Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

Κύπρος: Ισραηλίτης θέλει να αναπτύξει πάρκο Κροκοδείλων πολλών εκατομμυρίων!

Τι λέει ο Ισραηλίτης που θα αναπτύξει το πάρκο κροκοδείλωνΛάρνακα: Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε το δημοσίευμα του «Φ» για την πρόθεση  δημιουργίας θεματικού πάρκου κροκοδείλων σε περιοχή εντός των κοινοτικών ορίων Ψεματισμένου και Τόχνης στην επαρχία Λάρνακας από την εταιρεία TSA Crocopark Ltd. 



 Κάποιοι το βλέπουν θετικά ως ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού που θα εμπλουτίζουν την εμπειρία του επισκέπτη πέραν του «ήλιου και θάλασσας» και θα συμβάλουν ουσιαστικά στη διαμόρφωση της συνολικής εικόνας της Κύπρου ως τουριστικού προορισμού. 

Κάποιοι άλλοι το βλέπουν με καχυποψία και ανησυχία, αφού τα ερπετά αυτά δεν είναι είδος της κυπριακής πανίδας και ελλοχεύουν πολλοί κίνδυνοι τόσο για το περιβάλλον, αλλά και για τα ίδια τα ερπετά και τη διαβίωσή τους.   Το προτεινόμενο έργο χωροθετείται σε περιοχή παρακείμενη του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας–Λεμεσού μετά την έξοδο της Χοιροκοιτίας, στα αριστερά.

 Οι επενδυτής έχει αγοράσει 70 σκάλες γης στην περιοχή και μέρος αυτής θα φιλοξενήσει το θεματικό πάρκο. Πρόθεση των Ισραηλινών επενδυτών είναι η εγκατάσταση 1000 κροκόδειλων του Νείλου (Crocodylus niloticus), 400 ενήλικων (μήκους 2 μέτρων και μεγαλύτερου) και 600 νεοσσών (κατά το πρώτο έτος της ζωής του) και ανήλικων κροκόδειλων (μήκους μεταξύ 750 εκατ. και 2 μέτρων). Οι κροκόδειλοι του Νείλου είναι από τα είδη που δίνουν αγώνα ενάντια στην εξαφάνισή τους από το φυσικό περιβάλλον.  

 Ο Ισραηλινός ιδιοκτήτης του πάρκου όχι μόνο διατηρεί σχέσεις με την Κύπρο, αλλά είναι κάτοικος του νησιού τα τελευταία 18 χρόνια, και είναι ιδιοκτήτης εταιρείας εμπορίας σιτηρών για ζωοτροφές στην Κύπρο και το εξωτερικό. Στο Ισραήλ είναι ιδιοκτήτης του Fazael Crocodile Farm, και συνιδιοκτήτης της Croco loco κοντά στο Ελάτ.   Αποφάσισε μέρος της επιχείρησης το να το μεταφέρει στην Κύπρο, ανέφερε στον «Φ» ο Gadi Bitane. 

Όπως εξήγησε κατά τη λειτουργία του το προτεινόμενο έργο θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο ως θεματικό πάρκο κροκοδείλων, το οποίο θα είναι επισκέψιμο από το κοινό συμπεριλαμβανομένου όλων των απαραίτητων τουριστικών/βοηθητικών εγκαταστάσεων, αναψυκτήριο, κατάστημα αναμνηστικών, χώροι ξεκούρασης, μονοπάτια διέλευσης για παρατήρηση των κροκοδείλων, χώροι στάθμευσης κ.λπ.   

Το μεγαλύτερο μέρος των λιμνών και των χώρων διαβίωσης των κροκοδείλων, δηλαδή το χερσαίο και λιμναίο τμήμα, θα είναι καλυμμένο με κατασκευές και στέγαστρα τύπου θερμοκηπίου. Στο πάρκο δεν θα επιτελείται οποιαδήποτε δραστηριότητα εκτροφής για σκοπούς αναπαραγωγής, πάχυνσης, σφαγής ή και πώλησης των ζώων.   

Δέκα λίμνες και 10 χιλιάδες δέντρα  

 Θα περιλαμβάνει περιοχές διαβίωσης κροκοδείλων με λιμναίο και χερσαίο περιβάλλον. Οι 10 λίμνες θα συνδέονται υδραυλικά μεταξύ τους μέσω υπερχείλισης της κάθε λίμνης διαδοχικά. Επίσης, στο χερσαίο περιβάλλον περιμετρικά των λιμνών θα τοποθετηθεί άμμος και βράχοι.   

Στο πάρκο θα δημιουργηθεί και βοτανικός κήπος. Στους χώρους πρασίνου θα τοποθετηθούν τοπικά είδη χλωρίδας, δέντρα και θάμνοι που να συνάδουν με τα είδη και το περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής, καθώς και άλλα καλλωπιστικά είδη. 

Συνολικά θα τοποθετηθούν 10.000 δέντρα και υδρόφυτα.   Οι αναμενόμενοι επισκέπτες ανά ημέρα φθάνουν τους 250–300.   Στο πάρκο θα εγκατασταθούν πινακίδες ασφαλείας για αποθάρρυνση του κοινού από το να παρενοχλεί, να κεντρίζει το ενδιαφέρον και να ταΐζει τους κροκόδειλους, ή να πετά αντικείμενα προς το μέρος τους.   
Η μεταφορά  από Ισραήλ  

 Όλοι οι κροκόδειλοι που θα φιλοξενούνται στο θεματικό πάρκο της Κύπρου θα μεταφερθούν από φάρμα που βρίσκεται στο Ισραήλ. Για το προτεινόμενο έργο οι κροκόδειλοι θα μεταφερθούν διαμέσου θαλάσσης από το Ισραήλ.   Οι κροκόδειλοι θα είναι τοποθετημένοι σε ξύλινα κιβώτια σε κοντέινερ μέσα σε πλοία μεταφοράς. Για τη μεταφορά απαιτείται αδειοδότηση από τις χώρες εξαγωγής και εισαγωγής τους. 

  Έργο εμπλουτισμού του τουρισμού   

Ο τουρισμός αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας της Κύπρου και όλοι αντιλαμβανόμαστε την άμεση ανάγκη λήψης μέτρων για εμπλουτισμό και επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αναφέρει ο αρχιτέκτονας του έργου για το θεματικό πάρκο, επίτιμος καθηγητής Ανδρέας Φιλοκύπρου.  

 Όπως εξηγεί, από έρευνα που έκαναν με οργανωτές ταξιδίων πήραν διαβεβαιώσεις για αυξημένο ενδιαφέρον για επίσκεψη τουριστών σε θεματικό πάρκο κροκοδείλων, κάτι που δεν έχουν την ευκαιρία να δουν συχνά.   Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, προσθέτει, φαίνεται να προέρχεται από επισκέπτες των βόρειων χωρών, οι οποίοι και αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των τουριστών της Κύπρου. 

  Περιβαλλοντική μελέτη 

  Ήδη έχει υποβληθεί στο Υπουργείο Γεωργίας μελέτη εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το προτεινόμενο έργο και αναμένεται σε κατοπινό στάδιο να συζητηθεί και αφού κληθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι και επηρεαζόμενοι να καταθέσουν τις θέσεις τους, η Περιβαλλοντική Αρχή θα γνωματεύσει για το έργο.   

Σε περίπτωση θετικής γνωμάτευσης θα τεθούν αυστηροί όροι τόσο κατά το στάδιο της κατασκευής όσο ιδιαίτερα της λειτουργίας του θεματικού πάρκου.   Οι επιχειρηματίες που θα επενδύσουν στο πρωτότυπο αυτό έργο για τα κυπριακά δεδομένα υποστηρίζουν ότι ο σχεδιασμός, η εκτέλεση και η λειτουργία του έργου θα συνάδουν πλήρως με τις απαιτήσεις της κυπριακής νομοθεσίας, των σχεδίων ανάπτυξης και της ΕΕ, καθώς επίσης και με τους κώδικες ορθής πρακτικής της Αυστραλίας και Ν. Αφρικής.   

Σήμερα δεν υπάρχουν εθνικά ή κοινοτικά πρότυπα που να διέπουν την εκτροφή κροκοδείλων.   Για την ευημερία του συνόλου των κροκοδείλων, πρέπει να υπάρχουν επαρκείς εγκαταστάσεις και πόροι, οι οποίοι περιλαμβάνουν χώρους διαμονής, τροφή, παροχή νερού και υγειονομική περίθαλψη για ασθενείς ή και τραυματισμένους κροκόδειλους.  

 Ιδανικό το κλίμα για τους κροκόδειλους  

 Το κλίμα της Κύπρου είναι ιδανικό για τέτοιου είδους ερπετά, αφού οι κροκόδειλοι είναι ψυχρόαιμα ερπετά με ιδανική θερμοκρασία σώματος 30–32 βαθμούς Κελσίου. 

Ωστόσο, ο χειμώνας μπορεί να αποτελέσει σοβαρή απειλή για την ευημερία τους με πτώση της θερμοκρασίας. Οι κροκόδειλοι δεν πρέπει να εκτίθενται για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε νερό θερμοκρασίας χαμηλότερης των 12 βαθμών Κελσίου.   Για το σκοπό αυτό έχει σχεδιαστεί ένα εσωτερικό περιβάλλον για να στεγάζει τα ζώα σε περίπτωση πτώσης της θερμοκρασίας ώστε να διατηρείται ολόχρονα το ίδιο κλίμα για τους κροκόδειλους, αλλά και για να παρέχει τη δυνατότητα στους τουρίστες να επισκέπτονται το πάρκο οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.  

 Σε όλους τους κροκόδειλους θα παρέχεται τροφή η οποία περιέχει κατάλληλα επίπεδα πρωτεϊνών για παράδειγμα βοδινό, κοτόπουλο ή pellets). Το κρέας πρέπει να διατηρείται σε ψυγεία.   Λαμβάνοντας υπόψη ότι ένας κροκόδειλος μέσου βάρους 200 κιλών καταναλώνει τροφή της τάξης των 100 κιλών ανά έτος, αυτό συνεπάγεται περίπου 3 με 5 κιλά τροφή ανά κροκόδειλο ανά 10 ημέρες αναλόγως της εποχής. Ετησίως για τη σίτιση των κροκοδείλων στο εν λόγω πάρκο απαιτούνται 100.000 κιλά τροφής.   

Τι επιδιώκουν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες  

 Η πρόταση της εταιρείας για το θεματικό πάρκο με κροκόδειλους έχει υποβληθεί σε όλα τα εμπλεκόμενα κυβερνητικά τμήματα, ενώ θεωρείται σημαντική η θέση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών που θα αποφασίσουν για τη μεταφορά των κροκοδείλων στην Κύπρο.   

Επισήμως, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες εξετάζουν την αίτηση της εταιρείας με στόχο να διασφαλίσουν, αν επιτρέψουν να εισαχθούν οι κροκόδειλοι στην Κύπρο, τη δημόσια υγεία και την ευημερία των ζώων, την προστασία του περιβάλλοντος και την ασφάλεια του κοινού. Η διασφάλιση θα γίνει με όρους που θα τεθούν στην εταιρεία, τόσο κατά το στάδιο μεταφοράς των κροκοδείλων και λειτουργίας του πάρκου, όσο και στην περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο το εν λόγω έργο καταστεί μη βιώσιμο.   

Από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες υπογραμμίζουν ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι εναντίον της προόδου και της ανάπτυξης, ωστόσο θα πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις και διασφαλίσεις για το Κράτος. 

Σημειώνουν ότι επειδή δεν υπάρχει προηγούμενο για την αδειοδότηση της μονάδας λαμβάνεται υπόψη η νέα νομοθεσία που προωθείται από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για εισαγωγή άγριων ζώων βάσει διεθνών και ευρωπαϊκών προτύπων.   Οι όποιοι όροι θα τεθούν, ώστε να ληφθούν όλα τα μέτρα, πρόνοιες και προφυλάξεις, για να διασφαλίσουν την ασφάλεια του κοινού, των εργαζομένων και των κροκοδείλων.  

 Η αίτηση της εταιρείας θα εξεταστεί σε προκαταρκτικό στάδιο από όλα τα εμπλεκόμενα τμήματα που είναι η Πολεοδομία, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, το Τμήμα Αλιείας, το Τμήμα Περιβάλλοντος και το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας. Συντονιστικό ρόλο θα λάβει το υπουργείο Γεωργίας και δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε συνάντηση όλων των υπηρεσιών για εξέταση του θέματος αυτού.  

 Επιφυλάσσεται ο Ψεματισμένος  

 Η κοινότητα που θα φιλοξενήσει το πάρκο με τους κροκόδειλους είχε δώσει αρχικά τη συγκατάθεσή της στην πρόταση αυτή, ενώ τώρα φαίνεται να το σκέφτεται. Ο αναπλ. κοινοτάρχης Ψεματισμένου Δημήτριος Αυξεντίου ανέφερε στον «Φ» ότι έχουν εμπιστοσύνη στην απόφαση των αρμόδιων υπηρεσιών.   

Πρόσθεσε ότι όπως παρουσιάστηκε το έργο στην κοινότητα, θα είναι ένα παραδεισένιο πάρκο που θα βοηθήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής. Σημείωσε όμως ότι το Κοινοτικό Συμβούλιο θα ερευνήσει περαιτέρω το έργο και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να το δεχτεί στα τυφλά.   Σε ανακοίνωσή του το Κ.Σ. Ψεματισμένου υποστηρίζει πως δεν πρόκειται να συγκατατεθεί στην δημιουργία αυτού του έργου αν δεν διασφαλίζονται πλήρως, η ασφάλεια και η υγεία τον κατοίκων μας, η προστασία του περιβάλλοντος και αν αυτό το έργο δεν θα προσφέρει θετικά στην περιοχή μας.   

Λόγω της σοβαρότητας του έργου, το Κ.Σ. Ψεματισμένου με χθεσινή επιστολή του προς τον Έπαρχο Λάρνακας δεν δίνει απάντηση για τις θέσεις του Συμβουλίου και ζητά όπως ο Έπαρχος συγκαλέσει το συντομότερο δυνατό σύσκεψη με την συμμετοχή όλων των αρμοδίων κυβερνητικών τμημάτων για να ενημερωθεί για το προτεινόμενο έργο.   Σημειώνεται ότι η Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας στις 27 Αυγούστου 2014 ζήτησε την θέση του Κ.Σ. Ψεματισμένου για την δημιουργία του πιο πάνω πάρκου.   Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών παρακολουθεί με ενδιαφέρον το θέμα δημιουργίας «πάρκου κροκοδείλων» το οποίο το Υπουργείο Γεωργίας φαίνεται να βλέπει με θετικό πνεύμα. 

Το Κίνημα εκφράζει την ανησυχία του για μια τέτοια εξέλιξη που θα δημιουργήσει ενδεχομένως μεγάλους κινδύνους χωρίς να υπάρχει το ανάλογο όφελος.   Αντίθετο με τη δημιουργία θεματικών πάρκων ζώων είναι το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου. «Είμαστε έντονα αντίθετοι σε τέτοιους είδους επιχειρηματικές δραστηριότητες, γιατί ενώ η Κύπρος έχει κάνει βήματα μπροστά για τα θέματα της ευημερίας (των ζώων) τώρα βλέπουμε και ακούμε ότι η Κυβέρνηση αλλάζει πορεία και πηγαίνει προς τα πίσω», αναφέρει το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου. 

philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου