Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Τα τέσσερα αποσχιστικά κινήματα που παίρνουν σειρά μετά τη Σκωτία: Οι παράνομοι, οι παράλογοι και η έκπληξη

Μπορεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Σκωτία να έφερε ανακούφιση στην βρετανική κυβέρνηση, αλλά και αρκετές ακόμη ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ωστόσο, το φλέγον ζήτημα των αποσχιστικών τάσεων στην Ευρώπη δεν κλείνει έτσι απλά.

Τα τέσσερα αποσχιστικά κινήματα που παίρνουν σειρά μετά τη Σκωτία: Οι παράνομοι, οι παράλογοι και η έκπληξη



Καταλονία, Φλάνδρα, Τιρόλο, περιοχές στις οποίες υπάρχει πολύ δυνατό αποσχιστικό κίνημα εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος. Αυτό γιατί η ήττα προήλθε με μικρή διαφορά, ενώ, το γεγονός και μόνο ότι η Βρετανία επέτρεψε τη διεξαγωγή του δίνει πάτημα και στους ίδιους να ασκήσουν πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Τα τέσσερα κινήματα που αναμένεται να απασχολήσουν όπως τα παρουσιάζει η Deutche Welle:


Το «παράνομο» δημοψήφισμα στην Καταλονία

Μπορεί το ερώτημα περί ανεξαρτησίας της Σκωτίας να έχει καταρχήν απαντηθεί, δεν ισχύει όμως το ίδιο για άλλες περιοχές της Ευρώπης. Ο πρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας Αρτούρ Μας προανήγγειλε τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τις 9 Νοεμβρίου. Σε περίπτωση που μια πλειοψηφία ταχθεί υπέρ της αυτονομίας, ο Μας θέλει να το αξιοποιήσει ως πολιτική εντολή για να διαπραγματευτεί με τη Μαδρίτη. Η ισπανική κυβέρνηση ωστόσο απορρίπτει ήδη το δημοψήφισμα, χαρακτηρίζοντάς το «παράνομο». Η κατάσταση χαρακτηρίζεται «αδιέξοδη και συγκρουσιακή», όπως επισημαίνουν αναλυτές. Σε περίπτωση που οι Καταλανοί καλούνταν όντως σε δημοψήφισμα, η πλειονότητα θα τάσσονται σαφώς υπέρ, όπως δείχνουν σχετικές δημοσκοπήσεις. Και γι΄ αυτή την περίπτωση όμως η Κομισιόν ήταν απροσδόκητα σαφής.

 Εν είδει προειδοποίησης η πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βίβιαν Ρέντινγκ έχει δηλώσει: «Δευτερόλεπτα μετά τις εκλογές για την ανεξαρτησία, η Καταλονία θα ήταν εκτός ΕΕ. Θα ήταν εκτός ευρώ. Δεν θα είχαν πλέον την ευρωπαϊκή υπηκοότητα».

Η Νέα Φλαμανδική Συμμαχία

Στο δημοψήφισμα της Σκωτίας είχε εναποθέσει τις ελπίδες της και η Νέα Φλαμανδική Συμμαχία (N-VA) υπό τον Μπαρτ ντε Βέβερ. Στόχος του είναι να επιφέρει την αυτονομία της Φλάνδρας μέσω διαπραγματεύσεων. H N-VA έστειλε μάλιστα δικό της άνθρωπο στη Σκωτία για να παρακολουθήσει το δημοψήφισμα. Ο ίδιος εξέφρασε στην ιστοσελίδα του κόμματος τη λύπη του για το γεγονός ότι Ευρωπαίοι πολιτικοί, ανάμεσά τους και ο Βέλγος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπάι, καλλιεργούσαν σενάρια καταστροφής σε περίπτωση ενός «ναι». Τις ανησυχίες αυτές όμως συμμερίζεται και ο –επίσης Βέλγος-, επίτροπος Εμπορίου Καρέλ ντε Γκουχτ. Σε συνέντευξή του το πρωί της Παρασκευής (19.09) υπογράμμισε ότι η ανεξαρτησία «θα ισοδυναμούσε με έναν σεισμό, παρόμοιο με εκείνον που προκάλεσε η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης». Η Ευρώπη θα ήταν «ακυβέρνητη», είπε ο βέλγος πολιτικός, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους εκείνους τους συμπατριώτες του που οραματίζονται το τέλος του Βελγίου.

Η περίπτωση του νοτίου Τιρόλου

Για το Κόμμα της "Ελευθερίας του Νoτίου Τιρόλου" σημασία δεν έχει τόσο το αποτέλεσμα, αλλά το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε το δημοψήφισμα. «Η αυτοδιάθεση είναι δυνατή – η αρχή έγινε», έγραψαν στην ιστοσελίδα τους οι αυτονομιστές. Η γερμανόφωνη περιοχή του νοτίου Τιρόλου, η οποία ανήκε μέχρι το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Αυστροουγγαρία, προσαρτήθηκε μετά τον πόλεμο στην Ιταλία. Στόχος της "Ελευθερίας του Νότιο Τιρόλου" είναι ή να προσαρτηθεί η περιοχή εκ νέου στην Αυστρία ή να αυτονομηθεί, σε καμία περίπτωση όμως να παραμείνει ενωμένη με την Ιταλία. Δημοσκοπικά στοιχεία για τις πιθανότητες επιτυχίας σχετικού δημοψηφίσματος δεν υπάρχουν, είναι όμως γεγονός ότι εν μέσω της οικονομικής κρίσης στην Ιταλία οι αποσχιστικές τάσεις έχουν ενισχυθεί.

H «παράλογη» σκέψη περί αυτόνομης Βαυαρίας

Αυτονομιστικό κίνημα υπάρχει και στη Βαυαρία της Γερμανίας, εντούτοις χωρίς ιδιαίτερη επιρροή. Στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές στο εν λόγω κρατίδιο, το Κόμμα των Βαυαρών που εκφράζει τις αποσχιστικές αυτές τάσεις, συγκέντρωσε μόλις το 2 % των ψήφων. Στην ιστοσελίδα του το κόμμα είχε γράψει: «Ευχόμαστε από καρδιάς στους Σκοτσέζους φίλους μας τη νίκη στο δημοψήφισμα. Ένα «Yes» θα μας προσέφερε πραγματική στήριξη, καθώς τότε τα μέσα ενημέρωσής μας δεν θα ήταν πλέον σε θέση να γελοιοποιούν το ζήτημα». Με τη φράση αυτή απαντούν μάλλον σε πρόσφατη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου στο Βερολίνο, Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει το ενδεχόμενο ανεξαρτησίας της Βαυαρίας «μια σχεδόν παράλογη σκέψη».


Πηγή:iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου