Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Οι εννέα καλύτερες σκηνές του ελληνικού κινηματογράφου!

 Ο ελληνικός κινηματογράφος δεν αποτελεί  απλά ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κληρονομιάς αλλά είναι η αποκρυπτογράφηση της τοτε ελληνικής κοινωνίας, η οποία εκφραζόταν στη μεγάλη οθόνη μέσα από το γέλιο, το κλάμα και την αγωνία του Έλληνα.





Ο τίτλος του εν λόγω άρθρου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί υπερβολικός, διότι η επιλογή βασίζεται στα δικά μας κριτήρια. 

Παρ' όλα αυτά το 365days-2blog επιχειρεί να βρεί τις εννέα καλύτερες σκηνές του Ελληνικού κινηματογράφου και να σας τις παρουσιάσει.


1. Θανάσης Βέγγος , "Τρελός, παλαβός και Βέγγος"



Η εν λόγω σκηνή από την ταινία "Τρελός, παλαβός και Βέγγος" του 1968 δεν θα μπορούσε να απουσιάσει από το αφιέρωμα μας. Η θρυλική ατάκα ειπώθηκε κατα την προσπάθεια του Βέγγου να σταματήσει την βέσπα που οδηγούσε με κεκτημένη ταχύτητα και γράφτηκε με χρυσά γράμματα στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου.

2. Νίκος Κούρκουλος, "Ορατότης μηδέν"



 Βρέχει φωτιά στη στράτα μου ακούγεται από ένα πικ απ στη κορυφή ενος σωρού αντικειμένων και ο ο Νίκος Κούρκουλος τους βάζει φωτιά, καπνίζοντας με περισσή μαγκιά το τσιγαράκι του. Στη ταινία "Ορατότης μηδέν" ο Νίκος Κούρκουλος δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας σε μια εκπληκτική σκηνή με μουσική υπόκρουση ένα θρυλικό τραγούδι.

3. Νίκος Κούρκουλος, "Αστραπόγιαννος"




Αν ο αετός είχε χορό, τότε θα χόρευε όπως ο Νίκος Κούρκουλος στη ταινία ο Αστραπόγιαννος. Τα λόγια περιττέυουν στην εν λόγω σκηνή, η οποία συνοδεύεται με μια εκπληκτική μουσική υπόκρουση και δικαίως βρίσκεται στο αφιέρωμα μας.

4. Καλογήρου, Παπαμιχαήλ, Βουγιουκλάκη "Υπολοχαγός Νατάσσα"



 Η ταινία που κατέχει μέχρι σήμερα την πρωτιά σε πωλήσεις εισιτηρίων δεν θα μπορούσε να μην βρίσκεται στη λίστα μας, αφού πρόκειται για ένα διαμάντι του ελληνικού κινηματογράφου που φέρει την υπογραφή του μεγάλου Νίκου Φώσκολου. Η σκηνή του ματωμένου γάμου είναι από τις καλύτερες δραματικές σκηνές του Ελληνικού κινηματογράφου, η οποία ολοκληρώνεται με την οσκαρική ερμηνεία του Σπύρου Καλογήρου να πυροβολεί την καμπάνα για να ακουστεί ο χαρμόσυνος κτύπος της, δίνοντας ευχάριστο τέλος στη περιβόητη σκηνή.

5. Λάμπρος Κωσταντάρας "Υπάρχει και φιλότιμο"


Υπάρχει και φιλότιμο είναι ο τίτλος ελληνικής κωμωδίας της Φίνος Φιλμ του 1965 σε σκηνοθεσία Αλέκου Σακελλάριου, με πρωταγωνιστή το Λάμπρο Κωνσταντάρα. Το κινηματογραφικό έργο βασίστηκε στο θεατρικό έργο «Ανώμαλη προσγείωση», μια διαχρονική κωμωδία που έγραψαν οι Αλέκος Σακελλάριος -- Χρήστος Γιαννακόπουλος και την οποία ανέδειξε ο Λάμπρος Κωνσταντάρας με την ερμηνεία του στον κινηματογράφο. Το όνομα του πρωταγωνιστικού ρόλου «Μαυρογυαλούρος» έχει γίνει μέρος της πολιτικής ορολογίας στην Ελλάδα. Στην εν λόγω κωμωδία  έπεσε τόσο φάσκελο που η περιβόητη σκηνή προβάλλεται ακόμα και σήμερα όταν γίνεται αναφορά στην πολιτική απαξίωση.

6. Βέγγος, Παπαδόπουλος  "Θου-Βου φαλακρός πράκτωρ - Επιχείρησις Γης μαδιάμ"



"Πως το πες αυτό αντίχριστε" ;; Η ατάκα του Βέγγου στη σκηνή όπου μαθαίνει ότι αντι για Θεσσαλονίκη βρίσκεται στην Αθήνα είναι όλα τα λεφτά! Μια σπαρταριστή κωμωδία όπου ο μεγάλος Θανάσης Βέγγος και ανεπανάληπτος Αντώνης Παπαδόπουλος δίνουν ρεσιτάλ γέλιου.


7. Σταυρίδης, Γκιωνάκης "Κίτρινα γάντια"
 Η σκηνή είναι από την πασίγνωστη στιχομυθία "πορτοκαλάδα από πορτοκάλια;"
 μεταξύ δύο αξέχαστων Ελλήνων ηθοποιών (Σταυρίδης, Γκιωνάκης) στην ελληνική ταινία «Τα κίτρινα γάντια» (Φίνος Φίλμς 1960) και δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από την λίστα μας.

8. Μελίνα Μερκούρη, Γιώργος Φούντας "Στέλλα"




"Στέλλα φύγε κρατάω μαχαίρι" ήταν μια ατάκα που ήταν αρκετή για να κάνει την ταινία αθάνατη. Η σκηνή με την γνωστή στιχομυθία δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από το αφιέρωμα μας. Τα λόγια είναι περιττά!


9. Άντονυ Κουιν "Ζορμπάς"


Είναι η σκηνή που έκανε γνωστή την ελληνική μουσική σε όλο το κόσμο και αποτελεί μια από τις πιο γνωστές σκηνές του ελληνικού κινηματογράφου. Ο Άντονυ Κουιν να χορεύει με ελληνική λεβεντιά το συρτάκι ήταν μια σκηνή, αρκετή, για να κάνει την ταινία και το συρτάκι γνωστά σε όλο το κόσμο!

Κάνε LIKE στη σελίδα μας στο FaCeBooK και απόκτησε πρόσβαση στη καλύτερη ενημέρωση!

Αυτές ειναι οι επιλογές μας για τις 9 καλύτερες σκηνές του ελληνικού κινηματογράφου. Ασφαλώς και το 365days-2blog αναγνωρίζει οτι υπάρχουν δεκάδες σκηνές που θα μπορούσαν να προστεθούν στη λίστα μας, δυστυχώς όμως δεν μπορούν να χωρέσουν όλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου