Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Κύπρος: Τα ονόματα όσων έλαβαν δάνεια με ευνοϊκούς όρους, ζήτησε η Επ. Θεσμών

Τα ονόματα όσων έλαβαν δάνεια με ευνοϊκούς όρους, ζήτησε η Επ. Θεσμών
Λευκωσία: Κατάλογο με ονόματα τραπεζιτών, πολιτικών, δημοσιογράφων και οποιωνδήποτε άλλων, οι οποίοι έλαβαν δάνεια με ευνοϊκούς όρους από τις τράπεζες και το Συνεργατισμό, ζήτησε η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής. 



Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Δημήτρης Συλλούρης, δήλωσε πως υπάρχουν στοιχεία για δάνεια πρώην και νυν διοικητικών συμβούλων τραπεζών, αλλά και για φιλοδωρήματα - μπόνους που δίνονταν στη Λαϊκή Τράπεζα, τα οποία καταδεικνύουν ότι δεν υπήρχε πολιτική «για εξωφρενικά ψηλά μπόνους τάξεως εκατομμυρίων».

 Όσον αφορά τις δύο εταιρείες που έχουν σχέση με το Βατοπέδι, Rassadel και Madeus, ο κ. Συλλούρης είπε ότι χρήζει περισσότερης εξέτασης το πώς διακινούνταν τα χρήματα από τη Μονή προς δύο συγκεκριμένες εταιρείες και από εκεί στην αγορά μετοχών της MIG ή άλλους προορισμούς. «Πρέπει να διερευνήσουμε κατά πόσο η Λαϊκή Τράπεζα ζήτησε πίσω τα δάνεια του Βατοπεδίου και αν όχι, γιατί δεν τα ζήτησε», πρόσθεσε. 

Στον κατάλογο με τα δάνεια των πρώην και νυν διοικητικών συμβούλων, συνέχισε ο κ. Συλλούρης, πρέπει να εξεταστεί πόσα είναι επισφαλή ή που κατατίθεντο τα λεφτά που έπαιρναν. Ερωτηθείς για τον κατάλογο με τα διοικητικά μέλη και τα ποσά που δανείστηκαν, απάντησε ότι αφορούν και τις δύο τράπεζες, τα ποσά είναι μεγάλα και τα άτομα όχι πολλά, 20-25, όπως είπε. 

Παράλληλα διευκρίνισε ότι τα στοιχεία που θα πάρουν για τις εκροές από την Κεντρική Τράπεζα είναι για χρήση της Βουλής και μόνο. «Όποιεσδήποτε δηλώσεις ότι η Επιτροπή κάνει τον μεσάζοντα ή θα δώσει τα στοιχεία στη δημοσιότητα ή σε κάποιες υπηρεσίες, είναι λανθασμένες», πρόσθεσε, «και δεν βοηθούν στο έργο της». 

Τοποθετήσεις βουλευτών Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ανδρέας Κυπριανού υπενθύμισε την απόφαση της Επιτροπής Θεσμών ότι τα στοιχεία που θα συλλέξει θα τα δώσει στη Νομική Υπηρεσία, που είναι αρμόδια για τη διερεύνηση ποινικών αδικημάτων, αφού τα στοιχεία αφορούν την απόδοση ευθυνών και "άρα τα στοιχεία θα πρέπει να πάνε στους αρμοδίους που θα ασκήσουν τις ποινικές διώξεις". 

Έχει συντελεστεί, είπε, ένα οικονομικό έγκλημα, υπάρχουν ευθύνες που αναζητούνται και στο πλαίσιο αυτό διερευνώνται οι πράξεις των ΔΣ τραπεζών και Συνεργατισμού, λέγοντας ότι έχει ζητηθεί από όλους σήμερα, τράπεζες και συνεργατισμό, όπως καταθέσουν κατάλογο με δάνεια που πήραν νυν και πρώην διοικητικοί σύμβουλοι, πολιτικά και δημόσια εκτεθειμένα πρόσωπα, Δήμαρχοι, μέλη Ημικρατικών, πρώην και νυν Υπουργούς, Βουλευτές κ.ά, με ευνοϊκούς όρους, με επιτόκιο χαμηλότερο από αυτό που δινόταν και χωρίς εξασφαλίσεις. 

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου δήλωσε ότι όπως η διαχειρίστρια της Λαϊκής Τράπεζας ανέφερε σήμερα, τα διάφορα φιλοδωρήματα δινόταν χωρίς σχέδιο, όχι με βάση την απόδοση των εργαζομένων και όπως δήλωσε η ίδια "δεν είχαν λογική". Σημείωσε δε ότι η Επιτροπή Θεσμών έχει ζητήσει εδώ και ενάμιση χρόνο τα στοιχεία που αφορούν ευνοϊκά δάνεια. Το δανειακό χαρτοφυλάκιο και των δύο τραπεζών, συνέχισε, πρέπει να τύχει ενδελεχούς κατάθεσης, κάνοντας λόγο σε βασικό στέλεχος ΔΣ τράπεζας και συγκεκριμένα της Λαϊκής που πήρε ευνοϊκά δάνειο, χωρίς εξασφαλίσεις, άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ. 

Η Επιτροπή Θεσμών, ανέφερε, ζήτησε στοιχεία από το 2006 και φαίνεται ότι στην περίοδο Βγενόπουλου, η Μαρφίν Λαϊκή έδινε φιλοδωρήματα 1 ή 2 εκ ευρώ σε άτομα προσωπικά, όχι στην Κύπρο.

 Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Φύτος Κωνσταντίνου, είπε ότι τα στοιχεία που ζητήθηκαν για την παροχή ευνοϊκών δανείων που εξυπηρετούσαν ειδικά διευθυντικά και άλλα στελέχη των δύο κυρίως μεγάλων τραπεζών, θα αξιολογηθούν σωστά από την Επιτροπή Θεσμών και «όλα πρέπει να βγουν στην επιφάνεια και ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του». Τέτοιου είδους δάνεια εξυπηρετούσαν συγκεκριμένα άτομα, πρόσθεσε, λέγοντας ότι η Επιτροπή αναμένει τα στοιχεία που ζήτησε. 

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Φειδίας Σαρίκας είπε ότι με την παρουσία των στελεχών των τριών μεγάλων τραπεζών, ξεκαθάρισε ότι τουλάχιστον στις δύο μεγάλες τράπεζες υπήρχε κακοδιαχείριση σε σχέση με την παραχώρηση δανείων με ευνοϊκούς όρους, διαγραφή δανείων, παραχώρηση μπόνους κ.ά. Θα πρέπει, πρόσθεσε, να ολοκληρωθεί η μελέτη των στοιχείων που έχουν ζητήσει, να τα δώσουν στους αρμόδιους και να δούμε ποιοι φέρνουν την ευθύνη για την εφαρμογή αυτών των πολιτικών, λέγοντας ότι φαίνεται πως όλοι έχουν μικρή ή μεγαλύτερη ανάμειξη. 

Πηγή: philenews 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου