Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Μπάιντεν: Εφικτή αυτή τη φορά η λύση του Κυπριακού

Μπάιντεν: Εφικτή αυτή τη φορά η λύση του ΚυπριακούΕταίρος-κλειδί για τις ΗΠΑ η Κύπρος επανέλαβε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ - Υπάρχει κοινό έδαφος αλλά και διαφορές οι οποίες με σκληρή δουλειά μπορούν να γεφυρωθούν


Ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε δήλωση του μετά το κοινό δείπνο που είχε με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, ανέφερε πως πιστεύει ότι αυτή τη φορά η λύση του Κυπριακού είναι εφικτή.

Άκουσα, είπε,  και τους δύο ηγέτες να επαναβεβαιώνουν τον κοινό στόχο για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και διαπίστωσα ότι υπάρχει κοινό έδαφος αλλά και διαφορές οι οποίες κατά την εκτίμηση του με σκληρή δουλειά μπορούν να γεφυρωθούν.

Για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και την επιστροφή της Αμμοχώστου, ο κ. Μπάιντεν είπε πως αν οι δυο πλευρές συμφωνήσουν οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βοηθήσουν.

Η Κύπρος για τον ίδιο και τον Πρόεδρο Ομπάμα, επανέλαβε, είναι εταίρος-κλειδί στην περιοχή στην οποία υπάρχουν πολλές προκλήσεις.

Χαρακτήρισε τη συζήτηση που είχε με τον κ. Αναστασιάδη και τον κ. Έρογλου ως πολύ παραγωγική και σημείωσε πως η Λευκωσία η οποία είναι μια πολύ όμορφη πόλη δεν πρέπει να μείνει μοιρασμένη και τα πράγματα να μείνουν ως έχουν.

Ανακοίνωσε πως οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντώνται τουλάχιστον δύο φορές το μήνα  και να συζητήσουν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης αναζωογονώντας παράλληλα τις τεχνικές επιτροπές των δύο κοινοτήτων για βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Επίσης συμφωνήθηκε να υπάρξει ανταλλαγή πληροφοριών για τους αγνοούμενους και οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν κάθε πρωτοβουλία που θα είναι αμοιβαίως ωφέλιμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου