το κάλεσμα του μουεζίνη από τους μιναρέδες για προσευχή.
Ο Μεχμέτ Γκορμέζ αποκάλεσε το νομοσχέδιο, που υποστηρίζεται από τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ως «απόρριψη του Ισλάμ».
«Σημαίνει την απόρριψη της παρουσίας του Ισλάμ και των μουσουλμάνων στα Ιεροσόλυμα», δήλωσε την Τετάρτη ο Γκορμέζ από το Κατάρ όπου βρίσκεται για επίσκεψη.
«Απαγορεύοντας το Αντάν [το κάλεσμα] σημαίνει την ιστορική απόρριψη των μουσουλμάνων και του Ισλάμ στα Ιεροσόλυμα. Είναι αδύνατο να το δεχθούμε».
Το νομοσχέδιο επιθυμεί να περιορίσει την «ηχορύπανση» από όλες τις θρησκείες ανεξαιρέτως, ωστόσο, οι μουσουλμάνοι είναι εκείνοι που βγαίνουν στους μιναρέδες πέντε φορές την ημέρα και καλούν από τα μεγάφωνα σε προσευχή.
Πολλοί Ισραηλινοί διαμαρτύρονται ότι «υποφέρουν» καθημερινά από τη φασαρία των μουεζίνηδων που καλούν σε προσευχή.
Η παρέμβαση του Γκορμέζ στα εσωτερικά θέματα του Ισραήλ δεν είναι τυχαία ούτε μη αναμενόμενη.
Οι Τούρκοι επιδιώκουν να θέσουν υπό την προστασία τους τα μουσουλμανικά τεμένη στα Ιεροσόλυμα, τα οποία στην παρούσα φάση βρίσκονται υπό τον βασιλιά της Ιορδανίας.

tribune.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου