Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Κύπρος: Υπομονή συνιστά ο Γενικός Εισαγγελέας για να ερευνηθεί πώς κατέρρευσε η οικονομία

H Νομική υπηρεσία έχει πλήρη επίγνωση του βάρους της ευθύνης για απονομή δικαιοσύνης, σε όσους ευθύνονται και οδήγησαν τον τόπο στην οικονομική καταστροφή, διαβεβαίωσε ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης.


Μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών, ο κύριος Κληρίδης ανέφερε ότι η νομική Υπηρεσία θα κάνει το παν για να απονεμηθεί δικαιοσύνη. Δεν θα προβάλουμε μεγάλες υποσχέσεις, είπε, συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε σιωπηλά να κάνουμε τη δουλειά μας. Ο Γενικός Εισαγγελέας αναφέρθηκε σε σχόλια που τείνουν να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου στη Νομική Υπηρεσία.
Δεν είναι αδικαιολόγητη σημείωσε η καθυστέρηση, υπάρχει παρέλευση χρόνου που αξιοποιείται στο έπακρον. Κάλεσε όλους να στηρίξουν την προσπάθεια που καταβάλλεται. Λήφθηκαν είπε, όλες οι αναγκαίες προφυλάξεις για να είμαστε σίγουροι ότι οι ξένοι οίκοι που έχουμε απέναντί μας δεν έχουν οποιαδήποτε σύνδεση με κυπριακό οίκο. Ότι θα δουλέψουν ανεξάρτητα από οποιονδήποτε οίκο. Είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι γιατί κάποιοι κυπριακοί οίκο ή άτομα μπορεί να υποκινήσουν κάποιο ξένο οίκο να ενδιαφερθεί για τα κυπριακά δρώμενα.
Ο Γενικός Εισαγγελέας απηύθυνε έκκληση, να μην υπάρχει δυσφορία και καχυποψίας εκ των προτέρων για το έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη. Απλώς κλονίζεται ακόμα περισσότερο η εμπιστοσύνη του κόσμου προς τον τελευταίο θεσμό που έμεινε για απονομή δικαιοσύνης. Δώστε μας είπε, πίστωση χρόνου.

Αδυναμία Βουλής στη διεξαγωγή μελέτης

Την ίδια ώρα, αδυναμία διατυπώνουν οι υπηρεσίες της Βουλής, να ανταποκριθούν στις ανάγκες μελέτης και αξιολόγησης των στοιχείων που κατατέθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας της επιτροπής Θεσμών για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Η Γενική Διευθύντρια της Βουλής Βασιλική Αναστασιάδου, ανέφερε στην επιτροπή ότι ζητούνται  πράγματα πέραν των δυνατοτήτων της υπηρεσίας κοινοβουλευτικών επιτροπών και για τα οποία χρειάζεται εξειδικευμένη έρευνα.
Δεν μπορούμε, είπε να αξιολογήσουμε όλο το υλικό, αλλά και αν το κάνουμε θα προβούμε σε ερασιτεχνισμούς και το αποτέλεσμα δεν θα είναι καλό. Δεν μπορούμε, πρόσθεσε η κυρία Αναστασιάδου να αντικαταστήσουμε τις ερευνητικές αρχές.

Οι κίνδυνοι για την έκθεση της επ. Θεσμών

Αναφερόμενος στην επικείμενη έκθεση της επιτροπής Θεσμών για όσα οδήγησαν στην χρηματοπιστωτική κρίση, ο Κώστας Κληρίδης είπε ότι Ουδείς θα παρέμβει στο έργο της επιτροπής, υπέδειξε όμως ότι τα συμπεράσματά,  πρέπει να τύχουν μεγάλης προσοχής ώστε να μην δώσουν λαβή σε οποιονδήποτε να τα χρησιμοποιήσει ή να πει ότι παραβιάστηκαν ατομικά του δικαιώματα.
Εάν εντοπίσετε αίτια και υπαίτιους, είπε στους βουλευτές, υπάρχει κίνδυνος κάποιος που κατονομάζεται ως υπαίτιος να το χρησιμοποιήσει, λέγοντας ότι δεν είχε την ευκαιρία να απαντήσει. Πρέπει υπογράμμισε ο εισαγγελέας, να αποφευχθούν στοχευμένες ενοχοποιήσεις προσώπων . Προειδοποίησε για τον κίνδυνο να υπάρξει δημοσιοποίηση και μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικά για την υπόθεση αποτελέσματα, μέχρι ακόμα και σε αθώωση. Το έργο της επιτροπής, θα αξιοποιηθεί στο μέγιστο βαθμό από την ανακριτική ομάδα.
Συμπληρώνοντας ο βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Ρίκκος Ερωτοκρίτου είπε ότι, υπάρχει ακόμη και το ενδεχόμενο κάποιοι ένοχοι, να αποφύγουν ακόμα και την καταδίκη. Θα είναι μέγα λάθος τόνισε, σε τέτοιες υποθέσεις να πάν στο δικαστήριο και να υπάρχουν άλλα οικονομικά δεδομένα που μπορεί να ανατρέπουν την υπόθεση.

Και μεμονωμένες περιπτώσεις

Ερωτηθείς αν υπάρχουν υποθέσεις που από μόνες τους μπορούν να πάν στα δικαστήρια, και στοιχειοθετούνται ποινικά αδικήματα, ο Γενικός Εισαγγελέας απάντησε καταφατικά, εξηγώντας ότι πρόθεση της νομικής υπηρεσίας είναι, όταν οι υποθέσεις συμπληρωθούν, ίσως με τη βοήθεια εμπειρογνωμόνων, να κλείσει το θέμα και να οδηγηθούν στα δικαστήρια. Υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις και πρόθεσή μας είναι να τις οδηγήσουμε ενώπιον δικαστηρίων. Υπάρχουν είπε υποθέσεις για τις οποίες χρειάζονται μόνο κάποια κομμάτια του παζλ για να κλείσουν.
Ο πρόεδρος της επιτροπής Θεσμών Δημήτρης Συλλούρης, δήλωσε ότι η επιτροπή δεν είχε και δεν έχει πρόθεση να γίνει δημόσιος κατήγορος, ούτε και να υποδείξει ενόχους. Η επιτροπή Θεσμών εξήγησε, δεν θα είναι δημόσιος κατήγορος, αλλά θα βοηθήσει τις διωκτικές αρχές με την έκθεση της και πολύ περισσότερο με τα πρακτικά των συνεδριάσεων και τα στοιχεία που έχει συλλέξει. Η έκθεση τόνισε, θα αποτελέσει εργαλείο για τους εμπειρογνώμονες.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού είπε ότι η επιτροπή έχει κάνει τεράστια δουλειά, διευκρινίζοντας ότι τα συμπεράσματα της θα είναι πολιτικά.
Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι εάν η επιτροπή δεν λειτουργούσε με τον τρόπο που λειτούργησε κάποια από τα στοιχεία μπορεί να έμεναν εν κρυπτώ.
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Φύτος Κωνσταντίνου εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι  ο κυπριακός λαός μπορεί να δει πολύ σύντομα τους ενόχους της οικονομικής καταστροφής να οδηγούνται ενώπιον δικαστηρίου.
sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου