Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Αναστάτωση στη NASA από μυστηριώδες αντικείμενο στον Άρη

Ερωτηματικά για την προέλευση και τη σύνθεση του αντικειμένου που εμφανίστηκε ξαφνικά - Δύο οι θεωρίες ύπαρξής του

Το ασυνήθιστο εύρημα μοιάζει με θραύσμα βράχου σε σχήμα «ντόνατ», έχει μαλακή επιφάνεια, λευκό χρώμα με μία σκούρα κόκκινη κηλίδα χαμηλά



Μυστηριώδες αντικείμενο έκανε ξαφνικά την εμφάνισή του δίπλα στο ρομποτοειδές όχημα της NASA, Opportunity, που διεξάγει έρευνες στα εδάφη του πλανήτη Άρη.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως οι επιστήμονες της ΝΑSA δηλώνουν ότι βρίσκονται «εντελώς σε σύγχυση» τόσο για την προέλευση, όσο και για τη σύνθεση του αντικειμένου που εμφανίστηκε ξαφνικά (όπως αποδεικνύουν οι φωτογραφίες του γήινου οχήματος), και το οποίο εξετάζεται επί του παρόντος από διάφορα όργανα μέτρησης του Opportunity.

Όπως ανακοίνωσε η NASA το βράδυ της Πέμπτης, κατά τη διάρκεια της επετείου των 10 χρόνων της αποστολής στον «κόκκινο πλανήτη», το ασυνήθιστο εύρημα μοιάζει με θραύσμα βράχου σε σχήμα «ντόνατ», έχει μαλακή επιφάνεια, λευκό χρώμα με μία σκούρα κόκκινη κηλίδα χαμηλά. Επίσης, περιέχει υψηλά επίπεδα θείου, καθώς και δύο φορές περισσότερο μαγγάνιο από οτιδήποτε άλλο έχει αναλυθεί μέχρι σήμερα στην επιφάνεια του πλανήτη. «Και εμφανίστηκε ξαφνικά σε εκείνο το σημείο» λένε οι επιστήμονες.

Οι θεωρίες


Πάντως, δύο θεωρίες έχουν διατυπώσει ώς τώρα και οι οποίες όμως δεν μπορούν να αποδειχθούν. Η πρώτη θέλει κάπου εκεί κοντά να υπάρχει τρύπα στο έδαφος από πτώση μετεωρίτη. Από αυτή την πτώση εκτινάχθηκε ένα κομμάτι βράχου και έφτασε στο σημείο όπου φωτογραφήθηκε. Η δεύτερη θεωρία θεωρεί το κομμάτι αυτό να εκτινάχθηκε αφού το πάτησε ρόδα ενός διαστημικού οχήματος. «Όπως και να έχει αυτή είναι η ομορφιά αυτής της αποστολής» λένε οι Αμερικανοί επιστήμονες. «Το είμαστε σίγουροι ότι ποτέ δεν πρόκειται α τελειώσει. Κάθε μέρα ανακαλύπτουμε και κάτι καινούργιο».

Το Opportunity, άλλωστε, προσεδαφίστηκε στον Άρη το 2004 με σκοπό διεξάγει έρευνες για τρεις μήνες, τελικά όμως κατέληξε να μείνει εκεί επί μία δεκαετία.


protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου