Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Κύπρος: Αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος βλέπει το ινστιτούτο PRIO αν λυθεί το Κυπριακό

Κύπρος: Αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος βλέπει το ινστιτούτο PRIO αν λυθεί το Κυπριακό

Ο συγκεκριμένος οργανισμός είχε επικριθεί ότι χρηματοδοτούσε οργανώσεις για την προώθηση του σχεδίου Ανάν - Τώρα υπόσχεται επιπλέον εισόδημα 12 χιλιάδων ευρώ σε κάθε Κύπριο για τα επόμενα 20 χρόνια αν λυθεί το Κυπριακό...




Αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος μέχρι περίπου 12.000 ευρώ και ετήσια ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας 2,8% κάθε χρόνο για τα επόμενα 20 χρόνια, είναι, μεταξύ άλλων, τα ευρήματα έρευνας που έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη το PRIO Cyprus Centre.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κέντρου η έρευνα διενεργήθηκε από τους οικονομολόγους Φιόνα Μούλλεν, Αλέξανδρο Αποστολίδη και Μουσταφά Μπεσίμ. 

«Το ΑΕΠ όλου του νησιού με σταθερές τιμές του 2012 θα ανέβαινε από τα σχεδόν 20 δισ. ευρώ το 2016 (έτος 1ο) στα σχεδόν 45 δισ. ευρώ το 2035 (έτος 20ο), σε σύγκριση με περίπου 25 δισ. ευρώ χωρίς λύση», αναφέρεται. 

Προστίθεται ότι «το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, δηλαδή το ατομικό εισόδημα, θα ανέλθει από 15.500 ευρώ το 2016 σε περίπου 28.500 ευρώ το 2035, σε σύγκριση με περίπου 16.500 ευρώ χωρίς λύση».Σύμφωνα με την έρευνα «η μέση ετήσια ανάπτυξη θα φτάσει το 4,5% στα επόμενα 20 χρόνια, σε σύγκριση με μόλις 1,6% χωρίς λύση, με το αποκορύφωμα των ποσοστών ανάπτυξης να εντοπίζεται στα πρώτα 10 χρόνια». 

Συνεπώς, συμπληρώνεται, «η αύξηση του ΑΕΠ θα αγγίζει το 2,8% του ΑΕΠ κάθε χρόνο». 

Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι θετικά θα ήταν τα αποτελέσματα μιας λύσης στον τουρισμό, με δημιουργία πρόσθετων εισοδημάτων 550 εκ. ευρώ το χρόνο, τον κατασκευαστικό τομέα με ετήσιο «μέρισμα ειρήνης» όπως αναφέρεται, της τάξης των 725 εκ. ευρώ το χρόνο, το χονδρικό και λιανικό εμπόριο με εισόδημα 5 δισ. ευρώ το 2035, τις χρηματοοικονομικές και επαγγελματικές υπηρεσίες και την ανώτερη εκπαίδευση. 

Αναφορά γίνεται και στην Αμμόχωστο. «Μια πρότυπη οικολογική πόλη που να ενσωματώνει όλη την Αμμόχωστο, θα μπορούσε να φέρει επενδύσεις της τάξης των 15 δισ. ευρώ», αναφέρεται μεταξύ άλλων. 

Όσον αφορά στο φυσικό αέριο, εκφράζεται η εκτίμηση ότι «μια λύση του Κυπριακού θα επέτρεπε την κατασκευή αγωγού προς την Τουρκία», γεγονός που λειτουργώντας συμπληρωματικά σε εργοστάσιο υγροποίησης φυσικού αερίου «θα προσέλκυε επιπλέον μικτές επενδύσεις ύψους 1,3 δισ. ευρώ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου