Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Τα 10 πιο παράξενα εργαλεία κατασκοπείας

Οι μυστικές υπηρεσίες κάθε χώρας επιστρατεύουν επί χρόνια τη δημιουργικότητά τους, προκειμένου να βρουν τα πιο αποτελεσματικά βοηθήματα για το δύσκολο έργο τους, τη συλλογή πληροφοριών, την επιβίωσή τους, αλλά και την δολοφονία του εχθρού.



Σας παρουσιάζουμε τα πιο περίεργα από αυτά, που όμως πράγματι υπήρξαν.
10. Η περιέργεια (δεν) σκότωσε τη γάτα
 
Η CIA προσπάθησε να επιστρατεύσει γάτες για τη συλλογή απόρρητων πληροφοριών ή και για να κατασκοπεύσουν τους εχθρούς -κομμουνιστές. Το αρχικό σχέδιο ήταν οι γάτες, που έφεραν πάνω τους κοριούς, να πλησιάσουν τους τόπους συζητήσεων των κομμουνιστών και να καταγράψουν τις συνομιλίες τους.
Το σχέδιο, ωστόσο, απέτυχε καθώς οι γάτες πολλές φορές έφευγαν από το σημείο παρασυρόμενες από τις μυρωδιές των τροφίμων. Το εγχείρημα κόστισε στην υπηρεσία περισσότερα από 15 εκατομμύρια δολάρια.
9. Τα χάπια αυτοκτονίας
 
Για να αποφύγουν μια πιθανή σύλληψη από τον εχθρό, αλλά και την ανάκριση τους από αυτούς οι μυστικοί πράκτορες είχαν πάντα πάνω τους τα συγκεκριμένα χάπια.
Παράλληλα, η CIA το 1970 δημιούργησε τα δολοφονικά γυαλιά που ο σκελετός τους ήταν φτιαγμένος από κυάνιο και τα οποία οι πράκτορες έπρεπε να μασούν συνεχεία για πέντε λεπτά μέχρι το δηλητήριο να περάσει στο αίμα.
8. Ένα σνακ πριν το τέλος
 
Οι κατάσκοποι των Ναζί κατάφεραν να δημιουργήσουν τις φονικές μπάρες σοκολάτας. Μάλιστα, με μια τέτοια προσπάθησαν να δολοφονήσουν τον Τσόρτσιλ κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Η δολοφονική λιχουδιά ήταν φτιαγμένη από ατσάλι αναμειγμένο με εκρηκτικές ύλες που καλύπτονταν από ένα παχύ στρώμα σοκολάτας. Το δάγκωμα της μπάρας μπορούσε να προκαλέσει έκρηξη που ήταν τόσο ισχυρή, ώστε να σκοτώσει όλους όσους ήταν παρόντες εντός του χώρου.
Έτσι, μια τέτοια σοκολάτα είχε τοποθετήσει στο γραφείο του Άγγλου ηγέτη από κατάσκοπο, ωστόσο οι αρχές αποκάλυψαν το σχέδιο και απομάκρυναν τη σοκολάτα.
7. Τα ψεύτικα ζώα
 
Το 1990 η CIA έφτιαξε ένα ψάρι-ρομπότ που το ονόμασε Τσάρλι. Το συγκεκριμένο ψάρι μπορούσε να κολυμπήσει κοντά στις στρατιωτικές βάσεις ή τις τοποθεσίες συνάντησης των εχθρών και να συλλέξει πολύτιμες πληροφορίες.
Πολλοί υποστηρίζουν πως η συγκεκριμένη εφεύρεση δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία, ενώ άλλοι αναφέρουν ότι ότι χρησιμοποιήθηκε για να συλλέξει δείγματα από τα νερά κοντά σε εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας.
Πάντως το ψάρι φαίνεται να ήταν πιο αποτελεσματικό από το ιπτάμενο ζουζούνι που κατάφερε να επιβιώσει μόνο κατά τη δοκιμή του, λόγω του σχεδόν ανύπαρκτου βάρους του και του δυνατού αέρα.
6. Η ομπρέλα που σκοτώνει
 
Οι Βουλγαρικές μυστικές αρχές μετέτρεψαν μια απλή ομπρέλα στο απόλυτο φονικό όπλο που όχι μόνο μπορούσε να πυροβολήσει τον αντίπαλο, αλλά μπορούσε και να απελευθερώσει ενέσεις με δηλητήριο.
Η ομπρέλα που μοιάζει βγαλμένη από ταινίες του Πράκτορα 007 ήταν το όπλο της δολοφονίας του Gregori Markov το 1978 στο Λονδίνο. Όταν διέσχιζε μια γέφυρα ο Markov ένιωσε ένα τσίμπημα στο πόδι και λίγες ημέρες αργότερα έχασε τη ζωή του από το δηλητήριο, χωρίς ποτέ να εντοπιστεί ο ένοχος.
5. Περιστέρια φωτογράφοι
 
Το εγχείρημα ξεκίνησε κατά τη διάρκεια του Α' παγκοσμίου πολέμου όταν φωτογραφικές μηχανές δέθηκαν σε περιστέρια με στόχο να πετάξουν πάνω από τις στρατιωτικές βάσεις των εχθρών και να τραβήξουν φωτογραφίες με τα μυστικά όπλα. Η κάμερα ήταν ρυθμισμένη με χρονοδιακόπτη προκειμένου να δώσει το χρόνο στα πτηνά να φτάσουν στο σωστό ύψος και τη σωστή τοποθεσία για τις φωτογραφίες.
Η CIA συνέχισε να χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη εφεύρεση μέχρι το 1970 γιατί, παρόλο που μπορεί να ακούγεται παράλογο, ήταν πιο αποτελεσματική από τα αεροπλάνα, που δεν μπορούσαν να πλησιάσουν αρκετά τους στόχους τους.
4. Νεκρά ποντίκια
 
Τα νεκρά ποντίκια χρησιμοποιήθηκαν ως μεταφορείς μηνυμάτων και μέσα ανταλλαγής αυτών. Ενώ, έμοιαζαν η τέλεια κρυψώνα καθώς κανένας άνθρωπος δεν θα τα πλησίαζε ποτέ, δεν ήταν τελικά, γιατί οι γάτες παραμόνευαν και μαζί με τα ποντίκια καταβρόχθιζαν τα μηνύματα και τα αντικείμενα που κρύβονταν σε αυτά. 
Έτσι, για να αποτρέψει οι πληροφορίες να γίνουν τροφή για γάτες η μυστική υπηρεσία αποφάσισε να καλύπτει τα ποντίκια με καυτερό ταμπάσκο. Παράλληλα, πολλές φορές έβαφαν τη γούνα τους για να είναι εναρμονισμένα με το περιβάλλον.
3. Τα περιττώματα σκύλων
 
Τα περιττώματα σκύλων χρησιμοποιήθηκαν ως μέσω μεταφοράς πληροφοριών στον πόλεμο του Βιετνάμ από τις αμερικάνικες, αλλά και άλλες δυνάμεις.
Η μεταμφίεση ήταν ιδανική καθώς ήταν πολύ δύσκολο κάποιος να αντιληφθεί ότι περιείχαν πληροφορίες. Παράλληλα, ήταν μια συχνή μέθοδος εντοπισμού των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων και των πολεμικών αεροσκαφών, λόγω των κοριών που έκρυβαν σε αυτά.
2. Κραγιόν και άλλα όπλα
 
Οι κατάσκοποι συνηθίζουν να φέρουν πάνω τους όπλα που μοιάζουν με κάθε λογής αντικείμενα, εκτός από το προφανές. Έτσι, έχουμε δει (σε ταινίες) στυλό και κραγιόν-υπερόπλα. Παράλληλα, έχουν καταγραφεί κατάσκοποι που με τα πιο παράξενα πράγματα δεν έχουν  μόνο καταφέρει να επιβιώσουν, αλλά και να σκοτώσουν τους αντιπάλους τους.
1. Το αόρατο μελάνι
 
Κατά τη διάρκεια του Α' παγκοσμίου πολέμου χρησιμοποιήθηκε το αόρατο μελάνι για τη μεταφορά μυστικών μηνυμάτων. Ήταν ένα από τα έξυπνα gadgets που ανακαλύφθηκε ποτέ, ωστόσο είχε και αυτό τα προβλήματά του. Βασικότερο, ήταν η έντονη μυρωδιά του, που κινούσε υποψίες.
(Πηγή: Alltime10s)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου