Σάββατο 26 Απριλίου 2014

ΔΕΙΤΕ: Οι πόλεις - φαντάσματα..

Η μετακίνηση των ανθρώπων προς αναζήτηση καλύτερης τύχης και εκμετάλλευση των ευκαιριών είναι διαρκής στην ανθρώπινη ιστορία. Όμως και τα καιρικά φαινόμενα μπορεί να είναι αιτία να αλλάξει κάποιος τον τόπο διαμονής του. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τις πιο γνωστές πόλεις - φαντάσματα. Οι εντυπωσιακές φωτογραφίες δείχνουν τη σημερινή εικόνα εγκατάλειψης.



Deception Island (Ανταρκτική)

Το Deception Island βρίσκεται στην Ανταρκτική και αποτελεί καλντέρα ενός ενεργού ηφαιστείου που προκάλεσε σημαντικές ζημιές σε ερευνητικούς σταθμούς το 1967 και το 1969. Οι ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι από το 19ο αιώνα το λιμάνι του νησιού χρησιμοποιούνταν σαν καταφύγιο από κυνηγούς θαλάσσιου ελέφαντα και φαλαινών. Επίσης πολλές ερευνητικές αποστολές εγκαταστάθηκαν κατά καιρούς εκεί. Οι καιρικές συνθήκες και η ηφαιστειακή δραστηριότητα δεν επέτρεψαν τη μόνιμη εγκατάσταση. Πλέον το νησί επισκέπτονται ημερήσια μόνο τουρίστες.





Craco (Ιταλία)

Το Craco βρίσκεται στην περιφέρεια της Basilicata και στην επαρχία Matera της Ιταλίας και κατοικήθηκε τον 8ο αιώνα από Έλληνες αποίκους με την ονομασία Montedoro. Η πόλη είναι χτισμένη επάνω σε έναν ψηλό λόφο, γεγονός που της προσδίδει εντυπωσιακή εμφάνιση και τη διακρίνει από τα γύρω πεδινά εδάφη, ενώ οι κάτοικοι ασχολούνταν ως επί το πλείστον με τη γεωργία και κυρίως με την καλλιέργεια σιτηρών στις πεδιάδες. Με το πέρασμα των χρόνων, οι αγροτικές καλλιέργειες δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα για τους κατοίκους, οι οποίοι ξεκίνησαν να αντιμετωπίζουν διάφορα οικονομικά προβλήματα. Αυτό συνέβαλε -μεταξύ άλλων- στη δραματική και σταδιακή μείωση του πληθυσμού, ο οποίος έφτασε μέχρι το 1922 να αριθμεί μόλις 600 άτομα από 2.000 περίπου που ήταν αρχικά, όταν η πόλη γνώριζε μεγάλη ανάπτυξη. Οι περισσότεροι μετανάστευσαν στη βόρεια Αμερική, ενώ διάφοροι σεισμοί και άλλες φυσικές καταστροφές αλλά και ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος οδήγησαν την πόλη στην πλήρη εγκατάλειψή της.







Grytviken ( South Georgia, Ανταρκτική)

Βρισκόμενο στο Νότιο Ατλαντικό, το Grytviken είναι μέρος του νησιού South Georgia, που αποτελεί βρετανική αποικία. Πρώτοι εγκαταστάθηκαν εκεί φαλαινοθήρες. Σταδιακά αναπτύχθηκε μια μονάδα παραγωγής και επεξεργασίας προϊόντων προερχόμενων από τη φάλαινα, όπως λίπος, κρέας και κόκκαλα. Στην περίοδο ακμής του Grytviken έμεναν μόνιμα 300 άτομα από τον Οκτώβρη έως το Μάρτη. Καθώς ο πληθυσμός των φαλαινών μειώθηκε, σταδιακά το Grytviken παρήκμασε, έως ότου εγκαταληφθεί τελείως.









Bodie (Καλιφόρνια)

Το Bodie είναι μια πόλη φάντασμα στην οροσειρά της Σιέρα Νεβάδα των ΗΠΑ. Από το αμερικανικό κράτος έχει ανακηρυχθεί σε εθνικό μνημείο. Η ανάγκη για πλουτισμό, οδήγησε αρκετούς χρυσοθήρες να εγκατασταθούν στο συγκεκριμένο μέρος καθώς υπήρχαν αρκετά κοιτάσματα. Στην περίοδο της ακμής του (1880), το Bodie είχε πληθυσμό 6.000 κατοίκους με κύρια ενασχόλησή τους πέρα από το χρυσό, το αλκοόλ και την πορνεία. Η αξία της ετήσιας παραγωγής χρυσού του Bodie άγγιζε την περίοδο εκείνη τα 34 εκατ. δολάρια. Ανακηρύχθηκε ως πόλη - φάντασμα το 1915 και από τότε γίνεται προσπάθεια συντήρησης και προβολής του ως τουριστική ατραξιόν.







Κayakoy (Τουρκία)

Πρόκειται για την αρχαία ελληνική πόλη Καραμυλησσό στη νοτιοδυτική Τουρκία. Οι σεισμοί του 1856 και 1885 δημιούργησαν την ανάγκη να ξαναχτιστεί σε μεγάλο βαθμό. Το 1900 αριθμούσε 2.000 κατοίκους, στην πλειοψηφία τους ελληνόφωνες ορθοδόξοι. Σήμερα, το Kayakoy διατηρείται σαν χωριό - μουσείο από την τουρκική κυβέρνηση, ενώ προστατεύεται και από την UNESCO.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου