Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία

Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία«...Το πιστεύω εγώ, οι ΗΠΑ και όλες οι χώρες του κόσμου εκτός από μια» - Τι απάντησε στις φήμες ότι φέρνει έτοιμη λύση του Κυπριακού


Με μια ξεκάθαρη δήλωση στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας άρχισε την επίσημη επίσκεψη του στη Κύπρο ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. 

Στην δήλωση του κατέστησε ξεκάθαρο ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν μόνο τη Κυπριακή Δημοκρατία την οποία θεωρούν στρατηγικό εταίρο. 

Σημείωσε ακόμα ότι επισκέπτεται το νησί μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον οποίο θα συζητήσουν διμερή θέματα, το Κυπριακό,τη κατάσταση στην Ουκρανία και τις ενεργειακές προοπτικές της περιοχής.

Ο κ. Μπάιντεν ανέφερε πως δεν φέρνει έτοιμη λύση του Κυπριακού αλλά στόχος του είναι να ενθαρρύνει τις δύο κοινότητες να προχωρήσουν σε λύση γιατί πάντα υπάρχουν προοπτικές ειρήνης.

Τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ στην πρώτη επίσκεψη του νο2 της αμερικανικής κυβέρνησης στο νησί μετά από 52 χρόνια και την επίσκεψη του Λίντον Τζόνσον το 1962 υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης.

 

Μετά την άφιξή του ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ μετέβη στην οικία του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη σε μια συνάντηση που δεν ήταν προγραμματισμένη καθώς η επίσημη υποδοχή θα γίνει αύριο, Πέμπτη, στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία.


Διαβάστε ολόκληρη τη δήλωση του αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών κατά την άφιξη του στο αεροδρόμιο Λάρνακας:
 
«Κύριε Υπουργέ,
 
Σας ευχαριστώ που είστε εδώ για να με υποδεχθείτε μαζί με τη σύζυγό μου, προσωπικά. Προσδοκούσα την επίσκεψη για μεγάλο χρονικό διάστημα από τότε που είχα εκλεγεί στη Γερουσία, το 1973. Είναι πραγματικά σπουδαίο το να βρίσκομαι στην Κύπρο, επιτέλους. Μου έχουν πει ότι είμαι ο πρώτος Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών που βρίσκομαι εδώ στην Κύπρο από τότε που ο Λίντον Τζόνσον επισκέφθηκε αυτό το όμορφο νησί.
 
Ήλθα εδώ κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου Αναστασιάδη και της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ήθελα να έλθω εδώ κυρίως για να τονίσω   τις αξία που αποδίδουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην αναπτυσσόμενη συνεργασία μας με την Κύπρο. Αυτή η σχέση είναι τώρα μια γνήσια στρατηγική, εταιρική σχέση. Και υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη υπόσχεση για το μέλλον, κ. Υπουργέ.
 
Προσδοκώ να καθίσουμε μαζί με τον Πρόεδρο να συζητήσουμε μια κοινή ατζέντα: Η αυξανόμενη ηγεσία της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο, η στήριξη στην αποστολή εξουδετέρωσης των χημικών όπλων από τη Συρία και η παρεμπόδιση του Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Ο ρόλος της Κύπρου στην Ευρώπη και την ενεργειακή ασφάλεια στην περιφέρειά της, και η αυξανόμενη συνεργασία στην έρευνα και διάσωση. Η ανταπόκριση σε κρίσεις και αντιτρομοκρατικές ενέργειες. Υπάρχουν πολλά να συζητηθούν.
 
Αύριο, ο Πρόεδρος κι εγώ θα συζητήσουμε επίσης τα γεγονότα στην Ουκρανία. Πρέπει να είμαστε αποφασισμένοι και ενωμένοι απέναντι στη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία. Ξέρω ότι οι Κύπριοι έχουν αντιμετωπίσει σκληρές οικονομικές επιλογές και έχουν κάνει πολλές θυσίες. Είμαι πολύ ευχαριστημένος που η Κυβέρνηση έχει κάνει πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις. Η οικονομία της Κύπρου έχει αρχίσει να ανακάμπτει. Προσδοκούμε σε εμβάθυνση των εμπορικών μας σχέσεων ώστε να επιστρέψει η ανάπτυξη και ευημερία.
 
Βέβαια, μία σημαντική συζήτηση στην ατζέντα θα είναι το Κυπριακό. Προσδοκώ στη συνάντηση με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, θέλω να είμαι ξεκάθαρος σ’ αυτό, αναγνωρίζουν μία μόνο νόμιμη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η επίσκεψή μου στο νησί και οι συναντήσεις μου δεν θα αλλάξουν αυτή τη θέση. Είναι η προσωπική μου θέση και η θέση των Ηνωμένων Πολιτειών όπως και η θέση ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας, εκτός από μία χώρα.
 
Έχουν περάσει 40 χρόνια, και οι Κύπριοι θα πρέπει να επανενωθούν σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Έχω ενθαρρυνθεί από τα μέτρα που έχουν ληφθεί πρόσφατα, το ανακοινωθέν της 11 ης Φεβρουαρίου, τις επισκέψεις του Ελληνοκύπριου διαπραγματευτή στην Άγκυρα και του Τουρκοκύπριου διαπραγματευτή στην Αθήνα. Από τη   στήριξη από τη διεθνή κοινότητα, τη σοβαρότητα και αποφασιστικότητα που βλέπουμε στη διαδικασία μέχρι στιγμής. Μετά από τόσους γύρους   συνομιλιών και τόσα   χρόνια αδιεξόδων   νομιμοποιείται να διερωτηθεί κανείς αν αυτή τη φορά μπορεί να είναι διαφορετικά. Όταν σκέφτομαι αυτή την ερώτηση, μου θυμίζει τα λόγια ενός φίλου και πρώην συναδέλφου στη Γερουσία, του Τζον Μίτσελ, τότε απεσταλμένου των Ηνωμένων Πολιτειών στη Βόρειο Ιρλανδία, ο οποίος είπε: «Είχαμε 700 μέρες αποτυχίας και μία μέρα επιτυχίας», αναφερόμενος στην αποστολή του στην Βόρειο Ιρλανδία. Η ειρήνη είναι πάντα εφικτή. Αλλά χρειάζεται η ανάμιξη όχι μόνο από τους ηγέτες αλλά και από τους πολίτες. Σε ό,τι αφορά αυτή τη βάση, με ενθαρρύνει η κοινή πρωτοβουλία των Κυπρίων, πολιτικών, εκπροσώπων πολιτών και τις ηγεσίες των επιχειρηματιών. Από τις ιστορικές θρησκευτικές τελετές, το διάλογο και την αποκατάσταση ιερών   μνημείων σε όλο το νησί.
 
Έχω ακούσει ότι ο Τύπος εδώ στην Κύπρο υποθέτει ότι έρχομαι με ειρηνευτικό σχέδιο έτοιμο, για να λύσω το Κυπριακό. Θέλω να απορρίψω αυτή τη φήμη. Ήλθα εδώ   εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών να σας βοηθήσω να επέλθει λύση, όχι να παρουσιάσω ή να επιβάλω κάποια λύση. Πολλοί από εσάς ξέρετε ότι προσωπικά παρακολουθώ τις εξελίξεις στην Κύπρο για περισσότερα από σαράντα χρόνια, αρκετά για γνωρίζω ότι μόνο οι Κύπριοι μπορούν να αποφασίσουν το όραμα για το μέλλον τους και μόνο οι Κύπριοι μπορεί να έχουν το θάρρος που χρειάζεται ώστε αυτό το όραμα   να γίνει πραγματικότητα. Φανταστείτε τι μπορεί να γίνει αν διασφαλίσετε   ότι αυτή τη φορά θα είναι διαφορετικά, ότι αυτή τη φορά μια λύση μπορεί να επιτευχθεί. Θα φέρει πολύ μεγάλη ευημερία, μεγαλύτερη ασφάλεια και ένα μέλλον με απεριόριστες ευκαιρίες για τις μελλοντικές γενιές, ελεύθεροι από το «ζουρλομανδία» που οι δεκαετίες της διαίρεσης έχουν φέρει. Αυτό το νησί μπορεί, και πρέπει να γίνει ο θεμέλιος λίθος της σταθερότητας ευκαιριών   για την Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο. Η ιστορία του 20ού αιώνα στην Ευρώπη ήταν όταν έπεσαν τα εμπόδια, και η ειρήνη και η ευημερία αναπτύχθηκαν στη θέση τους. Αυτό μπορεί και πρέπει να γίνει σ’ αυτό το όμορφο νησί. Έχω ταξιδέψει στην Κύπρο σήμερα γιατί πιστεύω ότι αυτή τη φορά μπορεί να είναι διαφορετικά. Αν θα γίνει ή όχι εξαρτάται από τους πολίτες αυτού του νησιού.
 
Κύριε Υπουργέ,
 
Η σύζυγος μου και εγώ προσδοκούμε να δούμε όσο περισσότερα γίνεται από το νησί σας και να συναντήσουμε όσο περισσότερους Κύπριους μπορούμε,   και να έχουμε μια καλύτερη άποψη για τις ζωές και τις ελπίδες τους.
 
Να αρχίσω από όπου ξεκίνησα. Να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τη συνεργασία του, για τις προσπάθειες του να οικοδομηθεί μια αυθεντική στρατηγική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μια σχέση μεταξύ των χωρών μας που έχει ακόμα μια μεγαλύτερη υπόσχεση για το μέλλον.
 
Σας ευχαριστώ που με υποδεχθήκατε και καλή σας νύκτα».



protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου