Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Αστυνομικές και διοικητικές έρευνες κατά 15 κυβερνητικών

Λευκωσία: Έρευνες εναντίον 11 υπαλλήλων του Τμήματος Κτηματολογίου και τεσσάρων υπαλλήλων του Τμήματος Πολεοδομίας διέταξε μέχρι σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος για σοβαρής φύσεως ποινικά και πειθαρχικά παραπτώματα. 



Οι αστυνομικές–διοικητικές έρευνες στις περισσότερες υποθέσεις έχουν ολοκληρωθεί και διαβιβαστεί στον Γενικό Εισαγγελέα, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο δικαιολογούνται ποινικές ή και πειθαρχικές διώξεις. 


Αστυνομικές και διοικητικές έρευνες κατά 15 κυβερνητικών

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του «Φ», οι 15 δημόσιοι υπάλληλοι εμπλέκονται σε οκτώ διαφορετικές υποθέσεις, οι οποίες έχουν ως ακολούθως: 

>>Τέσσερις υπάλληλοι του Κτηματολογίου κατηγορούνται ότι συμπλήρωναν έναντι αμοιβής αιτήσεις Ελληνοκύπριων ιδιοκτητών γης στα κατεχόμενα για να προσφύγουν στη λεγόμενη Επιτροπή Αποζημιώσεων. Επιπρόσθετα, οι συγκεκριμένοι φέρονται να λάμβαναν και προμήθεια μετά την καταβολή της αποζημίωσης από την Επιτροπή Αποζημιώσεων του ψευδοκράτους. Η διοικητική έρευνα ολοκληρώθηκε και τέθηκε ενώπιον του υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου ο οποίος, ήδη, αποτάθηκε στον Αρχηγό Αστυνομίας για τη διενέργεια αστυνομικής έρευνας. 

>>Υπάλληλος του Κτηματολογίου κατηγορείται ότι εμπλέκεται σε υπόθεση αγοραπωλησίας τουρκοκυπριακής περιουσίας στις ελεύθερες περιοχές. Η υπόθεση βρίσκεται ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα. 

>>Τρεις υπάλληλοι του Κτηματολογίου κατηγορούνται ότι προέβαιναν σε μαζική εκτύπωση πιστοποιητικών έρευνας (πέραν των 25.000) με εικονικές αιτήσεις με άγνωστο τον τελικό προορισμό τους. Από τη συγκεκριμένη υπόθεση, η Δημοκρατία έχει υποστεί σημαντική απώλεια εσόδων. Η έρευνα ολοκληρώθηκε. Ο ερευνών λειτουργός κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι έχουν διαπράξει πειθαρχικά δικαιώματα. Το πόρισμα στάλθηκε στις 11/9/2013 στη Νομική Υπηρεσία για ετοιμασία κατηγορητηρίων, με εισήγηση του υπουργού Εσωτερικών προς τον Γενικό Εισαγγελέα να εξετάσει το ενδεχόμενο αστυνομικής έρευνας. 

>>Υπάλληλος του Κτηματολογίου κατηγορείται ότι είχε έμμεση εμπλοκή σε εταιρείες αγοραπωλησίας ακινήτων στις οποίες μετέχει η σύζυγος και ο γιος του. Ο Γενικός Εισαγγελέας στον οποίον έχουν σταλεί όλα τα σχετικά έγγραφα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι προκύπτουν πειθαρχικά παραπτώματα. Αναμένεται να σταλεί κατηγορητήριο από τη Νομική Υπηρεσία στην ΕΔΥ για εκδίκαση της υπόθεσης και επιβολή ποινής. 

>>Υπάλληλος του Κτηματολογίου κατηγορείται ότι χρησιμοποιούσε χωρομετρικό εξοπλισμό του Τμήματος εκτός ωρών εργασίας. Η έρευνα επιβεβαίωσε τις καταγγελίες. Λόγω της σοβαρότητας των πειθαρχικών αδικημάτων η υπόθεση θα παραπεμφθεί ενώπιον της ΕΔΥ για εκδίκαση και επιβολή ποινής. 

>>Υπάλληλος του Κτηματολογίου ασκούσε παράνομα το επάγγελμα του Κτηματομεσίτη. Η έρευνα ολοκληρώθηκε. Ο αν. διευθυντής του Κτηματολογίου εισηγήθηκε να επιβληθεί στον υπάλληλο η ποινή της απόλυσης. Η δικηγόρος του υπαλλήλου υπέβαλε ένσταση σχετικά με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε από τον ερευνώντα λειτουργό. Το όλο θέμα στάλθηκε στη Νομική Υπηρεσία για γνωμάτευση προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο ευσταθούν οι ισχυρισμοί της δικηγόρου.   

>>Υπάλληλος της Πολεοδομίας κατηγορείται για εγκατάλειψη του χώρου εργασίας χωρίς άδεια, για καθυστέρηση στην προσέλευση στον τόπο εργασίας, για αμέλεια, αδιαφορία, νωθρότητα ή αδράνεια κατά την εκτέλεση των καθηκόντων της. Διορίστηκε ερευνών λειτουργός. >>Τρεις υπάλληλοι της Πολεοδομίας αντιμετωπίζουν κατηγορίες σχετικά με τον τρόπο έκδοσης πολεοδομικών αδειών. 

Η έκθεση του ερευνώντος λειτουργού βρίσκεται ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα. 

Γράφει: Μιχάλης Χατζηστυλιανού - See more at: http://www.philenews.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου